Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diagnóza: "Má Klause na mozku." Příspěvek k české psychiatrii.

Luboš Palata se v Lidovkách opět činil a jak je jeho zvykem, využil nicneříkající událost k tomu, aby nechal plně vyhřeznout svůj odpor ke Klausovi. Je to zvláštní choroba, jíž netrpí jen on. Pojďme se na ni podívat.

Přízraky v některých hlavách mívají podobu Václava Klause.(obrázek jsem si vypůjčil z časopisu The Economist)

Je zajímavé, že existuje určitá sorta lidí, jimž v podstatě cokoli zavdá záminku k nějakému vzteklému výlevu vůči Klausovi. Jistě, Klaus je výstřední typ osobnosti, kterou nelze brát "jen tak"; vzhledem ke svému více než dvacet let trvajícímu vlivu na naše životy vzbuzuje silné emoce. Udělal toho hodně, takže je také hodně příležitostí ho kritizovat - a občas bezesporu právem. Ale všiml jsem si, že u některých lidí se jedná skoro o diagnózu, jakousi posedlost Klausem.
Asi někoho takového taky znáte (nebo mezi postižené sami patříte). Člověk se dopustí kritického pohledu na cokoli, počínaje důchodovou reformou dnešní vlády až třeba po nedostatek hajzlpapíru za éry plánovaného hospodářství, a už jen sleduje, jak jeho společník v diskusi rudne a prská: "Ale Klaus zase...to či ono! Tehdy a tehdy! .... A to se ti jako líbí, že Klaus zase... tohleto támhleto?" S věcí to nijak nesouvisí, a pokud ano, postižený čeká, že nejprve před jakoukoli debatou vytáhnete fotku Klause, mrštíte jí do prachu země, třikrát na ni dupnete a plivnete a až po tomto symbolickém aktu očisty se můžete bavit.
K dnešní úvaze mě inspiroval tenhle čerstvý výplod, typický pro pero pana Palaty, tentokrát navíc odděný do roucha křečovitě humorného. "Středoevropan" (jak sám sebe autor tituluje, asi proto, že mluví středoevropansky, má takové i občanství a kdyby nedejbože vypukla válka, narukuje coby jednoročák ke středoevropanským jednotkám pod prapor dosud neznámých barev) se profiluje zejména na tom, že píše naprosté bludy o situaci v Maďarsku (na což rád občas upozorní podstatně kompetentnější Bohumil Doležal; ačkoli jsme-li u toho, za opravdu důvěryhodný o Uhrách pramen považuju úvahy Davida Prokopa; ale to jen tak na okraj); druhou zásadní specializací pana Palaty je neutuchající nenávist vůči Klausovi.

Žádná příležitost není dost malá nebo velká k tomu, aby si nepřisadil proti nenáviděnému ďáblu. Asi nejostudněji se to projevilo v době úmrtí Ladislava Smoljaka, kdy Palata nelenil a věnoval zemřelé osobnosti "vzpomínku", jejíž součástí bylo z devadesáti procent výhradně plivání na Klause. Tohle "dílo" se tehdy i redakci Lidovek zdálo moc a článek během pár hodin zmizel - podařilo se tuhle "památku" uchovat (za což díky zdejšímu blogerovi Adamu Ábelovskému; kdo na to má žaludek, může číst zde).

Potíž je, že tahle zimnice nelomcuje jenom Palatou; "Klause na mozku" má kde kdo, ať už je to Jiří Pehe, Tomáš Halík, Eva Holubová a mnozí jiní.

Proč? To nejde kritizovat normálně? To mají zmínění i nejmenovaní lidé opravdu tak malé sebevědomí a tak velké nenaplněné ambice, že i zápach z vlastních ponožek musí svést na Klause? Nebo je to nějaké nové náboženství (čemuž by nasvědčovala Halíkova vytrvalá účast)?

Zkrátka Klaus je pro některé ztělesněním zla. Kdyby jeho nebylo, nikdo by v devadesátých letech nic neukradl, byli bychom premiantem zdravé a fungující Evropské unie a ti nejmoudřejší z lidí by měli klid na to, aby ochladili planetu Zemi a ledním medvídkům ve filmu Al Gora netály ledovce pod tlapkama. Ale dokud sedí na Hradě tenhle Arcisatan, bude bratr bratra nenávidět a jednou shoříme v Pekle, k němuž neodvratně spějeme mílovými kroky rychlostí půl stupně Celsia za sto let.

Tak nevím. Mám ke Klausovi zejména z jeho posledního období několikero výhrad, ale jsem pro, aby se mu dostalo nějakého významného ocenění. Daří se mu totiž fungovat jako hromosvod pro různé porušené povahy - vlastní frustrace, neúspěchy, nenávist, neschopnost rozlišovat jinak než mezi černou a bílou, to vše mohou vzít a vylejt na Klause. Třeba se pak různí ti Středoevropani lépe vyspí, nebudou se jim třást ruce a namísto odhalování se před dětmi v parku budou jenom od stolečku sepisovat svoje hanopisy na Klause. Třeba se jim po čase udělá lépe a i na toho Klause se budou dívat jako na běžný pozemský úkaz, který není ani anděl, ani ďábel... Kdo ví.

Každopádně myslím, že by psychiatrie měla zavést novou diagnózu s vědeckým názvem, protože "mít Klause na mozku" je přece jenom moc lidový pojem. 

A co jiného by se sem teď hodilo za video než slavná "Léčba Klausem" :)

 

Autor: Robert J. Hřebíček | úterý 5.4.2011 14:00 | karma článku: 24,09 | přečteno: 2447x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Středověk a mýtus o ploché Zemi

Mezi oblíbené pověsti o středověku patří ta, že věřil na placatou Zemi. Středověk přitom nikdy nepochyboval, že je země kulatá, dokonce znal i její celkem přesné rozměry. Dnes tedy zajímavost k vědění a nevědění našich předků.

4.1.2017 v 16:00 | Karma: 26,33 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

NASA, astrologové a „opravený zvěrokruh“

Poslední dobou se objevuje tvrzení, že prý „NASA opravila zvěrokruh“ a tím znemožnila astrologii. Bohužel, většina komentářů, které se téma pokoušely vysvětlit, v tom nasekala ještě větší zmatek. Pojďme si udělat jasno.

26.9.2016 v 9:00 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4837x | Diskuse| Věda

Robert J. Hřebíček

Miloš Zeman, svíce jasná?

Již řadu dní zuří bouře. Intelekty všech intelektuálů pracují na plné obrátky, dobro všech dobrodějů je ve zbrani, pohoršení teče proudem ulicemi. Jo a petice, nezapomeňme na petice!

5.11.2014 v 16:16 | Karma: 36,02 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Sisyfos a případ utajené bible (neveselý portrét českého skeptika)

Prošel jsem si facebookové stránky Českého klubu skeptiků Sisyfos a nestačil jsem se divit. Pojďme se podívat, jak podle českých skeptiků vypadá kritické myšlení. Řeč bude též o původu bible, tajemných evangeliích a placaté Zemi.

19.5.2014 v 15:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 2024x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O hříšné policii, muslimských bratřích a jednom špatném teologovi

"Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích," uvedl Tomáš Halík. Pojďme se podívat na to, jak je v téhle větě všechno špatně - a to i z hlediska křesťanské věrouky.

5.5.2014 v 16:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.