Mother's Day - americký Svátek matek

Den matek, nebo Svátek matek, připadá v Americe na druhou květnovou neděli. Není to jeden z deseti národních, "federálních" svátků, ale drží ho většina národa a zůstává velice populární.

Poprvé se pořádal roku 1907 ve venkovském kostele episkopální církve ve státě West Virginia, kde jistá Anna Marie Jarvis rozdala po bohoslužbách 500 bílých karafiátů - jeden každé matce. Její snahy zavést zvláštní svátek k oslavě mateřství našly mezi lidmi silné sympatie a rok potom ho začala prosazovat americká YMCA. V roce 1909 se už slavil skoro po celé Americe, hlavně zásluhou evangelických církví, a v roce 1914 Den matek oficiálně vyhlásili za jeden z "významných dnů" federální zákonodárci

Den matek se v Americe slaví často vyražením do restaurantu a není neobvyklé dávat mamince drobnější dárky. V amerických vzpomínkách na dětství je Den matek spojený s "děláním mamince snídani do postele"Typuji že většina amerických maminek zažila v to nedělní ráno "překvapivé" ťukání na dveře u ložnice a následující vražení robátek s tácem politým džusem, vločkami a mlékem a hlasité přání "Happy Mother's Day!" (Šťastný den matek!). 

Je to velký den pro květinářský průmysl a každoročně den s nejvyšším počtem meziměstských hovorů. V americké kultuře je maminka figura milující, moudrá a starostlivá (jako všude).  Pro obraz milovaného, domácího a důvěrně známého prostředí nebo pocitu má americká angličtina i výraz "As American as Chevy, mom, and apple pie" ("americké jak Ševroletka, máma a jablečný koláč.")

Koncem 20. století se ale v Americe objevil pro mateřství další výraz; "baby-mama". Rozšířila to subkultura hip-hop a dneska se už používá bez uvozovek.  Baby-mama je žena se kterou jsem měl děcko, ale ne dost dobrá na to nosit mé příjmení anebo očekávat pro sebe a dítě zvláštní ohledy a zaopatření. Baby-daddy je otec dítěte který si matku nevzal a není ve styku.

Baby-mama trend ukazuje každoroční vzestup; v r. 2007 se tak dalo nazvat už 39.7% nových amerických matek. (Procento se liší podle etnické skupiny, nejvyšší je katastrofálních 71.6%  - ale to je už jiná kapitola).

Šťastný Den matek!

Autor: Martin Horsky | pátek 10.5.2013 2:00 | karma článku: 10,19 | přečteno: 754x
  • Další články autora

Martin Horsky

USA zeměkouli chladit nebude!

2.6.2017 v 4:42 | Karma: 25,83

Martin Horsky

Volil jsem Donalda

8.12.2016 v 4:40 | Karma: 28,79

Martin Horsky

Idealismus Ameriky

22.4.2014 v 7:00 | Karma: 10,87