Vůle voličů je ignorována aneb co uděláte s volebními zákony, zvolení zákonodárci?

Motto: "Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zakázali".  Ale začněme pěkně od začátku, od nejnižšího levelu letošního klání. 

Volby na malé vesnici 

Oblíbený občan, kterému místní důvěřují, je na šestém místě kandidátky při volbě do sedmičlenného zastupitelstva. Získá více hlasů než v pořadí třetí kandidát z jeho kandidátní listiny a mnohem více hlasů než postupující kandidáti z jiných uskupení (kandidátních listin), přesto se nedostává do zastupitelstva. Vůle voličů je ignorována.

Volby ve městě 

Nejúspěšnější uskupení nebo strana s nejvyšším počtem získaných mandátů nemůže jako vítěz voleb mluvit do sestavování koalice a nemá právo na primátora města. Méně úspěšná a neúspěšná uskupení se mohou domluvit a vítěze voleb vyšoupnout mimo jednání a do opozice. Vůle voličů je ignorována.

Volby do Senátu  

Takzvaně nezávislí kandidáti nebo kandidáti bez stranické příslušnosti, se ještě po volbách mohou rozhodnout, do kterého senátorského klubu vlastně budou patřit. Strany se o ně přetahují, licitují. Kdo tento neprůhledný boj vyhraje, bude mít vyšší počet senátorů a tím pádem i nepsaný nárok na předsedu Senátu. Vůle voličů je ignorována.

---

To jsou pouze aktuální příklady z právě proběhnutých komunálních a senátních voleb. Volební zákony ČR, kterých je celkem pět, mají mnohem více úskalí a jsou tak špatné, že v mnoha případech voliče obcházejí, nebo je dokonce ignorují a co víc, mnohdy poškozují samotné kandidáty a jednotlivé strany. 

Takřka po každých volbách vyvstanou vážné připomínky k průběhu voleb, k zákonům a k volebnímu systému. Je na čase se vážně zabývat jejich obsahem a přepracováním, nejen nějakými kosmetickými úpravami, které se, jako v případě poslední novelizace, týkaly pouze činnosti okrskových volebních komisí a chybovostí při sčítání hlasů.

Nevím, jestli zákonem schválená povinná školení předsedů komisí chybovosti a nepatřičnostem zabránily, ale vím, že volební zákony jsou hodně špatné a potřebovaly by přepracovat z gruntu celé! Noví zákonodárci se tím, hned jak nastoupí do úřadu, mohou začít korektně zabývat.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Holotová | neděle 14.10.2018 14:31 | karma článku: 43,69 | přečteno: 4313x