Skvělý Týden s prezidentem

Velmi dobře vypadající a dobře naladěný Miloš Zeman  včera opět vystoupil v pravidelném pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem. Jaromír Soukup byl výborně připravený a vedl s prezidentem skvělý rozhovor.

"Atmosféra před prezidentskou volbou je vyhrocená a houstne. Mnozí Vám vyčítají Vaši neúčast v prezidentských debatách a to že nevedete kampaň," začíná Jaromír Soukup rozhovor s prezidentem. "Každý kdo slyšel moji tiskovou konferenci 13. března minulého roku ví, že jsem už tehdy oznámil, že nepovedu kampaň a že v souvislosti s tím ani nepůjdu do těchto debat. To není nic nového, to není žádné překvapení. Já chci aby mě voliči posuzovali podle výsledků mé pětileté práce, ať už v dobrém nebo ve zlém, to záleží samozřejmě na nich a myslím si, že každý kandidát by měl být posuzován podle výsledků minulé práce a nikoli podle toho, co řekne v hodinové debatě, kde se většinou slibuje. Nu a druhý důvod je ten, že jsem se zavázal, že nebudu na své protikandidáty útočit, no a kdybych šel do debat, tak jak mě znáte, pane Soukupe, tak to by se teda, zcela určitě, nedalo splnit."

"Jedním z výtek je, že Vaše zdraví je podlomené. Mirek Topolánek to včera řekl tak, že nemůžete vykonávat prezidentský mandát." pokračuje Soukup.  "Moje lékařské konsilium už vydalo zprávu o mém zdravotním stavu, tak ať si jí Mirek Topolánek přečte. Tam se konstatuje, že s výjimkou bolavých nohou, jsem zdravotně naprosto v pořádku. A to říkají lékaři. Topolánek pokud vím, medicínu nestudoval." 

Od začátku vtipný, pohotový Zeman s rozvahou a v klidu po celou dobu rozhovoru odpovídá a vede zajímavou diskuzi, která se dotýká mnoha témat. O tom, co s prostředky ušetřenými za kampaň, o tom, jaký bude, pokud bude znovu zvolen, o demokracii a svobodě a bývalých volbách, kdy se utkal s kolegou Schwarzenbergem, ale také o ruské a jiné propagandě.                                               

Zajímavé bylo prezidentovo uvažování v souvislosti s dotazem na zdražování a služby České pošty a jinými státními podniky. Vyjádřil se i k případu Davida Ratha, Vlasty Parkanové a k jiným kauzám dřívější doby, včetně práce Policie ČR a soudů. Nejzajímavější částí debaty bylo i znovuotevření otázky vytunelování OKD a názor pana prezidenta na korupci v politických kruzích. Kauza Lithium, jako údajný "fake news" podle Hospodářských novin, také nenechala prezidenta nestranným a vyjádřil se k ní zcela otevřeně.

Druhá část rozhovoru se nesla ve smyslu dalších kroků při získávání důvěry vlády Andreje Babiše ve sněmovně. Prezident si je jist, že vláda důvěru nedostane a nastínil další vývoj událostí, který bude následovat. Jasně vysvětlil své postoje a to, jak chce v této věci pokračovat.  Vyjádřil se i k tomu, že by rád, aby zpráva OLAF byla zveřejněna. Probral také důchodovou politiku a reformu, dopravní infrstrukturu, českou měnu, zahraniční situaci, migraci a další otázky. Opět také upřesnil, že jeho hlavním cílem v příštím volebním období, pokud bude zvolen, je snaha hájit národní zájmy a zbytečně se nehrbit! Chce dál podnikat nutnou ekonomickou diplomacii pro exportéry, uchovat si tradici smyslu pro humor a brát politiku s úsměvem.

Já doporučuji všem těm, kteří si stěžují, že se prezident nezúčastňuje kandidátských debat a kteří prezidenta vnímají pouze podle sestříhaných reportáží a útržkovitých informací redaktorů z ČT, Novy a Bakalonovin, aby si pro jednou v klidu pustili alespoň tento jeden díl Týdne s prezidentem a skutečně nezaujatě a objektivně vyhodnotili, jestli na to prezident Zeman ještě má nebo nemá.

K dispozici dávám proto odkaz na video z TV Barrandov https://www.barrandov.tv/video/116541-tyden-s-prezidentem-4-1-2018.

Pro mne, jelikož se nerada řídím jen tím, co kde zkráceného a vytrženého z kontextu vidím a slyším, a svůj vlastní úsudek si nejraději dělám až po ověření si informací z komplexních původních zdrojů, je to tentokrát jednoduchá záležitost. Jestliže jsem minulé volby Miloše Zemana v prvním kole nevolila a do druhého kola  nešla, letos to Milošovi Zemanovi hodím. Bude-li potřeba, tak i v druhém kole. Nikdo z ostatních osmi kandidátů na to, zastávat s takovým přehledem a životní i politickou moudrostí a zkušeností mandát prezidenta České republiky prostě nemá, a to je neoddiskutovatelný fakt. Miloš Zeman má sice cukrovku a nemocné nohy, ale hlava, hlava ta mu slouží až moc dobře a ještě k tomu, oproti svým oponentům i protikandidátům, je vždy o několik tahů dopředu. A to je štve úplně ze všeho nejvíc!   

z pořadu Týden s prezidentem

Psáno pro blog iDnes https://holotova.blog.idnes.cz/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Holotová | pátek 5.1.2018 14:18 | karma článku: 41,58 | přečteno: 3047x