Máme předsedu Vojenského výboru NATO. To je slávy!

Předsedou Vojenského výboru NATO se v sobotu 20. září 2014 stal náčelník generálního štábu armády ČR Ing. Petr Pavel, což je po generálním tajemníkovi NATO, druhý nejvyšší zastávaný post v této organizaci.      

Už při jeho nominaci sdělil pan armádní generál ČTK stanovisko,  že v případě jeho zvolení v alianci by taková funkce byla pro Českou republiku a její armádu významným oceněním a výrazem důvěry našich spojenců.

Nepochybuji o kvalitách a zásluhách pana náčelníka, to jistě nikoliv, ale na rozdíl od něho a od oficiálního názoru, že je to prestižní ocenění, které se tím České republice dostává, jsem osobně z tohoto kroku velmi znechucena.

Silná lobby ministra Stropnického a podpora nominace i naším prezidentem mi utvrzuje v názoru, že naše země nestojí pevně na demokratických principech, hlásí se tímto způsobem k podpoře severoatlantické aliance a de facto souhlasí s veškerými jejími kroky. Vojenské zásahy a operace, do kterých se NATO od počátku devadesátých let pouští a ve kterých se angažuje, nekonvenují v mnoha případech s deklarovaným původním účelem této organizace, což je obrana členských států při napadení jinými zeměmi. NATO je v současné době velmi agresivní válečnou organizací a radost z postu pana armádního generála snad může mít pouze naše současná vládnoucí reprezentace z důvodu, že jiné významné posty, my Češi, na mezinárodní a evropské politické scéně, nejsme schopni prosadit a obhájit.

Představitelé EU, USA a další „spojenci“ dobře věděli, jak si nás zavázat až do roku 2018. Jistě vytušili, že podpora ČR, například pro zásahy na Ukrajině není taková, jako v případě Polska. Strategicky se tedy rozdávají posty východním nominantům, tu Tuskovi, tu Pavlovi. Brzo asi přijde na řadu i nějaký slovenský zástupce.

A co se stane v případě sporných vojenských operací a dejme tomu v případě vyvolání války? Bude za to ČR historicky spoluzodpovědná? Od toho se jistě mnoho lidí bude chtít distancovat, já tedy rozhodně!

Ještě jedna zajímavost. Zvolení pana Pavla předsedou Vojenského výboru NATO přijde občany České republiky ročně na 90 miliónů korun. Náklady spojené s jeho působením v NATO je povinna hradit totiž země, ze které předseda pochází, k dispozici bude mít štáb, který je obsazován národním i mezinárodním personálem. Podle předpokladu by Česko ve štábu obsadilo 14 míst.

To je slávy!

 

doplnění 22.9.: dalších 640 miliónů ročně stojí členství v NATO mimo  ostatní náklady např. na mise apod.

 

Autor: Jiřina Holotová | neděle 21.9.2014 19:10 | karma článku: 31,64 | přečteno: 2210x