Jak poznat výkonný počítač/notebook

Mnoho lidí při koupě prvního notebooku synovi, či koupě počítače do domácnosti, neví co koupit z důvodu neznalosti některých hardware. V tomto článku vám popíšu jak poznat výkonný a dobrý notebook/počítač.

Základem výkonu je hardware:

PROCESOR

Procesor u notebooku by měl mít minimálně 2,2 GHz. (čím více, tím lépe)

U stolního počítače by měl mít minimálně 2.5 GHz. Vždy platí, čím novější generace procesoru, tím lepší (i7 bude šlapat lépe než i5).

RAM (operační paměť)

U notebooku doporučuji mít minimální RAM kolem 4 GB.

Stolní počítač cca. 4-8 GB. 

Opět závisí na generaci. (DDR4 bude při stejné paměti výkonnější než DDR3)

GRAFICKÁ KARTA

U notebooku je ve většině případů integrovaná grafická karta (většinou jí poznáte tak, že se jmenuje např. Intel HD Graphics), která je často velmi nevýkonná. Někdy lze dokoupit u prodejce novou externí grafickou kartu, ale u většiny notebooků to nelze. Proto doporučuji vybírat notebook s grafickou kartou, která má paměť 2 GB a více.

U počítačů je to mnohem jednodušší, neboť počítač má sloty na externí grafické karty, ale doporučuji 4-16 GB. Jeden z nejlepších světových výrobců grafických kart je NVIDIA, která podporuje velkou většinu her a programů.

PEVNÝ DISK

I když se to možná nezdá, i pevný disk hraje důležitou roli ve výkonu počítače, doporučuji mít u notebooku/počítače minimálně 500 GB pevného disku a vždy si ponechat alespoň 20 GB volného místa.

Software :

OS (Operační systém)

Hlavní zásadou pro dobrý výkon počítače je mít vždy nejnovější aktualizaci operačního systému.

Výkonné systémy (které velice doporučuji): Windows 10, Windows 8.1, iOS.

P.S.: Tento článek jsem napsal v roce 2016. Pokud na něj někdo ještě někdy narazí, berte informace jako jen velmi okrajové, neboť co si budem, ve 13 letech jsem zdaleka nijak extra znalý nebyl. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jirka Hrach | pátek 8.7.2016 10:52 | karma článku: 13,87 | přečteno: 328x