- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Napřed si kladete otázku, zdali Češi neznají pravidla slušného chování, vzápětí doznáváte, že tím Čechem jste asi zejména vy sám, neboť spropitné dáváte občas. Výborně. Tak ještě vězte, že existují země, kde je 10% urážka (málo), nebo země, kde je urážkou jakékoliv spropitné v jakékoliv výši.
Co je smutné je fakt, že naprosto zanedbatelné procento podniků v ČR spropitné připisuje na účet (a možná dokonce i daní). Já ze svého příjmu musím odvádět 45%, tak proč ne ostatní.
Systém spropitného tvořícího jediný příjem obsluhy mi přijde příliš drsný, ale v zásadě souhlasím, tuzér je hlavně výchovný prvek. Ono pinglové, servírky, číšníci a číšnice u nás mají dost nízké platy a to dýško není zanedbatelné ani v našich podmínkách. Když mě naštvou, taky nedám ani pětník - jenže v Čechách si dotyčný lempl na place akorát pomyslí, že jste nějakej ..., a lempluje dál. Poměry se u nás směrem ke standardu posouvají velmi zvolna. Ale pokrok tu je, to zas né že né.
Spropitne - nevim, proc mluvite o minulosti, za komunismu se spropitne davalo. A dnes? Ne vzdy je to otazka sluzeb, nekdy je to proste otazka lidi, ze nedaji ani vindru navic. Vseobecne ale moje zkusenosti jsou takove, ze Cesi davaji spropitne, i kdyz byli ne uplne nadseni. Jen je male. Velke spropitne v pripade spokojenosti. A nema cenu srovnavat veci se zahranicim, protoze jiny kraj, jiny mrav, nekde se nedava vubec, nekde je personal placen mene nez minimalni mzdou, takze na spropitnem zavisi, jinde se dava automaticky tolik a tolik procent, presto vsak najdete hamouny. V USA to vyresili dosti smutne, nekde personal sotva zije, ten plat je tak malinky, kdo si nenasbira dosti spropitneho, muze jit na dlazbu po zdaneni toho mrzkeho platu. A jestli si myslite, ze v americkych podnicich jsou vsichni mili a schopni, tak omyl. Neni to vubec dobre reseni. Vazit si zakaznika neni jen se smat, ale nabidnout mu i dobre sluzby. A kolik ceskych podniku nabizi dobre sluzby a dobre jidlo?
Autore, starejte se o sebe a neraďte ostatním, jaký bakšiš by měli číšníkům dávat. Na to není žádný zákon (nebo o nějakém víte) a vy se marně snažíte zastrašit lidi, aby se lekli, začervenali studem a začali platit jako mourovaní.
Předpokládám, že jste číšník a že si touto agitkou snažíte zvýšit životní úroveň.
Já dávám spropitné vždycky, a to ne kvůli nějaké etiketě, ale protože tak nějak vnitřně cítím, že "to tak ma byt, tak je to spravne, dovolte mi odejít".
Spropitné?! Přijde doba, kdy je budou dávat číšníci hostům. Všimněte si poloprázdných hospod v Praze, na venkově jsou ve všední den večer prázdné skoro úplně, už ani ti štamgasti moc nechodí. Tak ještě při dnešních cenách na hospodu velkým písmem napište, že ke každému účtu žádáte plus 10 procent spropitného - a máte vymalováno, zavíráme!
Ujasněte si názor, je to 10% dle etikety - tak je to psáno, nebo je to zpětná vazba a důvody zaokrouhliování na celé desetikoruny jen fabulujete? Nebo pro ostatní je to nepříjemná povinnost, ale u vás zpětná vazba nespokojeného zákazníka?
1) Jsou země kde se spropitné nedává žádné. Jsou tam totální socky a netykavky?
2) Okruh mojich přátel a známých v restauraci prakticky vždy spropitné nechává, pokud je obsluha nějak nenaštve. Pokud to Vy a okruh Vašich přátel a známých nedělá, je otázka jestli jsem mezi Čechama já a nebo Vy. A nebo také, jaký je vlastně rozdíl v našem okruhu přátel a známých ...
Spropitné není nic o povaze národa, je to o zvyklostech a kultuře. Vyspělá kultura může existovat bez dýška, s dýškem zaokrohlení či s "povinným" dýškem 20 %. Kulturu národa dělají jiné věci.
Přesně tak. Například v Japonsku se zásadně spropitné nedává. Urazili by se. Nedává se v některých severských zemích. Myslím, že v Dánsku a v řadě v dalších.
Dobré, až na tu chválu povinného amerického úsměvu, který je pouhým klamem a trapnou přetvářkou a jednou z těch ubohých částí americké kultury, kterou mám jinak docela rád.
Když pomineme fakt, že dýška nejsou zdaněna, jde tedy o daňový únik.
Ano, v některých státech se spropitné dává samozřejmě - a někde se dokonce i zúčtovává.
Osobně dávám dýško jen naprosto výjimečně, protože zpravidla není za co personál mimořádně odměnit.
Navíc je zde problém třeba s tím, že bych chtěl odměnit mimořádný výkon kuchyně, ale číšník si částku ponechá pro sebe. Jen málokde se s kuchyní číšníci dělí. A vemte si ten nepoměr - kuchař se s tím jídlem může docela dost nadřít, kelner to jen kecne na stůl a má dostat odměnu? Proč?
Protoze se ve vetsine zapadnich zemi plati kartou, vetsina ''masinek'' prijde ke stolu a tip, nebo dysko je i v %, o to se deli vsichni zamestnanci podniku, takze i vratny a uklizecka. System je vyhodny i pro ty, kteri se nechteji zatezovat s pocitanim a presto v te urcite zemi byt korektni.