Švédsko vzkazuje Británii: vystoupíte-li z EU, budeme Vás následovat

Dnes je pozornost celé Evropy upjata k probíhajícím volbám ve Velké Británii. Podle volebních odhadů je poměr stoupenců a odpůrců "Brexitu" zhruba 50:50. Překvapivě s velkým napětím sledují výsledky Švédové.  

Ač by se mohlo na první pohled zdát, že Švédsko je zemí velmi prounijní, nesmíme zapomenout na to, že právě ono je zemí, která nejvíce trpí neúspěchem EU v řešení migrační krize a má největší počet žadatelů o azyl na jednoho obyvatele, než jakékoliv jiné země. V opuštění EU vidí někteří Švédové jedinou možnost, jak zabránit další migrační vlně a potížím s přistěhovalectvím.

Nezapomeňme také, že Švédové v roce 2003 odmítli, přes tlak své vlastní vlády, přijetí Eura, stejně jako Britové a v Británii stále vidí svůj vzor a hlavního spojence v boji proti omezování svrchovanosti a národních zájmů. Pro Švédy byla Británie vždycky vzorem a to je to, čeho se nejvíce obávají prounijní politici. Ve Velké Británii sídlí také přes 100 švédských firem.  Dopadne-li "Brexit" skutečným exitem Británie, dá se očekávat co nejbližší referendum o vystoupení z EU ve Švédsku. Následný "Swexit" pak odstartuje hromadný dominový efekt v celé Evropě. Nedávný průzkum TNS Sifo zjistil, že jen 32% Švédů by chtělo zůstat v EU, pokud odejde Británie.

Sama za sebe říkám konečně, a budu věřit na zázraky a na to, že voliči budou volit srdcem a nedají na řeči, zastrašování a plané sliby eurobijců. Přesně podle deníku The Sun, který Brity dnes vyzval, aby hlasovali pro odchod z EU a udělali z dneška svůj "Den nezávislosti"

 

Použité zdroje:

http://blogs.spectator.co.uk/2016/04/swedes-tell-britain-if-you-leave-the-eu-well-follow/

http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36548114

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vykaslete-se-na-ty-reci-Co-vam-rika-vase-srdce-Brutalni-titulni-strana-nejctenejsich-britskych-novin-441656

 

Autor: Jiřina Holotová | čtvrtek 23.6.2016 13:56 | karma článku: 41,50 | přečteno: 6907x