Zprávy z Izraele - smlouvu o prolomení embarga s Iránem nadšeně vítají západní firmy

Šábes 18. července: bylo zveřejněno, že smlouva s Iránem zahrnuje také záruku, že mocnosti budou chránit jejich jaderný program před zničením, tedy před předpokládaným útokem Izraele a arabských států.

Aby bylo zřejmé, že se nejedná o prázdná slova, americký prezident Obama nyní hovoří o západní a Iránské koalici proti ISIS. Obama dále zdůrazňuje potřebu posílení Asada, vládce v Sýrii, a spojení sil v boji v Sýrii, což prakticky znamená, že ISIS by byla zatlačena k izraelským hranicím, aby namísto Asada ohrožovala Izrael. Pokud by ISIS byla zničena, budou v té oblasti rozmístěny iránské vojenské jednotky.

Toto vše je pro Izrael nepřípustné a přinutí jej k vojenské akci. Tato smlouva také utuží iránský vliv nad Irákem a prakticky vydá celou oblast na pospas Iránu.

Americký ministr obrany Carter má přijet do Izraele, ale nepřijede se domluvit, ale usmířit západní veřejnost. Do Iráku míří narychlo domluvená návštěva amerického generála Dempseyho, který konstatoval, že americké posily v oblasti nejsou potřeba, že vše zvládají místní jednotky, tedy iránské. Takto vzkazuje Amerika Izraeli, a také Saudské Arábii a Egyptu, že vojenské spojenectví USA s Iránem je hotová věc také proti těmto zemím. Přestože Irán prohlašuje, že USA je nadále jejich nepřítel.

Irán se netají tím, že je odhodlán zničit Izrael a využije k tomu všech prostředků. Je pravda, že nikdy není nic tak horké, proto britský premiér Cameron prohlásil, že rozhodnutí Británie  bombardovat cíle ISIS neznamenají podporu Obamovy politiky a posílení iránského vlivu.

Nicméně, celý Blízký východ se tak přibližuje totální válce, která bude mít i náboženský kontext boje šíitů proti sunitům. Taková destabilizace může vyhnat další desítky milionů uprchlíků z jejich domovů.

Tyto zprávy nejsou dobré ani pro Ukrajinu, jelikož spojnicí mezi Iránem a Obamou je právě Rusko, které rozdává karty. Ukrajina se tak ocitne mimo hru.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 22.7.2015 14:27 | karma článku: 18,97 | přečteno: 388x