Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

No víte jmenovat současného pána světa konzervou, to jste zašel dosti daleko od reality, ale je možné že jsem opět jen špatně četl...

Ovšem je to asi pro vás k neuvěření, ale i konzervativec vždy ví, že některé věci stojí za to zachovat a nebudete věřit také vnímá, aby je mohl zachovat, tak je třeba některé věci je "měnit" a to je pro vás jistě překvapení..

Bohužel se názorově do vleku salonní levice dostaly nejenom sociálnědemokratické, ale i mnohé tzv. konzervativní strany, jednu bych nalezl i v naší kotlině, no a ty se sice například mimojiné zasazují o udržení ekonomického statusu quo, ale zároveň přejímají guláš právě populárních „problémů“. ́.....

1 1
možnosti
OD

Korecký, ano, špatně jste četl - jako ve většině Vašich reakcí.

Položme si otázku - kdo je český konzervativec a co konzervuje?

V roce 1918 byla jedinou konzervativní silou u nás strana Lidová, katolíkům se z náruče císařství nechtělo. Ostatní byli "progresívní liberálové", protože plédovali pro republiku, což byla bezesporu novota.

V První republice byli zastánci "tradičních hodnot" Agrárníci, ty po válce Beneš obvinil z kolaborace a rozehnal do emigrace či gulagu ve jménu "nové doby". V poválečném období můžeme jako konzervativce definovat ty z komoušů, kteří uspořádali národní kriminál v 50. letech, oponovali Pražskému jaru, pozvali Brežněva na návštěvu a pak pohřbili tuto zemi normalizací.

Když se nad tím zamyslíme, tato země nejlépe prosperovala v obdobích, kdy jí vedli liberálové a pokrokáři - ve dvacátých letech, v šedesátých letech, po roce 2004, vždy panovalo liberální prostředí, které podporovalo rozvoj a nebrzdilo přirozený vývoj.

K čemu mířím? V naší společnosti - na rozdíl od britské či americké, není co konzervovat, protože my zde chronicky a notoricky doháníme svět v jeho přirozeném vývoji, který brzdíme sami sociálně inženýrskými pokusy s totalitou.

Co bychom měli konzervovat? Křesťanství? To bude do dvaceti let menší menšinou než LGBT+++ Rodinu? V zemi, kde třetina manželství nepřežije dekádu a polovina se rozpadne? Tradiční hodnoty? Které? Prvorepublikový liberalismus? Poválečný stalinismus? Normalizační připodělanost a cynickou kolaboraci?

Pro lidskou společnost platí stejná pravidla jako pro přírodní druhy - ty, které se nevyvíjejí, ty zaniknou.

Pokud se definujete jako konzervativec, jste v české společnosti cizorodým elementem, protože ta je přirozeně liberální a pohříchu socialistická.

Nazdarr!

2 1
možnosti
PD

ne každá "nová" myšlenka musí být ausgrechnet zároveń myšlenka rozumná.

2 0
možnosti
MK

Ten brekot je úsměvný.

1 0
možnosti
  • Počet článků 835
  • Celková karma 24,00
  • Průměrná čtenost 967x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik