- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Frank Pepe Pizzeria Napoletana, New Haven.Martin Horsky
Pizza Margherita se sice zrodila v Neapoli v r.1889, ale v New York City jí jistý Gennaro Lombardi začal prodávat už v r.1897 (samosebou ve čtvrti Little Italy).
Pícy se v Americe ročně prodá kolem tří miliard kusů. Podává se celá coby pizza pie ("pícový koláč", obyčejně ve třech velikostech), anebo by slice (krajíc). Když si nejste v restauraci jistí jakou velikost objednat, zeptejte se kolik má třeba jejich medium pizza krajíců. Nejžádanějším druhem je pepperoni pizza, konzumace je nejvyšší během každoročního finále ligy amerického fotbalu - Super Bowl Week.
Do padesátých let byla pizza k mání jen v místních italských pekárnách (jejich peci měly odpoledne prázdnou kapacitu co pekaři využívali pro pícu) nebo pizzeriích. V šedesátých létech to vzal americký obchod ve velkém - začaly národní řetězce jako Domino's, co rozvážely na objednávku domů, pak mražená pizza a růst regionálních odrůd této dobroty.
Nejlepší pizza je na Severovýchodě, kde je také nejblíže italskému originálu. Tenká, křupavá kůrka, málo těsta, chutná rajčatová omáčka a nastrouhaná mozzarella. Apizza , (vyslov a-bídz), je varianta kterou proslavil jeden rodák z Maiori, blíže Neapole. V r. 1925 si nechal postavit pro svou pizzerii ve městě New Haven, ve státě Connecticut, pec přesně podle neapolského vzoru (na koks a později uhlí).
Apizza podle jeho receptu byla taková, že jeho podnik, Frank Pepe Pizzeria Napoletana, je dneska považován za jednu z nejlepších pizzerií ve Státech. Pokud řídíte mezi městy Boston a New York City, Pepe's nebo Sally's Apizza stojí za zastavení.
Jih není svou pícou zrovna známý, i když pizza plus Cajun kuchyně dodávají vynikající výsledky ve státě Lousiana (koření, uzeniny, krabi, langusty). Jinde v regionu se pizza často kombinuje se sladkokyselým, pomalu pečeným vepřovým (barbecue).
V Kalifornii a na Pacifickém pobřeží vůbec může pizza obsahovat skoro cokoliv; nové brambory, uzeného lososa, kozí sýr, ovoce, nebo kaviár.
Ze Středozápadu je deep-dish pizza - ("píca v hlubokém talíři"). Známá také jako Chicago-style pizza se dělá v kruhovém pekáči a má hodně těsta (obilné a kukuřičné), mleté maso, klobásky, cibuli, papriky a samozřejmě rajčata a omáčku. (Na tento druh je lépe vzít příbor).
V St. Louis má pizza kůrku tenčí a je pokrytá krájeným sýrem kterému místní říkají provel (kombinace sýrů ementhal, provolone a cheddar). Jinde v regionu je Detroit, kde pizza může mít květák, mrkev, různé uzeniny anebo ananas; ve státě Ohio také bramborovou kaši, česnek, slaninu a sýr cheddar.
Pizza je tedy částí americké kultury a jsou samozřejmě Američané na cestách které překvapí že třeba na Sicílii nejen pícu znají, ale je skoro tak chutná jako doma v New Jersey.
Americký spisovatel Dave Barry říká o píce toto: "Pivo bylo pro civilizaci užitečnějším objevem než kolo. Kolo důležité nepochybně je, ale k píce se zdaleka tak dobře nehodí."
Další články autora |
Stehlíkova, Slaný, okres Kladno
3 100 000 Kč