Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ještě jeden pohled chybí, pro další růst je zapotřebí nějaký impulz. Po válce to byl rozvoj strojů, elektroniky a medicíny. V sedmdesátých letech začal růst díky výzkumu počítačů, který trval do konce devadesátých let a trochu se prodloužil výzkumem nanotechnologií. Dneska už takový impulz nemáme. Objevují se tablety, chytré telefony, ale pořád je to totéž, co máte doma v počítači, není to technologie, která by rozhýbala svět. Až se ale opět něco objeví, ekonomika prudce poskočí. Pak se zase zastaví a tak pořád dokolečka.

0 0
možnosti

Dříve- při méně otevřené ekonomice - růst produktivity uvolnil pracovní síly, které mohly vyrábět další produkty, dnes všechno dovezete a nechrání Vás cla a jiná administrativní omezení.

0 0
možnosti

Hned na začátku je chyba, peníze jsou a drží je velké mezinárodní finanční skupiny. Ty se rozhlížejí po světě, do čeho se jim vyplatí investovat, ale nechtějí návratnost investic v řádu desítek let, ale v řádu jednotek let. A protože takové možnosti teď nevidí, tak na penězích sedí.

0 0
možnosti

Všechno o morálce je pěkné, ale to hlavní je  přece jen vlastnictví výrobnívh prostředků. Pokud jsme všechno dali někomu skoro zadarmo nebo za úplatek, nebo prodali anebo rozkradli, dovolili jsme skoro všechno zničit, potom plynou zisky za hranice a finanční prostředky, které se zde vydělají se uplaňují mimo nás a nám chybí. A to se týká nejen průmyslu, ale i obchodu, zatím zůstala v omezené míře jen půda, ale na tu asi dojde taky, viz církevní restituce. Co nám pomůže i kdybychom viníky zavřeli?

Rozpočet je plněn pouze vlastně z daně  z příjmu a to je málo. ČEZ to sám nevytrhne.

Čemu se dívíme?

Podle mne náprava pokud bude  bude trvat roky, 50 až 100 let. Já se toho nedožiju, moje děti tay ne. Kam jsme to dospěli ?

3 2
možnosti

Rozpočet ČR je plněn trochu jinak.

http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/SZU2011_C.pdf

Daň z příjmu fyzických a právnických osob dohromady plní státní rozpočet ze 17%

0 0
možnosti

V horizontu 1-2 generací nás čeká bezprecedentní šok - počet obyvatel na planetě bude krátce stagnovat a pak zamíří směrem dolů.V historii lidstva není žádná paralera - snad s vyjímkou gigantických epidemií či světových válek - ale ty byly časově omezené.Změní se i struktura obyvatelstva,takže dnešní tzv. krize či stagnace budou jen zcela bezvýznamné lapálie ....

0 0
možnosti

Miluju doomsayery jako jste vy. D-Fense o nich napsal mnoho pekneho, precte si to ;-)

0 0
možnosti
Foto

Pro Jaroš a Březina: Že není možný trvalý růst jsme věděli, už jsme na světě nějaký ten pátek, ale nevěděli jsme,že po slibovaném blahobytu, bude dlouhodobý pokles. Krize už trvá od r.1998 a výhled na zlepšení rozhodně není. Studujte politologii a sociologii, Soudruzi!

2 0
možnosti
Foto

Je to krize globálního kapitalizmu a už stálá.Protestující v Italii, Řecku, Španělsku atd. hledají,jak z toho ven, ale to co je se jim jednoznačně nelíbí a proti tomu protestují'!

1 1
možnosti

Váš článek je samozřejmě nesmyslně pesimistický. Růst zase přijde, jako přišel po každé krizi - je to klasická sinusoida, s dlouhodobě rostoucím trendem. Neznalí Češi ale hořekují, jako kdyby měl končit svět. Úsměvné. To je vše, co se k tomu dá říci.

3 2
možnosti

Po krizi ano.  Ale zatím se jedná jen o recesi.  Až budete muset prodat PC a auto, aby bylo na jídlo, pak mluvte o krizi.

2 0
možnosti

"Jenomže tím viníkem je něco nehmatatelného – je to idea ekonomického růstu. Idea, do které jsme byli zahleděni, kterou jsme následovali, a nepřipouštěli si, že není možné, aby něco trvale stále rostlo."

Tak to je, pane, složité. Základem úspěchu, konkurenceschopnosti, v kapitalistické ekonomice je produktivita. Pokud je někdo produktivní, tak znamená, že s méně vstupy (penězi, energiemi, lidskou prací) získává vyšší výstup. Čím víc je kdo produktivní, tak je konkurenceschopný, protože jeho produkce je méně nákladná, než jeho konkurentů, a tak je schopen prodávat levněji.

No, to je sice hezké, ale zároveň také růst produktivity - který je v kapitalistické ekonomice trvalým jevem a každého producenta k tomu nutí soutěž - znamená, že na stejný produkt potřebujete v dalším období méně lidí. A teď je to hlavní: pokud tedy roste produktivita, a ekonomika potřebuje méně lidí na stejný produkt, tak abyste mohl zaměstnat stejný počet lidí, tak musí ekonomika růst. Při růstu produktivity bez růstu celé ekonomiky se vám začnou hromadit zbyteční lidé, kteří nic neprodukují, jen spotřebovávají.

To už se řadu let v podstatě děje, ale stát to kamufloval zaměstnáváním ve veřejném sektoru, sociálními dávkami, rozšiřováním vysokoškolského studia i mezi mládež s podprůměrným IQ, atd. Prostě, aby hloubka celého problému nebyla na první pohled zřejmá. Mejdan asi končí, ekonomiky už nerostou vůbec a nepotřební lidé se začínají hromadit. Říci si v této chvíli, že růst nepotřebujeme, znamená říci, že potřebujeme nový model rozdělování bohatství. Anebo čekat na nějakou revoluci či diktaturu.

4 0
možnosti

Ano, je to a uz zustane normalni stav. Ale to nemeni nic na skutecnosti, ze situace se bude pomalu ale stale zhorsovat. Ruzne platby ktere MUSIME platit se budou  snazit agresivne udrzet a zvysovat jejich ztracejici se standard (vlada dane, DPH, elektrina, voda, plyn. potraviny) a tyto musime platit a na to mame nebo ne.

1 0
možnosti

Mimo jiné je potřeba, aby ve vládě byly lidé, kteří nebudou čerpat ze státního rozpočtu na nesmyslnosti, nebude se tunelovat, rozkrádat, bude se opravdu šetřit každá koruna.  Je  nezbytné   , aby soudy   konečně  odsoudili tuneláře, aby se dokončili kauzy, které již jsou před dokončením atd.  Toto je důležité,  aby občané začali  věřit ve spravedlnost. a aktivně se zapojili. Vzniklo již několik hnutí, seskupení, které mají ve svém programu přímou demokracii s referendem, změnu ústavy, volebních zákonů. atd. Pokud nenastanou tyto změny  naše ekonomika se neobnoví.

3 1
možnosti
  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1157x
Jsem manžel, táta, podnikatel a člověk, který má oči otevřené.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky