Co je americká "sprcha nevěsty?"

Bridal Shower ("sprcha", nebo "pokropení" nevěsty) je oslava pořádaná rodinou a přítelkyněmi budoucí nevěsty, pro nevěstu. Nálada je neformální a oslava se před nevěstou tají (většinou neúspěšně).  

Vpravo budoucí nevěsta, vlevo její Maid of Honor.

Organizátor (matka nevěsty nebo nevěstina nejlepší přítelkyně) nerozesílá pozvánky, ale vyřizují to přes telefon. Místo se zvolí většinou u někoho doma. Časování je tak čtyři až šest týdnů před svatbou, pozváno je pouze něžně pohlaví;  muži a mládenci nemají na pořádné bridal shower co dělat.


Očekává se že pozvaní něco pro nevěstu přinesou - tradičně dárky "pro kuchyni nebo ložnici". Čas bývá sobotní nebo nedělní odpoledne - servíruje se občerstvení jako lahůdkové zákusky nebo dorty, alkohol pak podle rodiny. Budoucí nevěstu na oslavu většinou přivede její kamarádka, třeba pod rafinovanou záminkou že potřebuje doprovod koupit boty.
 
Vedle rozbalování dárků a konverzace bývá na programu několik her. Jedna z nejpopulárnějších je Toilet Paper Bride ("nevěsta z toaletního papíru.") Několik týmů soutěží kdo omotá vybranou členku týmu toaletním papírem tak, aby vypadala jak nevěsta v bílém šatě. Podle vyprávění je to velká zábava.
 
Sprcha nevěsty je mimo Ameriky rozšířená v Kanadě a ukazuje se v Austrálii. V Americe se slaví od konce 19. století a předcházely tomu podobné zvyky z Anglie a snad i Belgie a Holandska. V Anglii se dávaly obálky s penězi nebo malé dárky do deštníku. Ten budoucí nevěsta nad sebou otevřela a dárky jí "pršely" na hlavu.
 
Je jaro a tak můj dům už jednu sprchu prodělal. Podle zpráv se Nevěsta z toaletního papíru nehrála. Místo toho nějaká hra se sklenicemi, alkoholem a pingpongovými míčky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Horsky | čtvrtek 18.4.2013 19:30 | karma článku: 10,83 | přečteno: 1226x
  • Další články autora

Martin Horsky

USA zeměkouli chladit nebude!

2.6.2017 v 4:42 | Karma: 25,83

Martin Horsky

Volil jsem Donalda

8.12.2016 v 4:40 | Karma: 28,79

Martin Horsky

Idealismus Ameriky

22.4.2014 v 7:00 | Karma: 10,87