Pořad prostřeno, naše vizitka, jak jsme pozadu

Před patnácti lety, jsem přišla o pár „přátel“, protože už nemohli poslouchat, jak jsem měla problém s podřadnou kvalitou potravin po dlouholetém návratu z Německa a Rakouska. 

Už to asi nemohli poslouchat a nebyli to asi ani velmi dobří „přátele“, aby mi jen naznačili, že jim to třeba vadí a že tomu nevěří. Dnes po pár letech, již všichni vědí, že je to náš velký problém.

Proto se občas na Prostřeno podívám, abych viděla, jak se asi v průměrně české Republice dnes vaří, a pak tam i zahlídnu chytré čecháčky, kteří po přečtení pár knih od Pohlreicha nebo Vaňka, si myslí, že už všechno umí. Jako dřívější gastronom dobře vím, jak špatné jsou doteď gastronomické školy u nás v ČR, a jak se převážně stále učí z knih, co se učilo v době totality. Tzn. vyučený kuchař vlastně ani neumí vařit nebo vyučený číšník ani pořádně nezná moderní způsoby servírování. Proto je mi těchto rádoby rychlokvašek v Prostřenu spíše líto,  a beru to jako zábavu.  

No a píše se rok 2021 a při koukání na české Prostřeno, stále vidím, jaká je to ostuda, když se nedělá něco pořádně.  Přijde mi, jako by na Primě dělalo spousta amatérů, kteří nikdy nevyjeli mimo české hranice a stále nás pasují do něčeho co už není třeba, a ještě se v tom vyžívají. 

Vždy když se na Prostřeno koukám, uvědomuji si, že dramaturgovi, producentovi i režisérovi opravdu nejde o vaření, ale jen o ztrapnění národa, a ani to nemá co k zábavnému pořadu.  

Nějak není k pochopení, proč se nejdříve neservíruje aperitiv, jako v každé slušné společnosti, když někoho pozvu na večeři. Proč se vaří čtyři chody, které v dnešní době snad ani nikdo nejí, pokud není na degustačním obědu či večeři. Také nechápu, proč by měla být nějaká zábava, Ale TOP trapas pořadu, a dech beroucí, je ještě úkol týdne. To podle mě vymýšlí komik nebo někdo, kdo denně hulí trávu. Minule jsem se koukala, a díky PP, byl úkolem týdne Hamburger. Na to se opravdu nedalo koukat. Upřímě bych to nazvala, jak vyhodit  a znehodnotit co nejvíce potravin, a to v době, kdy se všichni snažíme si potravin vážit. Stihnout Hamburger a čtyři chody, nemá s perfektní večeří opravdu nic společného. Zábava to možná je, ale trapná. 

České prostřeno, je prostě zaostalá dramaturgyně, které nemá nic společného s moderní dobou v 21. století. Například v Německu vidíme, že to jde dělat o hodně lépe. Chápu,  že jde o zábavnou soutěž, ale myslím si, že už je na čase to v ČR změnit. Velmi hezký přiklad je právě v Německu – „Das Perfekte Dinner“. Osobně, když už se koukám na české prostřeno, musím se pak podívat i na to Německé, abych si trochu spravila chuť.

A přitom stačí udělat jen pár změn, a už z nás nebude východ s podprůměrnou koordinací PRIMY. 

K pořadu: 

  • menu Ruličky, se nedělají už přes 30 let, tzn. normální Menu;
  • aperitiv – servírování někde jinde než u jídelního stolu, pokud možno;
  • udělat jen tři chody; 
  • žádný úkol týdne;
  • prezentace produktů z okolí, farmy (PP) místo úkolu týdne. 

K internetu:

  • spíše zvolit recept týdne, než člověka týdne;
  • ty komentáře to je někdy na hranici slušnosti, morálky i práva. Snižuje to pořad                   na ještě menší úroveň, kde už stejně je. 

Myslím si, že už našel čas, se zařadit do 21. století a do Evropy, a přestat si pořad hrát na východ Evropy. Kdyby nebyli tak suproví moderátoři pořadu, myslím, že by pořad už dávno nebyl. To to trochu drží nad vodou, jinak se na to opravdu nedá koukat.   Volá to po změnách 21. století. 

Autor: Markéta Hrdá | pátek 5.11.2021 13:12 | karma článku: 22,53 | přečteno: 1294x