Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

Judita2

29. 12. 2010 8:59
Naprostý souhlas a

R^- u nás to na vánoce dopadlo tak, že jsme televizní nabídku /až na uvedené perly/ zcela ignorovali a nahradili DVD dle našeho vkusu. Na některé příšernosti bychom nenechali koukat ani děti, kazilo by jim to vkus....

0 0
možnosti
L

lekop

28. 12. 2010 19:58
Ono to není až tak jednoznačné

Ona ta pohádková krize začala už v osmdesátých letech - ze kterých zbyli jen S čerty nejsou žerty, Tři veteráni a Princezna Jasněnka (zapomněl jsem na něco?), u všech ostatních (i u O statečném kováři nebo slovenské Soli nad zlato se Šafránkovou) si vzpomínám, že jsem měl tehdy pocit, že to na klasiku (Tři oříšky, Jak se budí princezny, Pyšná princezna a další) nemá. A za posledních dvacet let - minimálně Anděl Páně a Lotrando a Zubejda jsou špičkové věci, velmi dobré jsou i Princezna ze mlejna 1 nebo Nesmrtelná teta a osobně bych ani zdaleka tak příkře nehodnotil ani Peklo s princeznou nebo Nejkrásnější hádanku (tou se podle mě po Princezně ze mlejna 2 a obou Z pekla štěstí Troška mírně rehabilitoval). Jinak řečeno - po patnácti letech úhoru a zmaru za posledních několik let tři solidní pohádky. Beru to jako blýskání na časy.

0 0
možnosti
RP

Romiiik11

28. 12. 2010 22:40
Re: Ono to není až tak jednoznačné

Vcelku s Vámi souhlasím, i když Peklo s pronceznou mě moc nezaujalo. Mádl určitě není princ (ani herec) a Voříšková jako princezna by byla snesitelná pouze za předpokladu, že by ji předabovali. Až na tyto "detaily" ale řadím tuto pohádku do toho lepšího ranku, byť nevím, jestli je to výhra.

0 0
možnosti
J

Jiranova.Kam

28. 12. 2010 19:36
Otřete si bradu, pane Hřebíčku!

Jestli byste chtěl být považován za estéta, tak si zkuste vymyslet něco chytřejšího a vkusnějšího, než je plivání na Zdeňka Trošku. Není to ani originální, mezi samozvanými estéty je to plivání už masová móda! Rv

Jenže ani jeden z těch, kteří se v módním plivání po Troškovi tak vyžívají, ještě nedokázal natočit tak krásný dětský film jako je Bota jménem Melichar, nikdo z nich nenatočil tak dobrou komedii, jakou je Slunce, seno, jahody, nikdo z nich nenatočil tak krásnou pohádku, jako je O princezně Jasněnce a létajícím ševci...

A protože něco tak dobrého ještě hodně dlouho nikdo z těch plivačů natočit nedokáže, tak si budou ještě hodně dlouho jenom slintat na vlastní bradu.

0 0
možnosti
MV

marka40

28. 12. 2010 19:47
Re: Otřete si bradu, pane Hřebíčku!

R^Dobře vystiženo.

0 0
možnosti
VV

Bílý rytíř

28. 12. 2010 19:07
Dnešní pohádky

opravdu za nic nestojí. Vánoce a pohádky - to je moje i v dost pokročilém věku. Kdyby nebylo klasiky (Pyšná princezna, Byl jednou jeden král, apod.), nebylo by nic. Co se týče Trošky, tak jeho díla mám rád (v podstatě). Ovšem Kameňák a z Pekla štěstí mi připadají, že to točil, když nebyl zcela při smyslech. Jak může natočit celkem pěknou Princeznu ze mlejna a na to paskvil s Hůlkou, Gottem a vydávat to za pohádku? Chápu, že máme každý jiný vkus. Já zůstanu u toho svého a budu se mlátit smíchy, když uslyším:" Ne..ne...neblemcej porád a rozdávej!" I když jedna "moderní" pohádka mi sedla - Anděl páně. Trojan a Dvořák jsou tam perfektní. Ovšem na pohádkovou velmoc, jakou jsme byli, je to po čertech málo.

 

0 0
možnosti
AV

Ruda Pivrnec

28. 12. 2010 18:41
Hmm...

