Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Morálka europoslanců je k smíchu/pláči

Často a oprávněně vyčítáme zákonodárcůmv poslanecké sněmovně, které si vydržujeme z odvedených daní, že se chovají nehospodárně vůči tomuto našemu nedobrovolnému „sponzoringu“. Mám na mysli kupříkladu zneužívání různých příplatků k požitkům ryze osobním, nebo jmenování  rodinných příslušníků do funkcí svých placených asistentů (kdy je velice diskutabilní hodnocení efektivity výkonu funkce takového asistenta s ohledem na náklady na něho vynaložené), apod. Ale asi to tak nějak u nás už musí být, je to zřejmě projev typického „maločešství“ , vždyť  i velmi známé rčení z totalitního období: „Kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu“ pochází z českých luhů a hájů. 

EAS

Jak se to ale dělá v evropském měřítku  nám velice působivě přiblížila reportáž německé televize RTL přímo z budovy evropského parlamentu v Bruselu (zmiňuje se o ní i dnešní článekv iDnes).  Reportér Thomas Meier se svým štábem byl zvědavý, proč se někteří europoslanci v pátek ráno šli zaregistrovat k účasti na jednacím dni a pak místo aby zasedli v sále se vydali směrem úplně opačným, na cestu k domovu. Pointa je prostá, za účast na jednacím dni jim náleží denní dieta 284,-EUR. Samozřejmě, že když se poslanec jednání neúčastní, dieta mu nepřísluší a její nárokování je podvod. Bylo velice zábavné, ale i trapné, sledovat úctyhodné poslance, kteří ráno čekali ve frontě na registraci se sbalenými kufry a když zjistili , že jsou filmováni na „útěku“ z práce, se opravdu na útěk dali, ale často bezhlavý, jak je patrno v reportáži (viz. YouTube).

Ale každá sranda má svůj konec, takže milý pan Meier i s mikrofonem, kamerou a celým štábem byli z budovy parlamentu nakonec vyhozeni přivolanou ochrankou. No bodejť! „Taková nehoráznost!“ nechala se slyšet jedna z přistižených, paní Hiltrud Breyerová, která zezelenala ač to normálně má v popisu práce, neb „háj ízelenou“ i v Bruselu.

O jakou část se v případě pátečních diet (dle údajů RTL) jedná vůči celkovému příjmu europoslanců? Měsíční základ bez ohledu na to, jestli jsou ve sněmovně, nebo doma na zahradě, je 7.339,- EUR. K tomu náleží nezdanitelný paušál  3.980,-EUR a navrch se připočítávají  tzv. diety ve výši 284,-EUR za každý jednací den. Při průměrném počtu 12 jednacích dnů v měsíci to činí 3.408,- EUR. Celkem tedy 14.727,-EUR za měsíc. A to je více než pobírá německá kancléřka Merkelová, zaznělo v reportáži.

Takže když to takhle ti „šibalové“ udělali každý pátek, sebrali z eurokasy neoprávněně každý přes 1.100,-EUR měsíčně. Když jsem v reportáži viděl prázdný páteční sál, bojím se to násobit.

No vida! Myslel jsem si, že se naši poslanci v Bruselu něčemu přiučí, a je to opravdu tak!  Po nedávné návštěvě několika „extrémistů“ z evropského parlamentu u prezidenta Klause je to další facka těm, kdo vzhlížejí k Bruselu jak k posvátné krávě.

Europoslanec Zahradil bránil naši (rozuměj českou) poslaneckou „reprezentaci“ při rozhovoru pro iDnes tím, že jí se ty páteční „úlety“netýkají, protože naši poslanci odjíždějí většinou ve čtvrtek ráno z Bruselu do Štrasburku. No tak to jsem teď klidnější.

Jenom nevím, proč jich je tedy většina ve čtvrtek na prezenčních listinách v Bruselu zaregistrována?

Autor: Dušan Houdek | pondělí 15.12.2008 8:00 | karma článku: 25,32 | přečteno: 1290x
  • Další články autora

Dušan Houdek

Nechte prominentům jejich cejchy

A nemám teď na mysli známky blahobytu, které se na některých politicích, zejména komunální úrovně, projevují úměrně délce jejich mandátu. Mám na mysli cejch, jako „neodstranitelné označení osob, věcí nebo dobytka“. Takové je, zjednodušeně popsáno, vysvětlení významu tohoto slova ve Wikipedii.

8.4.2011 v 9:45 | Karma: 16,36 | Přečteno: 805x | Diskuse| Společnost

Dušan Houdek

Golf Show 2011 - Z velkého očekávání se stalo velké vystřízlivění

Ambice letošní GOLF SHOW byly opravdu veliké. Na webových stránkách organizátora se již půl roku dozvídáme, že: „Letos uděláme ještě víc pro medializaci a zviditelnění veletrhu GOLF SHOW!“, „GOLF SHOW má tři nové skvělé partnery. Posuďte sami: .... „, atd.

13.3.2011 v 18:06 | Karma: 8,00 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Sport

Dušan Houdek

Jak často se mění nábytek na Magistrátě?

Jen tak mimochodem jsme se dozvěděli z dnešního tisku pozoruhodnou informaci z Mafiánského náměstí. Článek nám vysvětluje, jak známý pražský gynekolog, který stanul v čele pražské radnice, zatím váhá s výběrem nového nábytku do své kanceláře. Co kdyby Ústavní soud rozhodl o opakování voleb, a ten podvod na voličích by se už nepodařilo znovu zopakovat. Pak by se mohlo stát, že ten jeho nový nábytek by se novému primátorovi (asi Tůmovi) nelíbil, a musel by se kupovat nový. Takhle musí, chudák Svoboda, zatím úřadovat v tom, co tam zbylo po Bémovi. Tomu říkám ohleduplnost vůči kapse daňového poplatníka!

21.12.2010 v 16:03 | Karma: 29,18 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Politika

Dušan Houdek

Ivan Langer našel viníka!

K famózní dedukci dospěl šéf volební kampaně ODS do poslanecké sněmovny, Ivan Langer. Za prohrané volby může pražská ODS, která prohrála s TOP09. To rozhodlo i v celostátním měřítku. „Pražáci“ se prý málo naváželi do Kalouska, na kterého by se vzhledem k jeho předchozímu působení na ministerstvu obrany určitě nějaká ta špína našla. Místo toho naprosto chybně bušili do knížete pána, jehož zatím jediným zdokumentovaným prohřeškem je to, že usíná při parlamentních diskuzích. Tomu se vzhledem k obsahové ubohosti tohoto daňovými poplatníky hrazenému HYDE PARKU nelze divit, natož mu to vyčítat.

18.6.2010 v 10:49 | Karma: 15,15 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Dušan Houdek

Stehlíková neplatila za „popelnici“; zveřejnění je politický boj!

Není ani tak zajímavý fakt, že k této situaci vůbec došlo, jako způsob, jakým paní exministryně vysvětluje, proč dva roky neplatila poplatky za odvoz odpadu v místě svého trvalého bydliště, vChomutově.

21.2.2009 v 10:30 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2788x
GOLFCOURSES.CZ