Turnov : návrh nové silnice před vchodem do školy.

Rodiče dětí ze základní a střední školy a ze školky v Alešově ulici v Turnově podepisují petici proti záměru města na výstavbu nové propojovací komunikace.  

„Kapacita objektů je asi 800 osob, proto je v lokalitě relativně velký počet pohybu chodců“ : píše se v urbanistické studii, kterou nechalo zpracovat město Turnov. Nová propojovací silnice by měla řešit neprůjezdnost lokality pro automobily, parkovací místa a bezbariérový přístup z přilehlého sídliště.

Cílem studie je, jak je uvedeno hned v jejím úvodu, tzv. „uvedení dopravy v klidu“.  Jak tedy vypadá dopravní situace na místě a proč se veřejnosti návrh nelíbí? „Protože je to naprostý Kocourkov“: zlobí se tatínek, kterého jsme oslovili před mateřskou školkou Dřevěnka. „Doprava v klidu tady je právě teď, když ulice nejsou propojené. Vést novou silnici před vchodem do školy a tvrdit, že je to doprava v klidu je holý nesmysl protože opak je pravdou.“

Lidé s bojí také toho, že nová silnice bude sloužit projíždějícím motoristům jako zkratka z permanentně ucpané nádražní ulice a dojde k řádovému nárůstu dopravy.  

Návrh nové komunikace je vypracován ve třech variantách, které se však liší jen minimálně. Nová komunikace je navržena od školky tzv. Dřevěnky, které silnice ubere kus zahrady. Kolem základní školy a hřiště, prudkým obloukem mezi sportovní halou a vchodem do střední integrované školy je silnice napojena na stávající slepou ulici.

Součástí studie i návrh parkovacích ploch. Největší z nich je situována před střední integrovanou školou. Novou silnicí by mělo být zpřístupněno i nové centrum pro osoby postižené autismem „Slunce všem“, které zde má vzniknout z dotace Libereckého kraje ve výši 3,5 milionu, která má již vydané územní rozhodnutí.

Zda propojení dvou slepých ulic kolem škol je tou kýženou dopravou v klidu nebo je to naopak natažení dopravy do oddechové lokality a ohrožení pohybujících se dětí, jak tvrdí autoři petice, je otázka, kterou se v nejbližších dnech bude muset zabývat zastupitelstvo města.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Hoření | úterý 17.9.2013 20:10 | karma článku: 4,66 | přečteno: 205x
  • Další články autora