Za zítřky státní a jednotné!

Ministr Sjednotitel Dobeš by se lépe vyjímal na zemědělství než školství - tam by mohl jednotit řepu, jenže tady řádí s jednotnými maturitami a přijímačkami na VŠ. A těch krásných státních zakázek co kolem bude.

Jednotně, státně a genderově korektně vpřed! Hurá!

Panu Dobešovi to asi zas tak vyčítat nelze, VV, jichž je místopředsedou, mají v programu dokonce státní a jednotné i srovnávací zkoušky pro 5 třídu (kde to teda podle mě docela i dává smysl). Tak se zkrátka drží předvolebního slibu.

Ale Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je poslední dobou tak nějak celkově, zdá se mi, poněkud budovatelsky naladěno - sjednotíme názory: Pomocí nejen příručky k sexuální výchově, se kterou to naštěstí moc nedopadlo, ale třeba i příručky Kultura genderově vyváženého vyjadřování, která poučí o genderově korektním jazyku a připomíná nejtemnější noční můry ze seriálu South Park. Jde z toho na mě hrůza.

A pak ty sjednocené názory jednotně proklepnem u státních maturit; teď k tomu ještě přibyly jakési jednotné státní maturity II., které mají posloužit místo přijímaček na VŠ.

O státních maturitách se nijak moc šířit nechci, má to svá pro a proti; průšvih s maturitou je už zabudován jaksi v jejím principu - během chvilky se "rozhodne" o důležitých věcech, o vašich znalostech a dalších kvalitách, a už tak nějak nejde přihlídnout k okolnostem: Momentálnímu stavu "zkoušence", věcem jako nervozita nebo - a to si jistě každý na nějaký takový případ vzpomene - osobní vztahy mezi žáky a pedagogy. Leč, nedá se nic dělat. Jestli tomu, že maturita závisí taky dost na náhodných faktorech, pomůže nebo naopak odpomůže jednotný státní systém, netroufám si posoudit. Osobně mi však spojení "státní a jednotné" přijde podezřelé.

Idea, že by mělo něco takového, respektive přímo totéž!, sloužit jako náhražka přijímacího řízení na VŠ, je však zcestná bez potřeby jakékoli další diskuse. Přijímací řízení je šance pro VŠ, aby si vybrala nadějnější jedince na základě klíčů, které sama považuje za relevantní; další sympatický moment pak spočívá v tom, že jak pro uchazeče o studium, tak pro danou školu znamenají přijímačky "druhou šanci" na odhalení vhodných adeptů. Zkrátka a dobře - člověk podělá z jakéhokoli důvodu maturitu a naopak slušně uspěje u přijímaček. Není to nic neobvyklého a byla by velká škoda, kdyby tu tahle možnost nebyla.

Pokud si totiž někdo myslí, že by suše převzaté výsledky středoškolského studia a ještě k tomu v unifikované formě nějakého jednorázového "aktu" státní jednotné maturity měly až takhle stoprocentní vypovídací hodnotu o kvalitách a předpokladech uchazečů o studium na VŠ, je blázen a zjevně nikdy žádnou školu sám nestudoval a v životě neviděl živého studenta nebo pedagoga.

Další věcí je zneužití informací a úniky testů - jenom naivka by si myslel, že k tomu nedojde v situaci, kdy do celého toho cirkusu - příprava, výroba, doprava a distribuce testů atd. - je zapojeno lidí jako smetí. Lidí z masa a kostí, což už jenom z hlediska jakékoli představitelné statistiky v podstatě zaručuje, že k nějakým šmé a podvodům dojde. Nežijeme v říši andělské.

Na druhou stranu: Když jsem se dočetl, kolik šťavnatých státních zakázek celou věc provází, pochopil jsem, proč se na to všichni tak klepou.

Rozvoz do škol (50 milionů), "dohledové centrum umožňující sledovat průběh maturit v jednotlivých školách" - 300 milionů; "zajištění datového spojení mezi řídícím centrem a školami" 26 milionů atd. atd. Podle posledních zpráv by do r. 2014 měly státní jednotné maturity probíhat celkově elektronicky; na zajištění něčeho takového bude potřeba opět další zakázky atd. Údajně se do toho nacpalo už přes tři čtvrtě miliardy.

No, kolem a kolem, jestli by nám nebylo bez toho všeho "státního a jednotného" všeho přece jenom lépe...

Autor: Robert J. Hřebíček | úterý 24.8.2010 10:20 | karma článku: 12,91 | přečteno: 897x