Ukradené výročí Sametové revoluce

Řvaní, pískot, pokřikování, strkanice, sprosté výrazy, bránění pokládat květiny, zapalovat svíčky všem jiným lidem, než členům demobloku. Takové bylo od rána třicáté výročí 17. listopadu v Praze. Nedobrý obraz dnešní společnosti.

Společnosti, která se nechá snadno zmanipulovat. Lidem stačí málo a chovají se jako stádo hovádek.

Především je potřeba říct, že na ulicích kolem Národní třídy postávaly od rána organizované skupiny příznivců demobloku a lidí s plackami Miliónu chvilek. Známí provokatéři a samozřejmě i náhodní občané zmasírovaní propagandou "demokratických" sil za podpory některých novinářů. Rozdávaly se tu aktuální tendenční letáky, placky chvilkařů, Deník N a jiné tiskoviny. 

Spolek Milion chvilek a ativisti některých spolupracujících stran a neziskovek, přes na první pohled poklidnou demonstraci dne 16. 11. 2019 na Letné, dlouhodobě zasely do společnosti nejistotu, zlobu, dezinformace, netoleranci k pluralitě názorů a štvavou nenávist nejen k současné vládě, k prezidentovi, ale hlavně neskutečnou nenávist i k obyčejným lidem s jiným pohledem na vnitrostátní i evropskou politiku. Jen jejich pohled na situaci doma i ve světě je podle nich ta pravá, demokratická pravda, která údajně zvítězí nad lží a lhostejností, nebo jak to teď naposledy říkali? Co když někdo vidí lži a pravdu zase úplně někde jinde a v něčem jiném?

Ne každému vyhovuje nekriticky eurofilní a proglobalistický náhled chvilkařů a stran říkajících si demoblok. Je to logické, ne všichni mohou být stejně naladěni, ne všichni jsou ochotni z jedné totality hrnout se do další, možná ještě horší totalitní diktatury. Ne každý věří na dobrý Západ a špatný Východ. Někdo třeba věří na kvalitní vztahy na všechny světové strany.

Bohužel, kdo nesmýšlí po jejich, jak se stále více přesvědčujeme a potvrdilo se to i dnes, je ostouzen. Demokracie ale není o umlčování a ostarkizování druhých, demokracie je o naslouchání, o diskuzi, o slušném vycházení a spolubytí. To by měli správní demokraté, hlásící se k odkazům slavné minulosti a slavných osobností, vědět.

Dnes se lidé kolem Miliónu chvilek a demobloku, postiženého delší opoziční pauzou a abstinencí moci, zase pořádně předvedli a odkopali. Jejich příznivci obsadili strategická místa, kde se konaly pietní akce. Oslavovali a vítali neblahé paměti některé zkorumpované a neschopné opoziční politiky, bránili pietě ostatním politikům z jiných stran.

Takové nedůstojné oslavy výročí Sametové revoluce si snad nikdo normální představit ani nechtěl a nezasloužil. Copak se v téhle republice nedokážeme chovat kultivovaně a vzájemně se tolerovat alespoň při takovém slavnostním dni? Copak u nás snad existují nějaké extrémní síly, které si neváží odkazu 17.listopadu 1939 a 17.listopadu 1989, že je jim bráněno pokládat květy a zapalovat svíčky u pietních míst? Tak to přece není!

Že se všichni ti "praví demokraté" nestydí! Odkopali se opravdu velmi pěkně, příznivci tzv. demobloku a Miliónu chvilek. Přivlastnili si dnešní den a ukradli všem ostatním lidem výročí Sametové revoluce!        

 

Autor: Jiřina Holotová | neděle 17.11.2019 18:50 | karma článku: 42,53 | přečteno: 1844x