Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J13a86n 49Š81i49k

20. 8. 2021 19:38

Vystihl jste podstatu. Afghánistán je země, kde se uzavírají ve velkém dohody. Důvodem je množství různých menšin a rodinných klanů. Myslím, že úspěch Talibánu je postaven na množství dohod s různými veliteli v armádě. Je možné, že Talibán všem sliboval mírný přístup, stejně jak se snaží vystupovat. Z posledních zpráv je však jasné, že se nezměnil. Proto jsem došel ke stejnému závěru jako Vy. Jakmile dohody padnou občanská válka bude na spadnutí. Děkuji za skvělý článek pane Hornere. Hezký den

1 0
možnosti
JR

J90a65n 57R24á73ž

20. 8. 2021 13:29

Dokud si zejména američtí političtí lídři neuvědomí, že o demokracii, jako o nejlepším systém řízení společnosti smýšlí reálně jen relativně malá část světové populace, bude v rámci permanentní snahy Spojených států o poltickou kontrolu jiných států její vývoz bezúspěšně pokračovat. .

Každé pokusy nastolení demokracie všude, kde o to tamní obyvatelé sami nestojí, budou totiž stejně neúspěšné, jako v Iráku, Afganistánu, či u všech zemí, kde proběhlo t.zv. Arabské jaro.

Každý import "demokracie" pomocí síly do odlišných kulturních okruhů totiž zákonitě musí skončit porážkou.

0 0
možnosti
JM

J39a54n 81M18a39r94e33k

20. 8. 2021 16:45

Import demokracie pomcí síly je možný. Viz Německo v r. 1945, Japonsko atd. A že to Japonsko je odlišná kultura je nabíledni. A to tvzení, že tam v Aganistanu lidé demokracii nechtějí, tomu nevěřím. I v ČSR vládli komunisté a lid je nechtěl. At mi někdo z těch mudrlantů netvrdí, že obyčejná afgánská žena bude raději po ulici chodit jen s doprovodem nějakého chlapa zabalená do nějaké burky s dvěma dírkami pro oči, že souhlasí s tím, že nebude smět studovat a zastávat nějaké důležité funkce třeba ve státní správě. Tomu jaksi nevěřím.

3 0
možnosti
SL

Velmi dobré, díky za to.

3 0
možnosti
JL

I když Hornerova analýza zní rozumně, pořád nevidím nikde islámský národ, do kterého by byla násilně importována západní liberální kultura a vydrželo to. Jednu dobu se uváděly jako příklad sekulárního státu muslimů Turecko a Libanon, ale to už taky není pravda. Americká metoda - namlátíme do nich svobodu a demokracii holí - jako by nefungovala. Kde udělali soudruzi z Harvardu a Pentagonu chybu ve svých myšlenkových pochodech?

2 1
možnosti
Foto

Za první republiky se říkalo Libanonu Paříž východu.

1 0
možnosti

J16a10k46u13b 29Š69o32l17c

20. 8. 2021 9:14

Operace Trvalá svoboda skončila prostě neúspěchem, to nelze popřít. Zbraně, výcvik, to je určitě nutné, ale zapomnělo se na ducha. Za dvacet let se evidentně nepodařilo najít vůdce a elitu společnosti, kterou by ostatní v boji proti Talibánu následovali. Naprosté mrhání penězi a lidskými životy, promrhaná šance. Po této zkušenosti bude trvat minimálně dalších dvacet let, než bude veřejné mínění na západě ochotné jít zase někam "budovat demokracii".

1 0
možnosti
ND

Četla jsem někde, že se s Talibanem o převzetí moci dohodly USA, jen provedení se jim vymklo z rukou...

I to je možné, všechno je možné i to co se zdá nemožné...

Zajímavý článek, myslím dost realistický...

2 0
možnosti
MK

Afghánistán a jeho obyvatelé dostali 20 let a miliardy dolarů na to, aby svou zemi ubránili proti těm fanatickým kozošukům. Když to měli udělat, zbaběle zdrhli. A je také možné, že některé ty současné vymoženosti tzv. Západu jim prostě nevoní. Tedy Kábul-pride prostě nebude. Jejich věc.

2 0
možnosti
Foto

Ono to bude asi tak, jak se u nás na Moravě říká: "Jo., když se někomu nechce, je to horší, než když nemůže." Afgánská armáda byla dobře připravená, vyzbrojená, její vojáci byli vycvičení, ale bojovat - bránit se jim proti Tálibánu nechtělo. O "západní " styl demokracie nebyl zájem - jejich, ani afghánské společnosti. A prezident? Gánzí? Sbalil kufry a utekl. Byla chyba Západu se tam tolik angažovat. Nejvíc toho litují rodiny těch

padlých, a ti zranění, dnes invalidní vojáci. Ty o "své pravdě" nepřesvědčíte, pane Hornre... A Situaci před okupací CSR fašistickým Německem (1938) do toho nepleťte. Ani tehdejší roli prezidenta Dr. Edvarda Beneše. [>-]Po Mnichově byla u nás úplně jiná situace. Za námi tehdy nestál Západ, ani jeho ozbrojené armáda, jako za Afghánistánem v roce 2021. :-/Rv

3 0
možnosti
MS

Ani ne tak v nás všech jako v Afgháncích, kterých se to týká primárně.

1 0
možnosti