Židovští a muslimští duchovní z Británie společně v Džungli v Calais

Londýnský rabín se včera vrátil z obtížné, ale inspirující cesty do Calais ve Francii. Byl na návštěvě a pozoroval a poslouchal uprchlíky a jejich zážitky. 

Tito lidé zažili v zemích odkud přichází věci, které si většina z nás ani nedokáže představit. Pak podnikli nebezpečnou a strastiplnou cestu do Evropy, a přesto mají v sobě vášnivou touhu žít a pozitivně přispět společnosti, ve které se ocitli.

Rabín a jeho společníci vyslechli mnoho lidí v tzv. Džungli, kteří mluvili a mluvili. Oni přesto spolu pomáhají napravovat nespravedlnost, kde to jen lze. Celou návštěvu zaznamenávala British Muslim TV. Je to dojemné, vidět židovské a muslimské duchovní pospolu přes politické rozdíly řešit problémy a být solidární s uprchlíky. 

Calais

Vyslechli si příběhy Židů, kteří uprchli před perzekucí. Jeden z rabínů řekl: Židé jsou duševně spřízněni s dnešními uprchlíky. Náš příběh v Evropě je plný bolesti a utrpení, my musíme být solidární s komunitou, která zažívá podobné utrpení. Možná nesouhlasíme společně ve všech bodech, ale naše víra nás spojuje a pomáhá si uvědomit, že přicházející komunita, která zažila mnohá utrpení, má být vítána a podporována.

Bilal Hasan, který přijel se skupinou z Británie, píše: Doprovázeli jsme židovské a muslimské představitele těchto církví, kteří se vypravili do Calais, aby si prohlédli, jak se žije v Džungli a jak lze těmto lidem pomoci. Zadrželi nás v Doveru a vyslýchali na policejní stanici. Židé tak zažívají, jaké je to cestovat jako muslim. Ha ha! To dostává solidaritu na vyšší level.

Do Calais jeli všichni pokusit se naplnit následující:

  1. Uskutečnit silný akt solidarity tím, že se mise zúčastní společně židovští a muslimští náboženští lídři
  2. Poskytnout příležitost těm, kteří ještě neměli možnost poznat život uprchlíků v táboře a seznámit se s jejich tíživým osudem
  3. Jednat společně a přislíbit a pokusit se využít svého vlivu k nalezení sociálního a politického řešení problémů v Calais
  4. Poskytnout výchozí bod pro partnerství mezi našimi mešitami a synagogami jako centry pomoci, bezplatného poradenství, a dalších aktů pomoci, které blíže spojí naše komunity ve sdílených sociálních akcích
Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 9.2.2016 10:15 | karma článku: 14,60 | přečteno: 862x