Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Věra Jourová vzkazuje ústy Evropské komise Polsku: Sebereme Vám peníze!

"Kdo žije v Evropě musí akceptovat základní hodnoty. Ty zahrnují právní stát, rovnoprávnost mužů a žen a nediskriminaci náboženských a dalších menšin. Kdo nechce respektovat zákon a náš demokratický způsob života, neměl by tu žít"

Což o to, to je celkem správný názor, pokud by byl uplatňován na těch, kteří naše zákony opravdu nerespektují, narušují náš demokratický způsob života a neuznávají evropské hodnoty. Skutečností je, že bohužel právě teď není aplikován do správných řad, ale na suveréní zemi Evropské unie, která by si jistě sama, díky svým občanům v případě ohrožení svého právního řádu, zcela jistě dobře poradila i bez slavné, nikým nevolené, Evropské komise. 

Očekával-li by někdo zdrženlivost našich úředníků, společný postup a sounáležitost, přinejmenším v rámci Visegrádské skupiny ve věci sporu Polska s Evropskou komisí, mýlí se. Je to právě naše česká komisařka Jourová, která jako správné Junckerovo nové koště pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví, dobře mete a přitvrzuje. 

V Nizozemsku a ve Francii už hrozí vzestup pravicových populistů, stejně jako v Polsku a Maďarsku, kde jsou již u moci a oslabují právní stát. Strana Právo a spravedlnost v Polsku už ohrozila činnost svého Ústavního soudu, tak začíná rozhovor s Věrou Jourovou německý Spiegel online.

Spor Evropské komise s polskou vládou se táhne více než rok a Evropská komise poprvé v historii spouští mechanizmus rule-of-law, což je systém práva, který má pomoci chránit veřejnost a řešit ohrožení právního řádu členských zemí. EK se domnívá, že polská vláda nespolupracuje a nepřijala stále doporučení o odstranění nedostatků v novele zákonů o Nejvyšším polském soudu, které mohou být protiústavní. Dalším krokem má být aktivace článku 7 Smlouvy o EU, která by v konečném důsledku měla vést k pozastavení polských hlasovacích práv. Toto rozhodnutí vyžaduje jednomyslnou podporu od zbytku členských států EU. Maďarsko již jasně dalo najevo, že bude vetovat toto opatření. 

"Vyčerpali jsme všechny možnosti a požádáme členské státy, aby se zapojily do dialogu s Polskem. Pokud stát neakceptuje základní demokratické hodnoty, neměl by pobírat dotace z EU. Uvažujeme v příštím rozpočtovém období od roku 2020 o krácení finančních prostředků, které letos již připravujeme. Podpora ze strukturálních fondů byla závislá na ekonomických a technických faktorech, je čas zohlednit i dodržování základních unijních hodnot."  Pokračuje v rozhovoru Věra Jourová.

"Základní práva jsou daná pro všechny a musí být respektována všemi. Nemůžeme být naivní při jednání s těmi, kteří zneužívají zásady ochrany základních práv. Každý, kdo se rozhodne žít v Evropě musí přijmout základní hodnoty. To zahrnuje právní stát, jakož i rovnost mužů a žen a zákaz diskriminace náboženských a jiných menšin. Lidé, kteří nejsou ochotni respektovat nejen daný zákon, ale náš demokratický způsob života, by neměli žít v Evropě." 

Říkáte, že politika soudržnosti, která zajišťuje převod peněz z bohatších zemí EU do chudších regionů, by mohla úplně skončit? Pokračuje závěrem Spiegel.

"Mohlo by dojít ke změnám. Podívejte se do Bílé knihy, kterou EK právě publikovala.  V jednom ze scénářů, by byla regionální politika definována jako něco, co by mohlo být v budoucnu ponecháno na členských státech. Nebo budeme nově definovat, zda financování bude ve formě dotací nebo půjček." Nastiňuje Jourová možné budoucí řešení.

To by mohlo způsobit značný poplach v zemích, jejichž ekonomiky masivně závisí na kohezních fondech EU, Polsko a Maďarsko jsou mezi nimi. Doplňuje redaktor Spiegelu.

"Tyto země budou s námi o tom diskutovat. Ale musí pochopit, že musí dodržovat základní hodnoty EU. Lidé jsou nervózní a nejistí kvůli bezpečnostním hrozbám. V tomto druhu atmosféry je strach a nenávist na vzestupu. Musíme zajistit bezpečnost, ale také musíme být opatrní a vyhnout se předání veškeré moci těm, kteří nám říkají, že jsou zde k zajištění bezpečnosti. Základní práva nejsou dnes zaručena. Musíme je chránit." 

Čímž nám samozřejmě chtěla paní komisařka naznačit, že vláda v Polsku, Maďarsku a příští vlády po volbách v dalších zemích Evropy, například ve Francii, Nizozemsku a třeba i u nás, by nemusely být tolik demokratické, jako ty současné, jak už to hned v úvodu napsal Spiegel.

Zkrátka Evropská komise má vážné starosti o demokracii v Evropě a o nás! My jí za to uctivě děkujeme, stejně, jako komisařce Jourové, která se tolik stará o právo a ústavní pořádek v evropských zemích.  Z úst členky autokratické vládní strany a byrokratického totalitního aparátu, se tyto úvahy a rady opravdu dobře poslouchají.

Na závěr, jedna taková obligátní otázka: "Povedzte mi, Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým pojmom, základné európske hodnoty?"

 

Zdroj: http://www.spiegel.de/international/europe/eu-commissioner-pushes-for-hard-line-on-poland-a-1137672.html

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jiřina Holotová | úterý 7.3.2017 22:14 | karma článku: 47,14 | přečteno: 11893x
  • Další články autora

Jiřina Holotová

Ohýbat hřbet se nevyplácí, pane ministře!

Ministr zahraničí Stropnický má problémy s páteří. Minulý týden byl krátkodobě hospitalizován v nemocnici ve Střešovicích. Přesto stačil sledovat mezinárodní dění a zaujmout zásadní postoje a rozhodnutí k aktuální situaci v Sýrii.

16.4.2018 v 10:41 | Karma: 40,46 | Přečteno: 2158x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Jsme pevnou součástí a hrází socialismu a míru!

Jak jinak. Vždycky jsme byli součástí nějakého velkého spojenectví a přátelství. Je potřeba se podle toho i chovat. Je potřeba ukázat spojencům, na které straně stojíme a že koho chleba jíme, toho píseň zpíváme.

28.3.2018 v 0:25 | Karma: 40,33 | Přečteno: 2021x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Ahoj, já jsem Viki, je mi 12 let a nesouhlasím s Babišem

Ani nesouhlasím s prezidentem Zemanem, ani s Okamurou. Někteří moji kamarádi mají možnost už příští rok vhodit ten lístek do urny a já pořád ne!

16.3.2018 v 8:13 | Karma: 48,50 | Přečteno: 23969x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Do stávky se zapojí 100 škol

Praha - Do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot se ve čtvrtek zapojí studenti z více než stovky vysokých a středních škol.

14.3.2018 v 12:38 | Karma: 42,53 | Přečteno: 2243x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Kritika ČT je útok na její nezávislost. A na jakou, Jane Svěráku? Petice "Ruce pryč od ČT"

Jan Svěrák na úvod předávání cen České filmové a televizní akademie přečetl na obranu ČT text Pět vět a spustil petiční akci "Ruce pryč od České televize". Umělci považují kritiku ČT za největší útok na její nezávislost.

12.3.2018 v 0:11 | Karma: 45,08 | Přečteno: 3973x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.