Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo oře s voly!

Aneb jak nový Občanský zákoník propachtovatelku o iluze připravil! Poslyšte zprávu věru neuvěřitelnou! Poslyšte zprávu o propachtovatelce, která skrzeva nový Občanský zákoník, svévole souseda a škodolibosti vlády v demisi o své iluze přišla!  

„Zdědila jsem po dědečkovi malou chalupu ve Střední Černé a k ní velmi rozlehlý pozemek. Na pozemku měl dědeček kdysi ovocný sad. Okolní pozemky ještě před léty sloužily jako zahrady. Postupem doby se změnily na stavební parcely.

Já zatím stavět nechci a tak jsem se rozhodla, že část pozemku využiji, propachtuji a najdu vhodného pachtýře! Chci přece něco z toho pozemku taky mít a neztratit možnost kdykoliv se tudy bez omezení projít, jako za doby, kdy jsem tu ještě, společně s mým milovaným dědečkem, každé prázdniny pobývala a odpočívala pod jabloněmi.

Stačilo se zmínit o mém záměru v místní krčmě a několik pachtýřů se hned začalo hlásit. Nejvhodnějším pachtýřem se mi zdál nakonec můj soused Jirka. Má malou biofarmu a chce rozšířit svoje výnosy. Slovo dalo slovo a asi za týden jsem s Jirkou sepsala pachtovní smlouvu, ve které jsme se dohodli, že budeme zisky z prodeje zeleniny dělit a já se tak stanu legální propachtovatelkou! „Jsem moc šikovná propachtovatelka,“ pomyslela jsem si v tu chvíli!

Jediným problémem, který jsem v té době vnímala, byla skutečnost, že se mezi našimi pozemky nachází rozhrada a je potřeba je zpřístupnit tak, aby soused mohl volně procházet k nám a nemusel celý pozemek obcházet. Technicky jsme to zvládli velmi brzo.  Jirka byl akční a já tehdy neviděla důvod, proč mu neumožnit přístup. Nakonec, budu z toho taky něco mít, že ano!

Souseda zaujal dědečkův motorový vrátek, se kterým se bezvadně ořou záhony a který stojí v přilehlé kolně.  Řekla jsem si tenkrát, že má-li ležet ten vrátek ladem, dám mu ho tedy do výprosy!  Výprosník byl moc rád, že jsem tak učinila. Bylo mi v ten moment jedno, na jak dlouho si ten zázrak techniky ponechá.

Jirka na jaře zasel a já se těšila, až na podzim sklidí a prodá! No a samozřejmě jsem se těšila na finanční podíl, který jsme si dojednali. Každá koruna je dnes dobrá a kdo nic nepodniká, ničeho se nedočká!  

Už byl skoro konec listopadu, když jsem přijela na chalupu a byla dohodnuta s pachtýřem, že budu brát z naší věci výnosy a zisk.  Jdu k sousedovi pro pachtovné a soused nikde! Jdu tedy do místní krčmy, ptám se na Jirku a zjišťuji co je s ním. „Jo, Jirka R.? No ten má nějaký průšvihy, asi se schovává“ sdělují mi starousedlíci.

Předseda spolku (dříve občanského sdružení) „Na záchranu obce Střední Černá“ byl nejsdílnější. Dozvěděla jsem se od něho, že Jirka má hodně velký problém. Je úvěrovaným a dlouhodobě nebyl schopen splatit zápůjčku, protože letos byla v důsledku záplav vskutku mizerná úroda! Úvěrující prý podal na Jirku návrh na exekuci a Jirka zmizel neznámo kam, už ho prý dlouho na vsi neviděli! Jedině kdyby dal nějaký závdavek, snad by se ještě dalo něco dělat, jinak, že přijde i o dům!

Tak, šikovná propachtovatelko a půjčitelko, kde je ten vrátek po dědovi?  Jsem v pytli! Ani jsme si nedohodli lhůtu a účel výpůjčky nebo výprosy? To už je teď vlastně jedno a já o svůj vrátek, o takový rodinný poklad po dědečkovi, vlastně přijdu a budu muset orat s voly?  No to snad ne! Stačí, že neustále oře někdo se mnou a s českým národem!  

Nechápu, proč jsem ten pozemek tenkrát propachtovala vlastně Jirkovi! Došlápnu si na něj a udělám z Jirky vydržitele!  S voly orat rozhodně nehodlám!  Rozhradu uzavřu a zisk „holt“ pro tentokrát oželím, příště se na nějaké podivné pachty raději vybodnu a basta fidli!“

Myslíte si, že jsem se dočista zbláznila? No, to já si taky myslím!

