Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Astaroth

16. 11. 2010 8:40
proamericka censura

Prave mi smazali prispevek osocujici valecneho vraha Churchilla, to je ta soucasna svoboda slova. Pritom neobsahoval sprosta slova, jen nazor, ze Churchill jednal v zajmu krvaveho dollaru. To za socialismu bych to mohl psat kdekoli, aniz by me kdokoli smazal.:-P

0 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

16. 11. 2010 9:19
Re: proamericka censura

Takže jsme o nic nepřišli :)

0 0
možnosti
JJ

1888

15. 11. 2010 3:18
Lide by nemeli zapominat,

ze slusnej clovek se muze mit dobre za jakyhokoliv rezimu.

0 0
možnosti
M

martin5.3

15. 11. 2010 9:11
Re: Lide by nemeli zapominat,

Právě že nemáte pravdu, slušný člověk v socialismu trpěl hodně...

0 0
možnosti
JJ

1888

15. 11. 2010 3:08
Za staryho Rakouska

pet deka salamu, to bylo salamu! Pametnici jsou  ovlivneni tim, ze je v mladi neloupalo v zadech, zadny zaludecni vredy, fungovala jim prostata a spousta dalsich dulezitejch veci. Sam muzu rict, ze rodinka mela v padesatejch docela nahnano a to toho zas tak moc nevyvedla.  

0 0
možnosti
DM

Aretta

12. 11. 2010 20:13
..

R^R^R^

Děkuji!!!

Si někdy připadám, že jsem žila asi jinde a jinak....

0 0
možnosti
L

ladas007

12. 11. 2010 4:30
bohužel to platí i dnes a zítra bude taky ...

buzerace, nespravedlnost, nemožnost se dovolat proti těm, kteří si jsou "rovnější", špiclování a práskání, to jsou daleko větší překážky pro osobní štěstí

0 0
možnosti
MM

captain cook

12. 11. 2010 5:21
Re: bohužel to platí i dnes a zítra bude taky ...

jenze dneska te za stiznosti a pranyrovani jednotlivcu v mediich, na internetu atd nezavre a neobvini te za "pomlouvani socialisticke spolecnosti / hospodarstvi / skolstvi / zdravotnictvi a rozvracovani statniho zrizeni pomluvami". To je velky rozdil. Navic si muzes zajit ke svemu zvolenemu zastupcei a pozadat ho/ji o pomoc, muzes se obratit na ombudsmana a v ruznych pripadech jit ke konkurenci.

To je rozdil. PODSTATNY!

0 0
možnosti
OS

Naivní volič

11. 11. 2010 19:50
Je mi šedesát,

takže si lehce spočítáte, kolik let jsem z té totality osobně prožil. Nedá se prostě srovnávat kvalitu života v roce 1920, 1935, 1960, 1980 a 2010. To je zavádějící a nikam to nevede. Životy každé generace jsou nějak poznamenány. Také životní úroveň jednotlivých lidí v odlišném sociálním postavení a v různé době byla diametrálně odlišná. Jestliže jste se narodili v rodině dělníka, úředníka, živnostníka, statkáře, bezzemka nebo majitele továrny, měli jste rozdílné podmínky a odlišné šance. To platilo za 1. republiky, po r. 1948 a platí to i dnes. Smiřme se s tím, že ne všichni s nadšením přijali Únorové vítězství a ne všichni byli 40 let potom otrávení totalitou. Smiřme se s tím, že ne všichni s nadšením přijali Sametovou revoluci a ne všichni se dnes mají dobře a lépe. To si tady věčně půjdeme vzájemně po krku ? [>-]

0 0
možnosti
LS

Lesní sběř

12. 11. 2010 9:22
Re: Je mi šedesát,

Ti nahoře to tak chtějí. Když si jdou voliči po krku navzájem, nemohou jít po krku jim. ;-)

0 0
možnosti
VS

Astaroth

11. 11. 2010 16:32
nadmerne metry

V tom propagandistickem pamfletu kapitalismu se pry vzpominaji i tzv. nadmerne metry u bytu. Vzpominate si, ze by nekomu fakt dali najemnika? A odkud by se vzali ti duchodci na P1, co maji obri 4 pokojak na dekret a nejde je vyhnat? Co jsem se ptal, tak nadmerne metry pry byly jen bic na majitele obrich vil.

0 0
možnosti

katův šleh

12. 11. 2010 13:29
Re: nadmerne metry

Ano, nám nájemníka dali, do domu který nám patřil jsme za 60Kčs na měsíc dostali starého nerudného dědka.

0 0
možnosti
FH

Bouše

11. 11. 2010 11:12
Nějaké porovnávání nemá žádný smysl.

Za komančů se všechny peníze prožraly, protopily a probydlely. Na víc nebylo. Bylo sice levné bydlení, ale za jakou cenu? Šedivé a oklepané fasády většiny budov v majetku státu, zanedbaná silniční a železniční síť, telekomunikace katastrofální, strojový park většiny fabrik zastaralý, zoufalá nabídka zboží v obchodech a tak dále ... Mohl bych toho vypočítat daleko více. Takže to shrnu: Komunisti se chovali jako marnotratný syn, který zdědil novou vilku a místo aby se o ni staral a udržoval ji, raději všechny peníze prožral a prochlastal. To dělal tak dlouho, až mu ten barák spadl na hlavu. Komunisty před takovým koncem zachránil listopad 1989. :-P  

0 0
možnosti
LS

Lesní sběř

11. 11. 2010 11:30
Re: Nějaké porovnávání nemá žádný smysl.

