Zmizelí sousedé - Šumperk centrum

Život Židů v Šumperku byl povětšinou úspěšný. Zažili také ponížení, vypovězení, ale i rozvoj, prosperitu a uznání. V německém prostředí většina z nich mluvila německy, bylo to praktické. Po vyhnání ze Sudet v roce 1938, následných deportacích a krutém zacházení většina z nich nepřežila. Někteří uprchli včas a pokud možno se zapojili do válečných bojů. Ti, kteří všelijak přežili válečné běsnění, si i přes chybějící rodinné zázemí po válce vedli ve světě velice dobře.

Pan Gerhard Wanitschek na přednášce o šumperských Židech v knihovně. Narodil se v roce 1932 v německo-české rodině ve Vikýřovicích. Po válce byl odsunut do Německa. Sdružení Respekt a Tolerance zpracovalo a vydalo knižně jeho materiály o šumperských Židec

Někteří z přeživších Židů po válce dobrovolně požádali o odsunutí do Německa. Situace německy mluvících občanů v tehdejším Československu byla nelehká, dokonce se v té době slovo Němec psalo s malým písmenem "n".

Jeden z mála česky mluvících Židů, státní městský a železniční lékař MUDr. Vítězslav Freudmann, to neměl v předválečném německém Šumperku lehké. Byl asimilovaným Židem. Po podepsání Mnichovské dohody v září 1938 se mu podařilo odjet posledním evakuačním vlakem ČSD do vnitrozemí. Již v říjnu 1939 byl prvním transportem z Protektorátu deportován z Ostravy do Niska nad Sanem. Později prošel dalšími koncentračními tábory a byl osvobozen v Buchenwaldu. Po válce pracoval v Šumperku jako oblíbený obvodní a železniční lékař. Bydlel v domě na Jesenické ulici č. 27 (naproti železničnímu nádraží).

Přehled domů a jejich židovských obyvatel:

Točák č. 1 a č. 6 - Advokátní praxe JUDr. Emil Weisbarth, advokátní kancelář JUDr. Karel Heilig.

Hlavní třída č. 2 (pasáž Zlatý jelen) - rodina Bandlerova, ordinace zubního lékaře Josefa Guttmanna.

Číslo 4 - Bandlerovi prodali v roce 1930 dům firmě Baťa.

Číslo 10 - Obchod s textilním zbožím Emanuela Kantora.

Číslo 11 - Lékařská praxe Emila Bodanského.

Číslo 15 (pekařství U Golema) - Zubní ordinace Josefa Guttmanna, poté u Bandlerů také pokračoval jeho syn Richard.

Číslo 29 (ČSOB) - Obchodník s uhlím, špeditér a ve 30. letech i podnikatel s lihovinami Berthold Hirsch zde bydlel s rodinou. Manželé zemřeli ještě před válkou.

Fialova č. 12 - Postavila rodina Mowschersonova, otec Isidor zde měl zubní ordinaci. Jejich majetek po arizaci převzala německá vojenská správa.

Nám. Míru č. 3 - Dům Jakoba Kauflera, zeť zde provozoval obchod s octem a vínem.

Nám. Míru - obchod s módním zbožím Jakob Stern. V dalším domě oblíbená kavárna U Slunce Moritz Spitzkopf.

Číslo 19 - Koloniál Emila Schicka.

Starobranská č. 11 - Obchod s textilem Weissbarth a synové.

Starobranská č. 16 - Obchod s oděvy bratrů právníka Karla - Emil a Rudolf Heiligovi.

Pro popis fotografie na ni nejeďte kurzorem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 2.11.2013 15:16 | karma článku: 18,13 | přečteno: 1134x