František Drtikol - se proslavil hlavně jako fotograf

Tento český fotograf se narodil 3. března 1883 v Příbrami, zemřel 13. ledna 1961 v Praze.  Fotograficky nejplodnější období bylo v letech 1901 až 1935. Tomuto období se věnují téměř všechny informace k tomuto autorovi.

Uměleckou slávu mu přinesly portréty a akty ve stylu pozdní secese. Pozdější díla jsou ovlivněné kubisticko-futuristickými prvky. Poprávu je odbornou veřejností řazen k nejúspěšnějším českým klasikům fotografie aktu všech dob. Někteří z nás Františka Drtikola znají jako osobu která se věnovala buddhismu, je označován za patriarchu českého buddhismu.

Od roku 1911 se fotografie Františka Drtikola začaly objevovat na fotografických výstavách v Čechách a za pár let byl vyhledávaným autorem i v zahraničí. Ve 20. a 30. letech 20. století byl nejznámějším českým fotografem uznávaným především v zahraničí. V roce 1922 měl první samostatnou výstavu, za tři roky později získal cenu Grand Prix na Mezinárodní výstavě moderního dekorativního a průmyslového umění v Paříži.

Určitě můžeme i říci, že tomuto autorovi se nevěnuje tolik pozornosti v České republice jako tomu je v zahraničí. Možná námět k zamyšlení pro české galeristy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hrejsemnou | čtvrtek 29.1.2015 12:07 | karma článku: 14,93 | přečteno: 601x