Tak třeba já jsem se na S čerty nejsou žerty nekoukal, protože si ji pustím kdykoliv během roku. Raději se podívám na ty nové. Nejsou to opravdu pohádky tak povedené, jako Tři oříšky, takové dokonalosti už lze dosáhnout jen těžko, ale jsou slušné a děti baví. A s tvrzením, že Troška pohádky jen mrzačí, rozhodně nesouhlasím. Princezna ze mlejna není vůbec špatná a může mi někdo ze zdejších troškobijců vysvětlit, v čem je špatná třeba jeho pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci?

0 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

28. 12. 2010 19:12
Re: Hmm...

jo, tak zrovna Jasněnku jsem zapomněl jmenovat jako podle mě jedinou Troškovu dobrou pohádku, a to dokonce tak dobrou, že ji počítám i do toho "kánonu" české klasiky. Jenomže Jasněnka je z r. 89 nebo tak nějak a pak už to, myslím, jde jenom z kopce a to dost rychle. Jinak nešlo mi jen o Trošku, ačkoli ten je toho taková esence, řekl bych, že celkově za posledních dvacet let se jen stěží vynořil tu tam průměr, jinak jedna blbina za druhou. Problém vidím hlavně v tom, že celkovou odfláknutost se tvůrci pokouší zacpat různými efekty nebo prvoplánovýma srandičkama atd. Ovšem díky za názor Váš i ostatních diskutujících, nemám bohužel moc času reagovat, tak alespoň takhle :)

0 0
možnosti
JV

omalovánka

28. 12. 2010 18:40
Jiná doba,jiný vkus?

Pohádky,asi jako každý,mám ráda.Taky mám ráda svoje vnoučata a tak se občas nechám přemluvit a dívám se s nimi v TV na pohádky.U těch novějších (Trošku nevyjímaje) je jediné pozitivum - dobro pořád ještě vítězí nad zlem,ale jinak souhlasím s autorem článku.Není nad ty staré,osvědčené,100x vysílané,ale pořád krásné,výpravné,české pohádky.A co mne nejvíc těší,že právě tyto pohádky " mého dětství"se mým vnoučatům líbí víc,jak ty ukřičené a někdy málo srozumitelné nové.Ale je možné,že máme jenom jiný vkus.

0 0
možnosti
KSD

krokodýlův smrdutý dech

28. 12. 2010 18:35
Pěkně napsané

(alespoň dle mého názoru). Jen takový detail - zkuste příště jako kulisu k nášupu salátu pustit CD či desku s vánočními koledami místo nějaké slátaniny v TV. U nás to takhle funguje roky a naprosto bez problému...

0 0
možnosti
JN

Já, Claudius

28. 12. 2010 16:39
Ach pane,

Troška je jediný, kdo po převratu dokázal natočit pohádku, co jakž takž měla hlavu a patu; vy jste patrně otrávený kameňákem.

0 0
možnosti
U

unBAN(g)able

28. 12. 2010 16:46
Re: Ach pane,

No, váš vkus mě patrně zcela míjí. Když se vám líbí uřvané a dryjáčnické legrácky ... Co takhle Jiří Strach, říká vám to něco?

0 0
možnosti
JB

hendrixx

28. 12. 2010 15:13
Proč furt "S čerty nejsou žerty"?

Na základě blogu pana Slaniny, který tuhle pohádku vychválil do nebes, jsem se na to po mnoha letech letos znovu podíval. Potvrdil jsem si svůj dávný dojem, že jde o dílko zcela průměrné, které - třeba v porovnání s Vorlíčkovými filmovými pohádkami -  navíc vypadá dost televizně. Postavy "jako ze života"? To máte na mysli to usilovné, rádobyvtipné figurkaření Preise, Nárožného, Vydry, Kretchmerové? Hlavní hrdina, kterýho hraje Dlouhý, je mátoha bez vtipu a charismatu, furt vzdychá nebo teskní po mamince. Jedinej Vetchý tomu občas trochu dodává jiskru. Příběh chvilkama zmatenej, nelogickej. "Máchale, spadlo ti to" vám vážně připadá tak vtipný?8-o

0 0
možnosti
J

jurneff

28. 12. 2010 15:32
Re: Proč furt "S čerty nejsou žerty"?

Věc názoru. Zrovna tato pohádka má příběh, je skvěle obsazená (protože srovnejte obsazení historických a nových pohádek: Nárožný  x Mádl nebo Preis x Ruml případně Vetchý či Dlouhý vůči komu vlastně???) a vtipná.

0 0
možnosti
MM

madja

28. 12. 2010 14:49
Přesně tak!

Souhlasím - S čerty nejsou žerty můžu vidět pořád dokola, nové pohádky nepouštím ani jako kulisu...

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.