Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyjádření velvyslanectví Syrské arabské republiky ke kauze sirotci

Chceme-li znát jasné stanovisko k možnosti přijetí syrských sirotků do ČR, není nic jednoduššího, než-li se dotázat přímo na velvyslanectví Sýrie v Praze. Proč to hned neudělala sama paní Šojdrová?

Těžko říct! Kdyby měla paní europoslankyně návrh skutečně ověřený a podložený, věděla by dávno to, co nyní potvrdilo i samotné velvyslanectví Sýrie slovy jejího chargé d´affaires a.i.(vedoucího úřadu) pana Bashara Akbika a nemuselo k celé kauze vůbec dojít. 

Vyjádření velvyslanectví Syrské arabské republiky v Praze ke kauze sirotci: 

"Rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí je věc českých úřadů, a tato iniciativa vysílá v podstatě symbolické gesto na nesprávném místě. Syrský zákon neumožňuje adopci sirotků do zahraničí. Řada českých aktivit k pomoci sirotkům, nebo uprchlíkům, se uskutečnilo ve formě podpory na území Sýrie, kde se nachází stovky sirotčinců a miliony vnitřních uprchlíků. Proto, pokud někdo má upřímně  zájem o pomoc, tak správná cesta je pomoc na území Sýrie, protože syrští sirotci nejsou na prodej. Chtěli bychom taky poukázat, že v sociálním životě v Sýrii a syrských tradicích, díky rodinným vazbám, je celkem dost dobře fungující mechanismus v péči o sirotky.

Kromě organizací podporovaných státem, ministerstvem sociálních věcí, jsou další dobročinné organizace řízené náboženskými centry, křesťanské a muslimské, které pečují o sirotky v Sýrii. Myslíme si, že by bylo lepší, aby politici vytvářeli prostředí, které by umožnilo sirotkům a uprchlíkům vrátit se zpátky na území Sýrie, kde je pro ně daleko lepší životní prostředí. A také, aby se Evropské instituce podílely na obnově terorem zničené infrastruktury v Sýrii, aby lidé ze Sýrie nadále neměli zapotřebí Sýrii opouštět."  

Toto vyjádření obdržel na přímý dotaz od vedoucího úřadu Sýrie Tomio Okamura dne 21. 9. 2018 a je volně dostupné na jeho oficiální facebookové stránce.

Ve čtvrtek dne 20. 9. 2018 skupina senátorů ČR vyzvala předsedu vlády k přijetí 50 syrských sirotků do ČR.  Po následné schůzce Michaely Šojdrové s premiérem Andrejem Babišem a zástupci neziskových organizací, má europoslankyně za úkol vybrat syrské sirotky z uprchlických táborů, kteří by mohli získat v Česku dočasnou ochranu. Zjistilo se také, že paní Šojdrová neměla a zatím nemá žádný konkrétní plán nebo seznam dětí, které by přicházely v úvahu, a sama k tomu poznamenala: "Nebude to lehký proces, chceme vybrat co nejmladší, nedoprovázené".

Ano lehký proces to nebude. Není totiž vůbec jasné, zda-li se osamocené malé děti, které by přicházely v úvahu, v uprchlických táborech nacházejí. Nebylo by však nejdříve rozumné, i vzhledem k tomu, co o sociální politice v SAR a o syrských tradicích říká syrský chargé d´affaires, vyhledat jejich širší rodiny, příbuzné a vracet je rovnou k nim? To by snad měly automaticky dělat uprchlické tábory ze zemí, na jejichž území jsou, jako například Řecko, v součinnosti se syrskou vládou, pokud se tam tedy nějaké takové děti vůbec nacházejí. Myslím si, že taková součinnost určitě existuje nebo existovat může. O to se mohou pověřené neziskové organizace a paní Šojdrová zasadit a vyjednat skutečnou adresnou pomoc momentálně osamoceným syrským dětem.

Pokud by paní europoslankyně Šojdrová přece jen nebyla v hledání takových dětí, nebo ve vyjednávání o jejich návratu do vlasti úspěšná, může pomoct třeba jiným potřebným sirotkům a své aktivity přesunout jinam. Totéž může udělat i skupina senátorů, kteří v prohlášení předsedovi vlády apelují na to, abychom obstáli před tváří Boží i před soudem našich vlastních dětí. 

Momentálně je na světě 5,2 miliónů hladovějících dětí. Ve válce, v častém bombardování, bez potravin, vody a v otřesných podmínkách živoří například půl miliónu jemenských dětí, kterým jde v těchto dnech o život. Jak ale pomoci konkrétně, je potřeba si nejdříve dobře ověřit, aby taková pomoc nevyšla naprázdno a nebyla jen pouhým plácnutím do vody a nepřipravenou kauzou, která zaměstnává ostatní politiky, vládu, poslance a média už čtrnáct dní. 

Autor: Jiřina Holotová | pondělí 24.9.2018 22:28 | karma článku: 47,44 | přečteno: 7754x
  • Další články autora

Jiřina Holotová

Co uděláte s volebními zákony, zvolení zákonodárci?

V minulém článku jsem naznačila, že volební zákony mají svá úskalí a v některých případech ignorují vůli voličů. Téma zaujalo mnoho diskutérů a proto ukážu na konkrétním příkladu, že to, co jsem psala není teoretizování.

17.10.2018 v 10:38 | Karma: 17,09 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Vůle voličů je ignorována aneb co uděláte s volebními zákony, zvolení zákonodárci?

Motto: "Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali". Ale začněme pěkně od začátku, od nejnižšího levelu letošního klání.

14.10.2018 v 14:31 | Karma: 43,69 | Přečteno: 4313x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Senát není komunál, mysleme na to u voleb

Tím, že u nás v posledních létech probíhá volba do 1/3 Senátu Parlamentu ČR společně s volbami do Zastupitelstev obcí vzniká dojem, že tyto dvě věci spolu souvisí. Senátoři ale nemají na komunální politiku takřka žádný vliv.

5.10.2018 v 14:07 | Karma: 17,40 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Jemenské hladovějící děti mají smůlu, nejsou to uprchlíci

Ve stínu sporu o padesát syrských dospívajících sirotků stojí dlouhotrvající humanitární katastrofa z důvodu války v Jemenu. Tolik zubožených dětí, které nemají už ani sílu plakat, není v žádné jiné zemi na světě.

20.9.2018 v 22:18 | Karma: 45,66 | Přečteno: 4108x | Politika

Jiřina Holotová

Tak už alespoň víme, koho v květnu 2019 nevolit do Evropského parlamentu

Naši europoslanci za ANO, TOP 09, STAN a tvrdošíjný adept na ministra zahraničí Miroslav Poche z ČSSD, se při posledním hlasování v Evropském parlamentu ukázali opět v plné parádě, když hlasovali pro sankční řízení proti Maďarsku.

14.9.2018 v 0:35 | Karma: 43,58 | Přečteno: 3016x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.