Jiřina Anna Jandová - zpěvačka a hudební skladatelka

Jiřinko, jdete ve šlépějích svého otce (Dalibor Janda), doprovázela jste ho zpěvem a hudebním doprovodem. Je zavazující mít úspěšného rodiče? Myslím si, že zavazující to svým způsobem určitě je. Samozřejmě, je mnohdy pozornost veřejnosti na nás "děti slavných" upřená možná někdy až moc a tak je zodpovědnost opravdu větší, ale myslím že to k tomu prostě patří a jsem s tím smířená :)

O čem bylo vaše dětství? Byl čas i na jiné věci než je hudba?

Moje dětství, bylo především velmi krásné a klidné,se spoustou kamarádů a krásných bezstarostných chvil :-) Jsem moc hrdá na to, že mě rozhodně mé rodiče nikdy do ničeho nenutili. Nikdy to u nás nebylo tak, že bych měla hudbu přikazovanou, právě naopak,bylo vždy na mě jakým směrem se budu v životě chtít ubírat, ale je pravda že na klavír jsem chodila celé dětství a později i na kytaru a samozřejmě zpěv a když jsem si pak okolo 15ti let začala svou vlastní hudbu skládat, uvědomila jsem si, že hudba je to co mě bude provázet celý život.

Poslech hudby kterou tvořil a tvoří váš otec byla doma ordinovaná?

Rozhodně nikdy ordinovaná nebyla,nikdy jsem nepociťovala to že by mě a nebo někomu jinému táta svoji hudbu ordinoval, ale já si spoustu jeho písniček ráda poslechnu a dodnes jich je opravdu veliká spousta které jsou velmi krásné a proto mě jejich poslech nikdy neomrzí- a nikdo mi je vnucovat nemusí, mám naštěstí svoji hlavu a své uši :-) :-)

Jak je tomu dnes, chodí táta na vaše vystoupení?

Ano, rozhodně se občas příjde podívat a myslím si, že si i rád poslechne mé písničky a ikdyž na vystoupení přmo není, tak je pak ten první kterému vyprávím jaké to bylo, sdílím sním zážitky i to jak vše probíhalo a je to krásný pocit, že v něm dnes mám skvělého a upřimného rádce a vlastně i nejlepšího kamaráda :-) za což si ho velmi vážím.

Radí nebo vaši uměleckou dráhu nechává jen na vás?

Spíš bych to popsala tak, že je pro mě velmi podstatné že si spolu můžeme o všem otevřeně promluvit. Spoustu věcí samozřejmě plně nechává na mě, protože je zastáncem toho, že hudba má být vždy originálem ,ale samozřejmě ve spoustu hudebních i zákulisních věcech naší branže mi určitě radí a ikdyž si někdy myslím že vše zvládnu sama, tak pak velmi ocením že si mám kam jít pro radu a načerpat dlouholetou obrovskou profesionalitu kterou táta za ty roky má.

Kdo je pro vás inspirací?

Inspirací pro skládání mé hudby je mi vlastně vše v mém okolí. Vždy záleží na období které prožívám a zážitky které kolem sebe vnímám.Do mé hudby se samozřejmě promítá nejvíc láska, zpívám takový romantický rock, takže inspirace je všude kolem dost :)

 

Kam se chcete postupně posunout?

Postupně chci hlavně sama na sobě dál pracovat.Zdokonalovat se ve zpěvu a dál skládat vlastní hudbu. to je pro mě nejdůležitější.

Kolik věnujete času umění a kolik času relaxaci?

Muzika mi v poslední době zabírá spoustu času protože chystám nové album a k tomu samozřejmě vystupuji,ale i tak jsem člověk který rozhodně nežije jen prací, takže na relax si určitě vždy najdu patřičný čas. Mám ráda pohodu a vnitřní spokojenost a tu si nedám nikým vzít :-)

Kdo u vás převládá fanoušci či fanynky?

Musím říct, že se to asi nedá úplně definovat.Ale na koncertech se asi víc přihlašují muži, což mi určitě lichotí :-)

Co pro ně chystáte?

Moméntálně chystám nové album. Skládám nové písničky a postupně vybírám jaké na album nakonec zařadím.Určitě se na albu objeví jako spolupracovníci lidé se kterými budu pracovat poprvé. Určitě se tam taky objeví minimálně dva duety a určitě bude také nový videoklip, takže čeká mě spoustu krásné práce.

Nějaký vzkaz našim čtenářům?

Všem Vašim čtenářům bych chtěla vzkázat aby se snažili každý svůj den prožívat příjemně a s úsměvem a aby se nenechali rozhodit stresem a rychlou, zmatenou dobou všude kolem nás.

Děkuji za rozhovor – Pavel Hrejsemnou

Autor: Pavel Hrejsemnou | sobota 21.3.2015 7:00 | karma článku: 10,15 | přečteno: 404x