Strojový park většiny fabrik zastaralý, ale ty fabriky jely a vyráběly a zaměstnávaly lidi. Dnes nejsou. Železniční síť zastaralá, ale zato s pravidelnými spoji kam si člověk usmyslel. Dnes se ruší. Zoufalá nabídka zboží v obchodech, ale zase jak kde a jak čeho - za tehdejší potraviny bych rád vyměnil všechny Tesca a Globusy, protože pro mě je z nějakého záhadného důvodu důležitější chutný kvalitní chleba, jogurt nebo paštika, než výběr ze čtyřiceti druhů kečupů, whisek a mražených krevet.

A šedivé fasády mám vlastně docela rád. ;-)

-

Já neříkám, že to tehdy nestálo víceméně za prd. Jenom jsem toho názoru, že teď to stojí za prd víceméně stejnou měrou, byť v jiných oblastech života. Každá doba má něco. Kupříkladu v první polovině 20. století se i štětky oblékaly jako dámy, zatímco v první polovině 21. století se i dámy oblékají jako štětky. Člověk si nevybere.

0 0
možnosti
B

BajnyPhoenix

11. 11. 2010 10:46
Demonizace

Podivejte ja si tu dobu pamatuji docela dobre.Byl jsem na gymplu v dobe prevratu a byl jsem celkem rad za zmenu. Hlavne jsem mel pocit,ze zmizel neviditelny krunyr co me sviral a ponekud me drtil pac jsem velmi svodomyslny a vzpurny. ALE zadne peklo to nebylo jak se dnes prezentuje. Zivot byl pohodovejsi ,ale nuznejsi bez dnesnich pozlatek. Ten krunyr byl neprijemny ve smyslu i dnes ,kdyz se ptaji mlade zeny jaktoze jeste neni vdana .Neni to prijemne,ale nidko ji zamerne neublizuje.

0 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

11. 11. 2010 11:02
Re: Demonizace

Ale jo, ale člověk musel patřit do šedý zóny, to to pak bylo k přežití - tohle byl konec konců pricip Husákovy politiky. Už to, že jste byl na gymplu, znamenalo, že neděláte problémy - tím nemyslím nic špatného, tím myslím to, že řada lidí se na gympl prostě nedostala, protože neměli dobrej posudek. K nám na ZŠ ještě na jaře 89 přišla taková soudružka, a ať koukáme jít všichni do pionýra a pak do SSM, protože jinak můžeme na střední školu zapomenout. Takhle na rovinu. A nedejbože bejt z nějaký "buržoasní" rodiny, nebo že by vám třeba čerstvě blízkej člen rodiny zdrhnul za kopečky - to pak můžete bejt génius, a stejně vás soudruzi studovat nepustí.

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

11. 11. 2010 10:46
zdá se je zde spousta lidí

co pláčou nad tím jakéže to svinstva jsou nám nabízeny v obchodě, ano máte pravdu výčet by byl dlouhý ale pokud vím většina z vás umí číst, příklad: regál s rybymi, plechovka s nápisem "Baltické sardinky" cena mírná uchopím krabičku a čtu obsah : šproty kruciš šproty nechci a sardinky v Baltu nežijí, sáhnu vedle španělské sardinky čtu obsah: sardinka antlantická, cena vyšší a teď se musím rozhodnout co chci sardinky za vyšší cenu nebo pseudosardinky za cenu nižší a tak je to se vším zbožím, mléko v krabici, ten hnus je vykupován po krabicích a venku stojí automat s nepasterovaným plnotučným mlékem a těch příkladů bych mohl uvést stovky, je to jen o vašem rozhodnutí ano za socialismu to bylo jednodušší sýr byl tavený a tvrdý (trochu přeháním) dnes je stovka sýrů a člověk se musí rozhodnout co vlastně chce a přesto jde nejvíc na odbyt ta hnusoba co má 30 procent

pokud by nebyl výběr souhlasil bych ale výběr je,  jen zapojit hlavu

0 0
možnosti
LS

Lesní sběř

11. 11. 2010 11:08
Re: zdá se je zde spousta lidí

Výběr je, ale lidi už po letech "normového bezvládí" na nějaké vybírání rezignovali, protože v běžných obchodech se to zboží s vyšší cenou často liší právě jen tou vyšší cenou. Proč vybírat ze třiceti druhů šmejdu, když je to všechno šmejd? Pro skutečně kvalitní zboží člověk často musí do speciálek, takže jsme na tom vlastně zase tak, jako jsme byli předtím: pro to lepší chodíme do "Esa". S tím rozdílem, že dnes je "Eso" to, co bylo dříve víceméně standardem.

-

Na vině je polistopadové zrušení potravinářských norem: právě ono otevřelo trh záplavě nepoživateného braku, který nemá v regálech s jídlem co dělat. To, co se dříve v omezené míře šidilo na prodejně (když byl vedoucí gauner), to se dnes šidí rovnou ve fabrice. Prodejce už dnes nemáčí salámy do vody, aby byly těžší: už při výrobě se tam přidá voda vázaná v želatině. Pro důkaz stačí nechat přemrznout měkký salám "šunkového typu": voda vyteče sama. Za bolševika na to byly pokuty a kriminál, dnes je to "normální."

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.