St. Patrick's Day - jak se slaví svatý Patrik

Heslem Američanů pro 17. březen, St. Patrick's Day, je "Dnes jsme všichni Irové."Pravidla oslav nejsou komplikovaná.

Chicago na sv. Patrika

Obleč ten den něco v zeleném, případně připni irský symbol jako jetel nebo lyru a stav se po práci či během prodlouženého oběda v nejbližší nálevně na jedno pivo, zeleně zbarvené. Oslavy pak hodně domácností zakončí povečeřením na tradičním "svatopatrickém" hovězím; corned beef, dušené s čerstvým zelím, mrkví a brambory. (Mimochodem recept co Irsko nezná... )

Den sv. Patrika není ve Státech národní svátek jako v Irsku a proto se tu slavné pochody a pouliční slavnosti pořádají v neděli buď před anebo po 17.březnu. Zatímco v Irsku je to den vážný, dílem kvůli půstu, dílem kvůli irské historii, v Americe je to svátek především rozverný.

Poprvé slavili Irové v Americe den sv. Patrika ještě za koloniálních časů, ve městě Boston ve státě Massachusetts, ale oslavy nabraly dnešní velikost a všude přítomnost teprve v půlce 19. století. Tehdy přistěhovalci z Irska přicházeli ve velkých vlnách, s minimálním kapitálem a vzděláním a uchytávali se nejvíc v rostoucích metropolích jako Philadelphia, New York City, Chicago, Buffalo nebo Cleveland. "Svatopatrické" oslavy a průvody v Americe organizovaly jejich podpůrné a dobročinné spolky - situace co trvá dodnes.

Na sv. Patrika táhne v New York City po Páté Avenue tak 150 000 lidí a další dva milióny jim mávají - je to největší veřejná oslava na světě. Oslavy a průvod má ale každé větší americké město. Chicago navíc barví svou stejnojmennou řeku na zeleno - údajně pomocí rostlinného barviva.

Kdo v průvodu pochoduje? Vedle irských krajanských spolků to jsou další občanské nebo obchodní asociace, hodnostáři místní nebo i národní, hasiči, policie, národní garda, taneční školy, místní sportovní kluby a tak podobně. Místo v průvodu tradičně uděloval výbor zastupující místní spolky irských tradic. Bohužel, za posledních 20 let se výběr zpolitizoval díky organizacím co začaly soudně vymáhat místo v přehlídce.

Ve státě Connecticut se pořádá jeden z největších a nejstarších průvodů ve městě New Haven - pár snímků co jsem tam udělal v roce 2011, s komentáři, je zde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Horsky | pátek 15.3.2013 2:15 | karma článku: 11,35 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Martin Horsky

USA zeměkouli chladit nebude!

2.6.2017 v 4:42 | Karma: 25,83

Martin Horsky

Volil jsem Donalda

8.12.2016 v 4:40 | Karma: 28,79

Martin Horsky

Idealismus Ameriky

22.4.2014 v 7:00 | Karma: 10,87