Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MC

sualk

24. 1. 2012 12:42
Tržní hospodářství nelze podmiňovat jakýmkoliv náboženstvím,

protože navádí k nedobrovolnénu sebeobětování jednotlivce ve prospěch skupin. Tedy trh pokřivuje stejně tak, jako jakýkoliv řízený kolektivismus (fašismus, komunismus, nacismus, socialismus a další). Je to pouhý loupežnický řád. Vše jmenované nemůže být morální, protože potírá práva individualismu a dokonce rozporujícím jednotlivcům bere životy.:-)

1 0
možnosti
K

KJV

24. 1. 2012 15:39
Re: Tržní hospodářství nelze podmiňovat jakýmkoliv náboženstvím,

Bez dodržování pravidel, smluv, odpovědnosti, závazků a.t.d. tržní hospodářství nebude fungovat ani měsíc. Zkrátka musíte se smířit s tím, že morálka a odpovědnost je více než momentální prospěch. Kapitalismus vznikl v křesťanských zemích. Ale na nedostatek morálky může zase klidně zajít.

0 0
možnosti
K

KJV

24. 1. 2012 9:10
K tržnímu hospodářství je zde málo skutečných křesťanů

Kapitalismus ve Vašem podání je asi tak reálný jako je reálný ideální komunismus. Jedno ani druhé nikdy neexistovalo a v tomto světě existovat nebude. Lidská historie je historií nekonečné řady různých krizí a není tomu jinak ani nyní. Ale souhlasím s Vámi, že čím méně je ve společnosti morálky a poctivosti, tím častější a horší ty krize jsou.

     Za zamyšlení ale stojí, že vznik sociálních států v západní a severní Evropě mělo za následek podivuhodnou sociální a politickou stabilitu, již skoro 70 let bez válek, a velmi dobrou životní úroveň pro velkou většinu obyvatelstva.

     Současná vyspělá společnost je natolik složitá, komplikovaná, vzájemně propojená a závislá, že její fungování je obzvlášť náročné na morálku a poctivost. Bez rozumné a odpovědné regulace, t.j. i přerozdělování v zájmu prospěchu celé společnosti, rychle vznikají disproporce vedoucí ke krizím. Morálka je to nejdůležitější v existenci takové společnosti.

1 0
možnosti
JD

pedr64

24. 1. 2012 8:14
jestli o sobě někdo deklaruje

že je pro něj důležitější být věřící než otec, pak je to fanatik a jako takový je nebezečný svému okolí.

3 0
možnosti
AA

Saša

24. 1. 2012 10:29
Pak je ovšem fanatikem každý křesťan.

Přesně to po nás totiž Ježíš dle evangelií požaduje.

Ale protože Vaše ateismem poškozené vědomí není schopno důsledky takového postoje dobře zpracovat, pomohu Vám příměrem:

Když sednete do letadla, instruují Vás letušky k použití kyslíkových masek. A kladou vždy všem rodičům na srdce, že nejprve musí nasadit masku sobě a teprve až pak dítěti, protože musí zachránit především sebe, aby vůbec byli schopni zachránit své děti.

 (To samozřejmě neznamená, že se všemi názory a vývody autora článku souhlasím. Spíše naopak - vice je toho, v čem s ním nesouhlasím.)

1 0
možnosti
JA

pefben2

24. 1. 2012 8:04
Ano, to je zajímavé

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Od r. 2001 jsem křesťan, od r. 1991 manžel, též otec 3 dětí, konzervativec, Evropan, Čech a programátor (v tomto pořadí důležitosti). Moje rada pro kohokoliv zní: ZKUSTE ŽIVOT S JEŽÍŠEM! Kdybyste nevěděl(a) jak, můžete mi napsat na mail. Nebojte se, když se vám to nebude líbit, Ďábel si vás rád zase vezme zpátky. 

Seznam rubrik