Amíci projeli v tanku, Číňani zakládaj banku

Význam těch kterých událostí skutečný a význam, který jim přisuzují média, politici, aktivisti a kdo ví kdo ještě, se někdy velmi, velmi rozcházejí…

Není to tak dlouho, co tu přejelo pár amerických vojáků při jakémsi přesunu v obrněných transportérech. Myslím, že by na tom nebylo nic tak úžasného, nemýlím-li se, tak nějaké ty přejezdy tu byly i v minulosti a nic mi z nich v paměti neutkvělo. Jenže ve vypjaté antiruské atmosféře se našlo dost lidí a samozřejmě i dost médií ochotných z toho udělat událost zásadního významu ať už kladného („projíždějí naši zachránci“) nebo záporného („valí se okupanti“). Jedni pro, druzí proti nafukovali a nafukovali, až by měl jeden dojem, že se snad nic důležitějšího neděje.

Mezitím hlavními médii tak spíše proklouzla zpráva o tom, že Čína se rozhodla založit Asijskou banku pro investice do infrastruktury (AIIB) se základním  kapitálem 50-100 miliard dolarů. Přes odpor USA se přidala spousta států včetně Británie, Německa, Jižní Koreje... Odpor USA má přitom dobrý důvod. Existuje IMF, MMF a spoustu dalších mezinárodních bank pro rozvoj, které mají jedno společné – zásadní slovo v nich mají právě Spojené státy, což znamená, že tyto mohou sloužit jako nástroj jejich politiky. Což u AIIB holt nebude ten případ. 

Že IMF a spol. nerozhoduje jen dle ekonomických kritérií, lze snadno ukázat na trojici zemí Řecko, Ukrajina a Rusko. Těm prvním dvěma totiž půjčil, ač jde o zjevné bankrotáře, u nichž pravděpodobnost splacení konverguje k nule, naopak Rusko je stát, jehož ekonomika roste většinu let od nástupu Putina pozoruhodným tempem okolo 7% (kdo zblbnuv antiruskou propagandou netuší, o čem teď mluvím, tomu doporučuji něco o ruském hospodářství třeba na wiki  - graf vývoje HDP asi ve čtvrtině strany jistě pochopíte i pokud náhodou neumíte anglicky. Jinak pro srovnání: Západní Německo v 50. letech rostlo v průměru o 8%, tedy jen o málo více a říká se tomu německý hospodářský zázrak), jeho státní dluh v roce 2013 činil pouhých 12% HDP (opět pro srovnání ČR dnes asi 45%, Německo 74%, Francie 97%, USA okolo 100%, Řecko 175%...) a nyní má určité přechodné potíže, zčásti zaviněné západními sankcemi (a za minulý rok bylo nakonec stále v černých číslech, byť malých). A místo IMF mu v zimě půjčila – no hádejte kdo – pochopitelně Čína, která to asi těžko dělá kvůli charitě.

A právě možnosti financovat rozvoj Asie a možná nejen ji na základě asi mnohem více ekonomických kritérií a zcela nezávisle na politice USA a s tím zároveň i nárůst čínského vlivu na hodnotu více odpovídající váze její ekonomiky (v přepočtu na paritu kupní síly je od listopadu již největší ekonomikou světa a v absolutní hodnotě předežene dnes ještě stále první USA dle odhadů za pět až deset let), jsou asi podstatně významnější změny než 90% toho, o čem naše média i politici plkají, kudy chodí.

Je pravda, že podobně by se daly srovnávat i jiné události – třeba valící se stáda nepřizpůsobivých, převážně muslimských imigrantů hrozících zničit Evropu (+ schválení kvót pro jejich přerozdělování, katastrofální nárůst zločinnosti na jihu Itálie i jinde…) a „naprosto zásadní událost“, kterou měla většina médií spolu se spoustou politiků za div ne událost století, totiž kde a jak přejelo pár ruských motorkářů. Kdyby si ty kluci ruský chtěli zajistit tak dlouhou přítomnost ve všech hlavních médiích tolika států z vlastních zdrojů, tak je to přijde na stamiliony, a polští, čeští, němečtí a další politici to pro ně zařídili gratis. Měli by jim poslat děkovné dopisy a památeční fotku nějaké moc hezké motorky i s věnováním.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Horák | pátek 8.5.2015 10:30 | karma článku: 27,96 | přečteno: 713x