Americká pizza

Výraz "pizza night" ("k večeři je píca") se v americké angličtině vžil začátkem šedesátých let. Pizza v Americe všude a větou "let's call for pizza!" ("Zavolejme pro pícu) řeší dilemma co uvařit koncem týdne nejedna domácnost.

Frank Pepe Pizzeria Napoletana, New Haven.Martin Horsky

Pizza Margherita se sice zrodila v Neapoli v r.1889, ale v New York City jí jistý Gennaro Lombardi začal prodávat už v r.1897 (samosebou ve čtvrti Little Italy).

Pícy se v Americe ročně prodá kolem tří miliard kusů. Podává se celá coby pizza pie ("pícový koláč", obyčejně ve třech velikostech), anebo by slice (krajíc). Když si nejste v restauraci jistí jakou velikost objednat, zeptejte se kolik má třeba jejich medium pizza krajíců. Nejžádanějším druhem je pepperoni pizza, konzumace je nejvyšší během každoročního finále ligy amerického fotbalu - Super Bowl Week.

Do padesátých let byla pizza k mání jen v místních italských pekárnách (jejich peci měly odpoledne prázdnou kapacitu co pekaři využívali pro pícu) nebo pizzeriích. V šedesátých létech to vzal americký obchod ve velkém - začaly národní řetězce jako Domino's, co rozvážely na objednávku domů, pak mražená pizza a růst regionálních odrůd této dobroty.

Nejlepší pizza je na Severovýchodě, kde je také nejblíže italskému originálu. Tenká, křupavá kůrka, málo těsta, chutná rajčatová omáčka a nastrouhaná mozzarella. Apizza , (vyslov a-bídz), je varianta kterou proslavil jeden rodák z Maiori, blíže Neapole. V r. 1925 si nechal postavit pro svou pizzerii ve městě New Haven, ve státě Connecticut, pec přesně podle neapolského vzoru (na koks a později uhlí).

Apizza  podle jeho receptu byla taková, že jeho podnik, Frank Pepe Pizzeria Napoletana, je dneska považován za jednu z nejlepších pizzerií ve Státech. Pokud řídíte mezi městy Boston a New York City, Pepe's nebo Sally's Apizza stojí za zastavení.

Jih není svou pícou zrovna známý, i když pizza plus Cajun kuchyně dodávají vynikající výsledky ve státě Lousiana (koření, uzeniny, krabi, langusty). Jinde v regionu se pizza často kombinuje se sladkokyselým, pomalu pečeným vepřovým (barbecue).

V Kalifornii a na Pacifickém pobřeží vůbec může pizza obsahovat skoro cokoliv; nové brambory, uzeného lososa, kozí sýr, ovoce, nebo kaviár. 

Ze Středozápadu je deep-dish pizza - ("píca v hlubokém talíři"). Známá také jako Chicago-style pizza se dělá v kruhovém pekáči a má hodně těsta (obilné a kukuřičné), mleté maso, klobásky, cibuli, papriky a samozřejmě rajčata a omáčku. (Na tento druh je lépe vzít příbor).

V St. Louis má pizza kůrku tenčí a je pokrytá krájeným sýrem kterému místní říkají provel (kombinace sýrů ementhal, provolone a cheddar). Jinde v regionu je Detroit, kde pizza může mít květák, mrkev, různé uzeniny anebo ananas; ve státě Ohio také bramborovou kaši, česnek, slaninu a sýr cheddar.

Pizza je tedy částí americké kultury a jsou samozřejmě Američané na cestách které překvapí že třeba na Sicílii nejen pícu znají, ale je skoro tak chutná jako doma v New Jersey.

Americký spisovatel Dave Barry říká o píce toto: "Pivo bylo pro civilizaci užitečnějším objevem než kolo. Kolo důležité nepochybně je, ale k píce se zdaleka tak dobře nehodí."

Autor: Martin Horsky | pondělí 25.3.2013 23:00 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1435x
  • Další články autora

Martin Horsky

USA zeměkouli chladit nebude!

2.6.2017 v 4:42 | Karma: 25,83

Martin Horsky

Volil jsem Donalda

8.12.2016 v 4:40 | Karma: 28,79

Martin Horsky

Idealismus Ameriky

22.4.2014 v 7:00 | Karma: 10,87