Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

Barry Goldwater

1. 9. 2010 12:18
pár výroků

Je mi příjemnější jedna německá divize přede mnou než jedna francouzká za mnou.

gen. Patton

Jít do války bez Francie je totéž jako jít na lov jelena bez tahací harmoniky.

gen. Schwartzkopf 

0 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

1. 9. 2010 12:26
Re: pár výroků

:-)R^ Tojo, četl jsem tuhle vzpomínky Phillipa von Boeselager, německého důstojníka, účastníka pokusů atentátu na Hitlera; jedna z nejčastějších vět je tam "Francouzi se rychle vzdali".

Jinak k těm výrokům - ještě jsem vzpomněl na Simpsonovy a scénu, kde ožralý Barney vysvětluje Líze svoji politickou teorii: "Víš lízo, všichni bychom měli vymřít. Pak by tu zůstala jedna planeta pro Číňany, jedna pro Francouze a konečně by byl mír na zemi..."

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

1. 9. 2010 12:15
Velkým přínosem

francouzké revoluce pro Evropu byl vznik nacionalizmu a národních států, oslavovaný jako osvobození národů, ale  s důsledky jako byla WWI a WWII.

0 0
možnosti
MR

iluminat

1. 9. 2010 5:53
zapomel jste na de Gaulla, a jeho chovani za druhe

svetove valky, typicky francouz. O jeho chovani za valky se pro sichr frantici nezminujou, akorat ho Patton zcela gentlemansky a nezaslouzene nechal vpochodovat do Parize jako jeji osvoboditel :-P

Taktez nenim jestli se zminil Wilders, ten co byl ode vsech, vcetne Sarkyho oznacovan za xenofoba, rasistu, a pritom se nikdy ani nezminil ze by chtel vyhostovat ve velkym a pausalne jako Sarky. Ne ze by to bylo nespravne, to vyhosteni cikanu, ale co stve neli se....ze se obul treba do Ceska, mimo jinych a oznacil je za rasisty, jak treba nechteji dat chudakum cikanum praci a vzdelani. Tak at ji to da on.

0 0
možnosti
K

kaktusak

1. 9. 2010 1:34
Tak vidíte, i kapitalismus měl těžké začátky.

A to platí i pro Anglii, kde také byla revoluce a následně diktatura. Přičemž příčinu revolucí je potřeba hledat v předchozím systému.

Všechny velmoci se chovají podobně, Francie není žádnou výjimkou.

0 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

1. 9. 2010 1:39
Re: Tak vidíte, i kapitalismus měl těžké začátky.

No to jo, ale v Anglii nemají za státní svátek den, kdy popravili krále, a k období Republiky se radši moc nehlásí.

0 0
možnosti
E

erth

31. 8. 2010 19:35
-

ještě za bolševika jsem se díky prohlížení mapy při vybírání cesty do Centralmassivu dostal do Cluny (bývalý cisterciácký klášter). Chtěl jsem se podíval na místo, od kud pocházelo clunyjské hnutí a řád, který roznesl po Evropě technické poznání. Z kláštera ovšem zůstal po jejich revoluci nepatrný zbytek a mne překvapil ten průvodce, jak nadšeně líčil tu jejich velkou revoluci. Asi to na mě bylo dobře vidět, tak se zeptal od kud jsem a co říkám výkladu. Byl dost udivený srovnáním té jejich velké s bolševickou revolucí.

0 0
možnosti
S

Semper..

31. 8. 2010 22:46
Re: -

R^R^R^

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

31. 8. 2010 19:25
Zajmavý článek,

byť hodně jednostranný a nevyvážený. Pěkně a stručně jste však popsal několik špatných věcí a událostí ve francouzské historii. A je pravda, že i události, které mají své stinné stránky, tam jsou stále oslavovány. Avšak:

1. Myslím si, že skoro každý Francouz ví, že jejich revoluce měla i špatné stránky.

2. Zmiňujete sporného Rousseau, ale oni v té době - a též v jiných dobách - měli i jiné, mnohem lepší, realističtější a vynikající vědce, umělce a filosofy. V 19. století Francie byla na poli vědy jedna z předních ne-li přední země.

3. I o Britech se říká, že kam vešli, tam je moc dlouho (ne-li navždy) nepořádek, viz Palestina, Irák a Afganistan.

4. Současný konflikt mezi Schwarzenbergem a Sarkozym dle mne vyvolal Schwarzenberg a ne Sarkozy. Sarkozy tomu dal jen trochu záminku tím, že nechal paušálně vyklidit Romské tábory ve Francii, aniž by příliš rozlišoval mezi dobrými a kriminálními Rómy, za což ho Swarzenberg pokáral. Byly však vyklizeny i některé tábory ne-Romů.

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

31. 8. 2010 19:28
Re: Zajmavý článek,

Dodatky k tomu, co píšete Vy:

Před Francií měla demokracii nejen Anglie ale např. i Holandsko.

Mně například vždy štvali levicoví francouzští intelektuálové, kteří - až do r. 1968 - obdivovali Sovětský svaz.

0 0
možnosti

originalni_demokrat

31. 8. 2010 19:24
Výborný článek

Bohužel, každý národ má asi své modly. Husité byli taky pakáž a učíme se o nich.

Pravdou je že oni slaví tu svou revoluci, která položila základy komunismu a moderního terorismu tak nějak více než my obdivujeme Žižku. Žabožroutska politika mi sakra vadí. Montují se do všeho, přitom ambice na to nemají. Kdyby nebyli v EU žilo by se lépe. Samozřejmě jinak Francouzi mají krásné filmy, dobrá vína. Co se týče falešné historie, nejsou na tom o nic lépe než Češi, Slováci atd. My si taky neuvědomujeme že Masaryk a Beneš byli lháři a pamfletáři. Jinak by to Československo taky nezaložili. :-)

0 0
možnosti
V

VyMeTaky,2

31. 8. 2010 19:25
Re: Výborný článek

Spíš než Žižku, já radši Zikmunda.

0 0
možnosti
V

Vikina2

31. 8. 2010 19:24
Náhodou,

dobrý, celý ten rozbor ideologií všech těch slavných pokro.

0 0
možnosti
JK

Jan Kupka

31. 8. 2010 19:21
Souhlas

Možná je to napsáno bez Hřebíčkova obvyklého nadhledu a trochu drsněji než jsem zvyklý v tomto blogu, ale v podstatě souhlasím. Drzost páně Sarkozyho a už několika generací francouzské politické reprezentace (kterou si Francouzi svobodně volí...) je opravdu zarážející. A to jejich lpění na světovosti francouzštiny je opravdu k popukání...;-D

0 0
možnosti
LM

biggles

31. 8. 2010 18:45
Ještě bych přidal

jejich podivnou řeč, kterou se marně snaží všude možně domluvit a čím dál tím méně se jim to daří... ;-D ;-D.

Jinak pěkně zakyslej článek, tolik výčitek kvůli jednomu namyšlenýmu maďarskýmu skřetovi si nebozí frantíci vůbec nezasloužej - když tam strávíte nějaký čas, připadáte si jako u nás doma. Kdyby byla ČR větší, byly bysme s nima jako dvojčata...

0 0
možnosti
  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4079x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.