Přišla jsem totiž po dni 21. 11. 2013 o iluze, že žiji v normální moderní společnosti a ve 21. století! Přišla jsem o iluze, že věci jsou dobré, když jsou jasné, stručné a srozumitelné, když se používá slovník své doby!  Jen tehdy jsou zákony čitelné, lépe vymahatelné a lze je snadno uplatňovat!

Doufala jsem, že budou vyslyšeny argumenty nových parlamentních stran na revizi a odklad účinnosti zákoníku. Bohužel! Opět nám vládnoucí garnitura předvedla, že ji názory občanů absolutně nezajímají!

Tentokráte za to můžeme „poděkovat“ úřednické vládě v demisi, která ani nedostala důvěru Poslanecké sněmovny!  Poděkujme tedy vládě Jiřího Rusnoka a obzvláště ministryni spravedlnosti Marii Benešové, že se zákoník, který si sice primárně žádal novelizaci, stává rájem a byznysem pro „nové a nadějné vykladače zákonů“, kterých naše fakulty ročně chrlí nadbytečně několik stovek!  

Normálnímu standardnímu občanovi, kterému má Občanský zákoník především sloužit, možná nějaké zlepšení přinese. Bez právní pomoci, kterou bude muset zase jen právě ten občan řádně zaplatit a sáhnout si přitom hodně hluboko do kapsy, je však zcela nepochopitelnou „španělskou vesnicí“ o více než třech tisícovkách zákonů a množství pojmů!

Ořou s námi stále jako s voly! Tak vidíte…

Použité zdroje:

http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-57751300-revoluce-v-nazvoslovi-z-najemce-bude-pachtyr-a-z-pujcky-zapujcka-nechybi-ani-vyprosa

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/251647-usvit-neuspel-u-vlady-s-navrhem-odkladu-noveho-zakoniku/

 

Autor: Jiřina Holotová | sobota 23.11.2013 3:00 | karma článku: 24,45 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Jiřina Holotová

Stát nedokázal zabránit odstranění sochy Koněva a nemístné vtipkování starosty

„Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu,“ nemístně zavtipkoval na svém fb profilu starosta Prahy 6, kde probíhalo odstranění Koněvovy sochy.

3.4.2020 v 16:41 | Karma: 43,66 | Přečteno: 2525x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Ukradené výročí Sametové revoluce

Řvaní, pískot, pokřikování, strkanice, sprosté výrazy, bránění pokládat květiny, zapalovat svíčky všem jiným lidem, než členům demobloku. Takové bylo od rána třicáté výročí 17. listopadu v Praze. Nedobrý obraz dnešní společnosti.

17.11.2019 v 18:50 | Karma: 42,53 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Mistr si udělal nádherný scénář ke svému poslednímu vystoupení

O tom, jaký má být pohřeb, dávno rozhodl sám Karel Gott a jeho žena to věděla nejlíp! Hádat se proto už nemusíte, je to nedůstojné! Rodina to vyřešila za všechny ?

12.10.2019 v 15:43 | Karma: 41,55 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Společnost

Jiřina Holotová

Breivikem to začalo, El Pasem to nekončí

V texaském El Pasu došlo v sobotu dopoledne k hrůznému teroristickému činu, ke střelbě do návštěvníků obchodního centra. Dvacet jich na místě zahynulo, mnoho bylo zraněno. Masovou střelbu má na svědomí bílý americký občan.

6.8.2019 v 16:22 | Karma: 39,43 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Politika

Jiřina Holotová

Pašeráctví migrantů v Evropě: Carola Rackete na svobodě, Jiří Šagan dva roky natvrdo

Vzpomínáte si na případ řidiče kamiónu, kterému ve francouzském přístavu Calais do nákladového prostoru vlezli běženci z Íráku a do protokolu ještě uvedli, že tak učinili bez vědomí řidiče? Dostal za to dva roky natvrdo.

3.7.2019 v 18:07 | Karma: 48,43 | Přečteno: 12907x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4285x
Žijeme v překotné době a záleží na každém z nás, jakým směrem se bude svět ubírat, zda ve společnosti převáží zdravý selský a racionální rozum, nebo zda se necháme vmanipulovat do světa plného nesvobody, diktátu, zvrácených ideologií a hodnot, do světa orwellovského typu.