Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VG

govi

16. 10. 2012 17:31
Asi takhle....

..Bere snad takový zedník či elektrikář větší plat než řiditel či jeho zástupce ?  To je má odpověď , to je má rada teď!

0 0
možnosti
A

Alfie

16. 10. 2012 17:58
Re: Asi takhle....

Rozhodně bere větší plat, než řadový prodavač. A to je asi tak nejpravděpodobnější kariéra budoucího otitulovaného absolventa většiny současných VŠ -  ať už se jejich práce bude nazývat  "obchodní zástupce" nebo "account manager", či jinak honosně, hlavní náplní práce bude prodávat a shánět zákazníky. Budoucích ředitelů a jejich zástupců je mezi začínajícími studenty asi tolik, co budoucích filmových hvězd mezi členy školního dramatického kroužku :-)

0 0
možnosti
M

MJFA

16. 10. 2012 13:45
No, až budete slušně platit,

bude třeba i víc řemeslníků. Rozhoduje trh. Pokud jsou řemesla špatně placena, nikdo se tam nepohrne.

0 0
možnosti
MB

buxus

16. 10. 2012 14:02
Re: No, až budete slušně platit,

Řemesla špatně placena nejsou - navíc, protože většina řemeslníků je OSVČ jsou jejich daňové i ostatní odvody nízké ( a to i za předpokladu, že nedělají načerno).

0 0
možnosti
MB

buxus

16. 10. 2012 13:06
Myslím si, že nejde je o dělení

... na vertikální stupnici tedy v rozmezí učební obor - universita, ale také na strukturální úrovni, tedy obory netechnické vůči oborům technickým. Jakkoliv může být toto dělení velmi hrubé a nepřesné, je celkem evidentní, že na všech stupních vzdělání inklinují mladí lidé k netechnickým oborům. Jde často o různé manažerské, marketingové,  sociologické, politologické, atd. obory, jejichž potřebu a prospěšnost nepopírám, ovšem zájem je zcela v rozporu s budoucí poptávkou po těchto odbornících. A tak máme přebytky lidí, kteří dokážou vymyslet jak vám prodat co nejvíc zboží, které nepotřebujete, za peníze, které nemáte, ale nemáme skorem nikoho, kdo by si s mateřskou firmou v Německu či Británii dokázal sednout nad výkresovou dokumentaci a vést o ní rozumnou diskusi v příslušném jatyce.

2 0
možnosti
PH

petrph

16. 10. 2012 13:05
což je snad očekávaný trend

To už  se přeci říkalo dávno že škola (ani ta vysoká) nedá absolventu "vzdělání na celý život", ale že se bude muset mnohokrát za život "překvalifikovávat" na  jnou profesi, možná zcela jinou, možná na nové technologie. Ani ty dnešní užitečné vysoké školy nedají absolventům "kvalifikaci na celý život". 

Takže, je asi alibistické a hloupé, křičet- "proč nám teď školy nedávají sdostatek hotových soustružníků, svářečů, grafiků, IT techniků (o tom se totiž rozhodlo někdy před 3-5 lety když nastupovali do škol. A i jestli se teď něco změní, tak ten "potřebný počet jich příjde zase za 3-5 let, ale to už je třeba nebudeme potřebovat a budou bez práce.

Ale spíše zavést takový flexibilní systém kvalitních rekvalifikačních kurzů které by nám ty soustružníky, svářeče, IT techniky..dokázali za pár týdnů vytvořit. Zdůrazňuji, kvalitních kurzů. Nebo je v tom jiný problém?

1 0
možnosti
MB

buxus

16. 10. 2012 13:10
Re: což je snad očekávaný trend

Myslím že ano. Překvalifikace u jedné specializace na druhou v rámci jednoho oboru - třeba elektrotechniky, je asi možná tak, jak říkáte. Překvalifikace horníka na NC soustružníka už bude trochu o něčem jiném. A v případě překvalifikace nějakého sociologa na chemického inženýra bude možná jen novým a úplným absolvováním VŠCHT - od začátku.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

16. 10. 2012 13:02
Tak přemýšlím

nad větou "... ani pořádně nevědí, co vlastně studují a hlavně, k čemu jim to bude...." - to je chyba koho? Politiků? "Státu"?8-o

0 0
možnosti
MB

buxus

16. 10. 2012 13:11
Re: Tak přemýšlím

Pokud jejich studium není hrazeno (ani částečně) ze státního rozpočtu, tak to chybou politiků/státu asi nebude.

0 0
možnosti
JD

pedr64

16. 10. 2012 12:41
poděkujte státní správě a její posedlostí tituly

V rámci nějaké pseudosnahy o zvýšení úrovně státní správy se zde rozmohla "nutnost" mít i na obyčejné úřednické místo minimálně Bc. Druhá věc už je, že jedno z jakého oboru, proto se studují cestou nejmenšího odporu různé pseudoškoly a pavědy, mnohdy zřízené přímo na objednávku státní správy. Z těchto škol potom lezou absolventi na běžném pracovním trhu neuplatnitelní.

3 0
možnosti
JR

jori

16. 10. 2012 12:36
proc ja to vubec ctu?

uvod a stat uz jsem cetl v ruznych obmenach na dane tema snad tisickrat, autor vyjadruje jakousi hypotetickou nespokojenost, mezi radky predpoklada nejake viniky ...

zaver: krasne vystizene, alibisticke a opet tisickrat omlete "Domnívám se, že je nasnadě začít s touto situací něco dělat." ...

fakt na hlavu, sorac ...

Pepa, budouci prezident vesmiru!

3 0
možnosti
PH

-alvap-

16. 10. 2012 13:07
Re: proc ja to vubec ctu?

Autor má pravdu. Řemesla zanikají, o kvalifikované učební obory nemá nikdo zájem. Dříve se na vysokou školu nedostal ani ten, co na vysvědšení měl jednu čtyřku a nyní se tam dostane každý. I ten, co propadl u maturity, s tím, že si tu maturitu dodatečně ještě udělá.

1 0
možnosti
  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1157x
Jsem manžel, táta, podnikatel a člověk, který má oči otevřené.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky