Zprávy z Izraele

Zprávy ze snad v současnosti nejvýbušnější části světa, kde hrozí velký vojenský střet následkem regionálních konfliktů v jednotlivých, nejen blízkovýchodních arabských zemích. Obyvatelům této oblasti asi spíše vyhovují diktátorské režimy, které dokázaly udržet celý region dlouhodobě v klidu pouze s menšími lokálními potyčkami. 

Izraelský prezident Shimon Peres se setká ve čtvrtek v Moskvě s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, aby spolu otevřeli největší židovské muzeum, Muzeum židovské tolerance.

Putin také pozval Perese, aby prodiskutovali současné dění na Středním východě a v severní Africe.

Vrchní ruský rabín Berel Lazar také pozval na otevření židovského centra bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova.

Gorbačov se setkal s Lazarem osobně a ruský tisk citoval jeho prohlášení, že je šťasten, že se dnes Židé cítí v Rusku bezpečně v důsledku politických změn, které on započal.

Přeloženo z www.israelnationalnews.com

 

V Izraeli každoročně nastupuje několik desítek mladých křesťanských Arabů dobrovolně vojenskou službu v IDF (Israeli Defence Forces). Po nedávném setkání případných nových zájemců o vojenskou službu došlo k jejich slovnímu napadání a zastrašování ze strany Arabů žijících v Izraeli.

Přeloženo z ww.haaretz.com

V polovině října byla u Zdi nářků (Západní zdi) v Jeruzalémě zadržena za rušení veřejného pořádku předsedkyně Izraelského centra pro reformní akci Anat Hoffman. Propuštěna byla druhý den.

U Zdi nářků je povoleno se chovat jen podle pravidel ortodoxního judaismu.

Na základě této události přijala Židovská agentura usnesení, které žádá „uspokojivý přístup“ k modlitbě u Zdi nářků a reformní hnutí žádá vyšetření zacházení s Anat Hoffman ve vězení.

Přeloženo z http://blogs.forward.com

Včera na http://www.facebook.com/ICEJHQ, Rain in Jerusalem. Amen. (Déšť v Jeruzalémě. Amen)

Po pěti letech došlo k rozhodnutí o další imigraci "ztracených kmenů" do Izraele. 1700 členů komunity Bnei Menasche s židovskými kořeny již žije několik let v Izraeli. 7 až 9 tisíc ještě zbývá přívézt.

Členové kmene sídlící v severovýchodní Indii a v Barmě jsou potomci ztraceného kmene Menasche. Během několika týdnů přesídlí do Izraele dalších 274 nových přistěhovalců.

Přeloženo z http://cdn.timesofisrael.com

V neděli bude odhalena busta zřejmě nejvýznamnějšího nežidovského podporovatele sionismu, Winstona Churchilla, v Jeruzalémě.

Přeloženo z www.haaretz. com

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 7.11.2012 7:30 | karma článku: 15,73 | přečteno: 1058x