Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svatý rok milosrdenství

O slavnosti Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu, která se v katolické církvi slaví 8. prosince, zahájil papež František otevřením Svaté brány v bazilice svatého Petra Svatý rok milosrdenství.

Svaté roky, či Jubilea, mají svůj původ v předpisech Starého zákona (Lv 25, 2 - 18). Ve Svatém roce, který právě prožíváme, si máme více připomínat milosrdenství, které má Bůh k nám. Po jeho příkladu se máme učit být milosrdní i k sobě navzájem. Být milosrdný – to znamená snažit se lépe rozumět sobě navzájem, být k sobě více vstřícní, víc si odpouštět. Příkladem nám má být příběh o milosrdném otci, který Ježíš vypráví v Lukášově evangeliu (Lk 15, 11 – 32).

Abychom tuto událost mohli lépe prožít, dává nám církev i viditelné znamení, které jako lidé, potřebujeme. Ve vybraných kostelích na celém světě byly otevřeny tzv. Svaté brány. Papež František říká, že kdo některou z těchto bran projde, bude moci zakusit lásku Boha, který potěšuje, odpouští a dodává naději. Tyto brány tentokrát nebyly otevřeny pouze v Římě, ale na celém světě. Například v brněnské diecézi jsou otevřeny v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně, v poutním kostele sv. Anny v Žarošicích, v kostele Panny Marie Karmelské v Kostelním Vydří, v kostele sv. Kříže ve Znojmě a v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáru nad Sázavou.

Základním ovocem projití Svaté brány je získání plnomocných či částečných odpustků. Získáním odpustků Bůh napravuje následky našich hříchů, protože my sami je často napravit nedokážeme. Jako příklad nám může posloužit příběh o chlapci, který rozbil okno. Rodiče mu odpustili, ale chlapec sám okno zasklít nedokáže. Proto mu rodiče uloží, že, jako projev lítosti a dobré vůle po nápravě, pomůže mamince umýt nádobí a tatínek pak okno zasklí. Jako onen chlapec často nedokážeme napravit to, co jsme svými hříchy pokazili. Proto nám Bůh nabízí možnost nápravy kajícím skutkem, kterého jsme schopni a sám pak doplní to, co již schopni udělat nejsme, aby následky našeho hříchu byly napraveny.

Pro získání odpustků je zapotřebí mít úmysl odpustek získat, což znamená mít touhu napravit to, co jsme svým nedobrým jednáním pokazili. Dále je potřeba nemít zalíbení v žádném hříchu, vykonat zpověď, přistoupit k přijetí Kristova těla, pomodlit se na úmysl papeže některou z modliteb (např. Otče náš a Zdrávas Maria) a vykonat předepsaný skutek. V tomto případě vykonat krátkou pouť ke Svaté bráně jako projev své hluboké touhy po skutečném obrácení, zamyslet se na téma milosrdenství a vyznat víru modlitbou Věřím v Boha. Lidé, kteří takovouto pouť z důvodu nemoci nebo postižení vykonat nemohou, můžou obdržet odpustek účastí na bohoslužbách prostřednictvím médií a prožíváním svého utrpení jako zkušenosti přiblížení se Bohu.

Pokud poutník splní všechny tyto podmínky, získá odpustek plnomocný a vše, co svými hříchy pokazil, je napraveno. Jestliže některá z těchto podmínek splněna není, získá odpustek částečný. Následky hříchů jsou pak napraveny jen částečně. Znamená to, že rozbité okno nebylo zasklené celé, avšak postupným získáváním těchto odpustků se nakonec okno zasklí úplně. Bude to však trvat déle.

Odpustky však nejsou jediným ovocem tohoto Jubilea. Svatá brána má symbolizovat otevřenou Boží náruč. Brány našich kostelů mají být otevřeny všem lidem, kteří hledají nasměrování k lásce, štěstí a naději. V našich kostelích je přítomen Ježíš Kristus, který v podobě chleba a vína čeká na každého člověka. Nejen ve Svatém roce milosrdenství, ale vždy.

Svatý rok milosrdenství skončí o slavnosti Ježíše Krista Krále 20. listopadu 2016. Neskončí však Boží láska a pozornost vůči každému člověku.

Autor: Pavel Hruban | středa 10.2.2016 14:04 | karma článku: 7,98 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Pavel Hruban

Život a dílo Ježíše Krista - Ježíš Kristus

Křesťanské náboženství vytvořilo, a také v dnešní době spoluvytváří, kulturní prostředí, v němž žijeme. Kdo byl jeho zakladatel a odkud to víme?

8.11.2018 v 13:55 | Karma: 14,91 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Církev jako společenství vzájemné pomoci

Zítra začne listopad, který je v lidovém povědomí označován za dušičkový měsíc. Je to proto, že si v něm připomínáme dva charakteristiké svátky církevního společenství: slavnost Všech svatých a Vzpomínku na všechny věrné zemřelé.

31.10.2018 v 10:37 | Karma: 10,10 | Přečteno: 192x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Andělé strážní

S anděly to je v dnešní době poněkud složité, protože se stali oběťmi různých ezoterických nauk. Ty vnášejí do biblického pohledu zmatek. Jaká tedy je křesťanská nauka o andělech vycházející z Bible? A kdo jsou andělé strážní?

2.10.2018 v 9:57 | Karma: 19,33 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Svátek Povýšení svatého Kříže

Jsou svátky, jimiž si připomínáme nějakou důležitou osobu. A jsou svátky, které nám připomínají nějakou důležitou událost. Dnešní svátek patří mezi ty druhé.

14.9.2018 v 8:58 | Karma: 15,37 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hruban

Misionářka, která nepřekročila práh kláštera

Svatá Terezie z Lisieux je učitelkou církve a patronkou misionářů, ačkoliv nikdy nevystrčila nos ze svého kláštera, do něhož vstoupila v 15ti letech. Její příběh ukazuje, že aktivita nemusí být vždy to, co si pod ní představujeme.

5.9.2018 v 15:12 | Karma: 15,98 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 668x
Jsem katolický teolog. Pastorační asistent v Diecézní charitě Brno.

Seznam rubrik

Oblíbené články