Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Židovská Bytča - synagoga, hřbitov.

Bytča je slovenské město ležící na řece Váhu na úpatí Javorníků a Súľova. Patřilo nejprve biskupství v Nitře, pak rodům Thurzo (Juraj byl slovenským palatínem a nechal postavit pro svých 6 dcer renesanční Svadobný palác), Eszterházy a Popper. Židé sem přišli přes Moravu s největší pravděpodobností po vyhnání ze Španělska. Před druhou světovou válkou žilo ve městě téměř 10% Židů, kolem 350 osob. Dnes ani ne 10. Většina po roce 1945 odešla do Izraele.

"Na památku 410 obětí šoa z Bytče."

Většina židovského obyvatelstva Bytče ve 30. letech minulého století obývala domy na náměstí a v blízkém okolí. Do nejmenšího domečku na náměstí se přistěhovala vdova Lipscherová se třemi dětmi Ivanem, Kolomanem a René a prarodiči v roce 1919  z Velkého Rovného po vydrancovaní a vypálení jejich hospodářství v období bezvládí mezi zánikem Rakouska-Uherska a vznikem Československa. Její manžel tehdy zahynul. V roce 1932 se přestěhovali do Žiliny. 

Do dnešní doby se dochovaly nejvýznamnější židovské památky - synagoga a hřbitov v Hliníku nad Váhom. Obě souvisí se šlechtickým rodem Popperů, kterým před válkou patřil také místní zámek a pivovar. Popperovci nechali přistavět k zámku klasicistní budovu, ve které se nacházel hotel a jejich sídlo. Renesanční zámek v jejich vlastnictví byl přeměněn na 12 bytů. V době Slovenského štátu v něm bylo zřízeno židovské ghetto.

Nová neologická synagoga byla dokončena v roce 1886. Nechal ji postavit na svém pozemku Leopold Popper, který v roce 1868 koupil celé panství. V té době také nechal postavit budovu židovské obecné školy, kterou navštěvovaly i nežidovské děti kvůli vysoké kvalitě výuky a také kvůli němčině. 

V roce 1906 byl v Bytči založen židovský hřbitov, který však byl v roce 1979 zrušen. Jako poslední zde byla pohřbena Lili z rodiny Weinbergerů, která zemřela v roce 1955 na následky válečných útrap. Dnes je zde jen původní kaštanová alej a pomník na místního hlavního rabína  Jaakova Valliera, který nechal postavit jeho americký pravnuk a na památku těch, kteří žádný hrob nemají. Je na něm nápis ve slovenštině, angličtině a hebrejštině.

Částečně (spodní část hřbitova ve svahu byla zničena při stavbě cesty kolem nově vybudovaného Hričovského kanálu) zachovanému židovskému hřbitovu v Hliníku nad Váhom vévodí monumentální, i když značně zchátralá hrobka rodu Popperů. Hřbitov byl zarostlý, a tak schovaný před zraky veřejnosti. Bohužel po dobrovolnické brigádě studentů místního gymnázia, kteří prostor obětavě vyčistili od náletových dřevin a znovu vztyčili zborcené náhrobní kameny, se otevřel prostor pro vandaly a zloděje, takže celý hřbitov je v podstatě zničený. Vnitřní část náhrobku Popperů byla nedávno přemalována bílou barvou kvůli zakrytí sprejerských malůvek a nápisů.

Poslední potomek rodiny Popperů zemřel bezdětný ve Švýcarsku, takže se nemá kdo o hrobku postarat. Jeho otec, doktor Lothar Popper narozený v Bytči 1887, zemřel 15. září 1963 poté, co jej nešťastnou náhodou srazil vlak před vjezdem do nádraží v Bytči. Letos tomu bude 50 let. Je pohřben na městském hřbitově v Bytči a o jeho hrob se stará majitel pivovaru. Lothar dovolil používat značku Popper místnímu pivovaru za podmínky, že se postarají o jeho hrob.

Zchátralou stavbu synagogy postupně opravuje OZ Biblické centrum. Postupně byla zrekonstruovaná střecha a krovy a provedena izolace stavby proti vlhkosti. V současnosti se čeká na finanční prostředky na znovuzasklení oken s vitrážemi v původní podobě.

S osudem nejen Židů v Bytči souvisí pro některé "slavný" místní rodák, katolický kněz a prezident Slovenského štátu, kněz Jozef Tiso, na jehož rodném domě u náměstí je umístěna pamětní deska a stále je živá snaha o proměnu domu na jakési sociální centrum, když ne přímo muzeum. Jezef Tiso jako jeden z mála představitelů Slovenského štátu byl v poválečném procesu odsouzen k trestu smrti a v roce 1947 popraven. Většina členů Hlinkových gard, arizátorů a představitelů Slovenského štátu, kteří se aktivně podíleli na vyvezení většiny z 90ti tisíc slovenských Židů na východ, za což Němcům zaplatili 500 říšských marek za osobu z arizovaného židovského majetku, nebyla nikdy potrestána.

Většina vyvezených Židů prošla koncentračním střediskem v Žilině, kde dnes stojí památník obětem šoa a každoročně zde probíhá pamětní setkání.

Jeden z bytčianských Židů pan Pavel Král sepsal knihu o Židech v Bytči a postaral se o vybudování památníku v izraelském Holonu a lesa k uctění památky na všechny Židy, kteří v Bytči před válkou žili. Jeho knihu přeložila paní Hana Mayer do hebrejštiny a brzy vyjde i v angiičtině.

Zde jsou fotografie některých domů, ve kterých bydleli Židé, kteří byli zavražděni v šoa či emigrovali.

Pro popis fotografie na ni najeďte kurzorem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.bconline.sk/synagoga/historia

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 28.8.2013 7:54 | karma článku: 16,96 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1086x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi