Darování krve po americku

Krev se v Americe dává skrz soukromou, nezávislou organizaci Americký Červený Kříž (American Red Cross). Buď v jednom z jejich center, anebo během dobrovolné akce zvané "blood drive."

V autobusu Červeného Kříže.Martin Horsky

Tyto "tahy na krev" jsou organizované zaměstnavatelem, farností, školou nebo spolkem a dodávají zhruba polovinu darované krve co Červený Kříž vybere. (Honorář se nedává, ale za každých pár gallonů je pěkný odznáček).

Zorganizovat "tah na krev" není složité. Dejme tomu jste někdo, kdo si myslí že darovat krev je dobrá věc. Nadhodíte to vedení v práci, majiteli nebo majitelce se to také líbí a řekne že pokud se toho chopíte, dá k dispozici místo a placené volno těm co budou ten den Červenému Kříži pomáhat. Vám zbývá jen zavolat na Červený Kříž, ten pošle instrukce a přidělí osobu co akci pomůže přes telefon řídit. Červený Kříž potom podle počtu očekávaných dárců buď použije nabízené místnosti, anebo pošle pojízdnou ordinaci autobusového typu.

Personál Červeného Kříže jsou jednak jejich placení zaměstnanci (co dělají odběr), jednak dobrovolníci. Ti pomáhají s administrací, nosí dárcům jídlo a pití (věnované) a sedí s nimi po odběru když si oni sbírají síly k odchodu.

Na otázku proč dávají krev tu lidé nejvíc odpovídají že "chtějí pomoct druhým."

Nejčastější odpovědi těch co nedávají jsou "že je to nenapadlo" a "že nemají čas."

Podrobnější výzkum dárců ale ukázal zajímavou korelaci mezi osobním přesvědčením a pravděpodobností dobročinného přispívání a darování krve. Američané co se označují za "konservativní" nebo "silně konservativní" jsou méně než pětina populace. Dělají ale více než čtvrtinu dárců.

Pro srovnání -  kdyby ti co se označují za politický střed nebo levici darovali stejnou mírou, americká zásoba krve by vyskočila o 50%. S dary charitám je to podobné. Američané jsou nejštědřejší národ na světě (počítajíc procento příjmu dané na dobročinnost, na hlavu) a i tady vedou konservativci. V r. 2010 darovalo 86% Američanů, ale domácnosti co se označují za "konservativní" dávají o 30% víc než liberální/levicové. (Příjem konservativních je přitom v průměru o 6% menší).

Jako důvod proč nedávají víc uvádí Američané levicového přesvědčení že "dobročinnost je starost státu, ne jednotlivců."

Potřeba je trvalá. Uspokojení je okamžité. Dej krev.

(Slogan Amerického Červeného Kříže).

 

Autor: Martin Horsky | pondělí 25.3.2013 5:30 | karma článku: 14,58 | přečteno: 832x
  • Další články autora

Martin Horsky

USA zeměkouli chladit nebude!

2.6.2017 v 4:42 | Karma: 25,83

Martin Horsky

Volil jsem Donalda

8.12.2016 v 4:40 | Karma: 28,79

Martin Horsky

Idealismus Ameriky

22.4.2014 v 7:00 | Karma: 10,87