Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"národ, který si nepečuje ani nepěstuje vlastní jazyk" to asi měl být vtip. Česky se téhle absurdní gramatické konstrukci říká...zeugma, snad nám ale nějaký vlastenec dodá název skutečně a nepochybně český

0 0
možnosti

"Putin jasně řekl, že vstup Ukrajiny do NATO bude považovat za nepřípustný a zakročí."

Zdroj: https://horner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=805004

Hm, takže když Putin něco řekne, tak všichni srazí paty. Něco takového se může zrodit jen ve vaší hlavě.

1 0
možnosti

Rozhodně Putin naznačil, co bude považováno za provokaci. Nicméně západ se rozhodl, že Rusko nemá právo se cítit čímkoli vyprovokované, protože jaderná velmoc nemá na nic takového nárok.

2 2
možnosti

Zamyslel jste se nad svým příjmením? Chlape jste k smíchu. A zamotat do blogu o češtině Ukrajinu to je výkon redaktora RP

2 0
možnosti
Foto

Tenhle blog napíše člověk, který prakticky v každém blogu přijde s nějakým novým, zprzněným výrazem.

2 0
možnosti
Foto

To be, or not to be. That is the questionA včil mudruj. Je to podvědomé, či cílené?

0 0
možnosti

Nejlepší byl včerejší tweet kinderšvule opyjáta Jasánka. Takový gramaticy poťápaný Czenglish se vyskytuje jen jednou za přestupný rok.

https://twitter.com/JanLipavsky/status/1688448496486031360

0 0
možnosti
Foto

J67i24r89i 93C88i92z

8. 8. 2023 12:22

Dovolim si jen par slov k cestine, ty vase politicke souvztaznosti jsou pro me nepochopitelne. Z meho pohledu by se cestina mela priblizovat srozumitelnosti i pro cizince a misto toho je prznena takovymi nesmysly, ze se ji skoro nikdo, krome rodilych Cechu, nechce ucit pro naprosto iracionalni pravidla. Ten jazykovy Usama-bin-Ladin cestiny (prej jazykovedec) zavedl takove pitomosti, ze to proste nema obdoby. Pro priklad uvedu jmena zahranicnich zenskych jmen. Treba Olga Kurylenko (herecka) je v info o filmu uvedena jako Kurylenkovova! Ten Usama uplne zesilel, vzdyt to je uplne jine jmeno! Divam se na MS ve fotbale zen a komentator ke kazdemu jmenu hracky prida -ova, coz zni desne a vubec nevim, o kom mluvi. To neni chyba komentatora, ale pitomce Usamy, kteremu to dalsi pitomec schvalil do uciva cestiny. Takhle mrsenemu jazyku nerozumi ani Ukrajinci a maji problem se jej ucit. To priserne prechylovani jmen je novinka, protoze v dobe socialismu, kdy jsem chodil do skoly, tak takova kretenovina nikoho nenapadla. A stejne krome nejakych oficialnich osloveni to nikdo nepouziva. Kdybych nekomu po tenise prechylil jeho jmeno, tak by si myslel a hned i rekl, jestli mi v repe siblo. Jestli cestina pouziva vyrazy z anglictiny, tak to uplne v pohode prijala i nemcina a nikdo se tim tam nezabyva. U rustiny nevim, mel jsem s ni na stredni problem a malem me vyhodili z maturity. Ta azbuka byla pro me uplne mimo.

1 2
možnosti

Ano, čeština je hrozný jazyk, nejen, že se tam přechyluje, ale i skloňuje. Například česky je: "Byl jsem v hospodě s panem Čížem". S jakým Čížem, že? To je ale úplně jiné jméno, vy jste přeci Číž, ne Čížem.

4 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás.

Blog jsem si přečetl se zájmem. Mně vůbec nevadí, že uvádíte souvislosti mezi vztahem k mateřštině a ostatními stránkami života naší společnosti.

Vysíláme signály, jací jsme. Varovné. Zatím nám ten neutěšený stav nevadí. Věřím, že jen zatím. Přijde doba, kdy začne vadit větší skupině našeho národa. A z té skupiny vzejdou OSOBNOSTI s přirozenou autoritou ...

Jsem si tím vlastně jist. Vše se opakuje. Stačí podívat se do historie a to nijak daleko, necelých 200 let.

PF

0 1
možnosti
Foto

A nedávná rusizace nevadila? Sborka rozborka ...

5 1
možnosti

P80e83t55r 85S66k87á58l80a

8. 8. 2023 13:31

Perestrojka, subotnik, chozrazčot...

3 0
možnosti
Foto

Proč do toho montujete Peroutku, Ukrajinu, Rusko, NATO? Ve vámi zmiňovaném Švédsku se domluvíte anglicky takřka s každým. A např. slovo grázl také nepochází z češtiny.

2 0
možnosti
  • Počet článků 827
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik