Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeď nářků v Jeruzalémě - zrovnoprávnění žen na tomto svatém místě.

Izrael je stát veskrze demokratický, evropského typu. Nejposvátnějším místem pro všechny Židy na celém světě jsou zbytky Západní zdi Druhého chrámu, který byl dobyt Římany a zničen spolu s celým Jeruzalémem 9. avu roku 70 o.l. Stát Izrael je založen na náboženských pravidlech Halachy. Je to dle mého hlavně z důvodu toho, aby se vědělo, kdo je kdo. Halacha říká, že Židem je ten, kdo se narodil z židovské matky. No, matka je vždy jistá, že. V Izraeli ovšem také platí Právo návratu, které říká, že pokud má někdo alespoň jednoho prarodiče Žida, může se do Izraele přistěhovat se zákonným partnerem a dětmi a následně obdrží izraelské občanství.

Woman of the Wall čtou z Tóry u Zdi nářků

Pokud ovšem někdo z těch, kteří uskuteční aliya, není Žid nebo má třeba jen židovského otce, nemůže se v Izraeli například oženit či vdát. Může konvertovat k židovství, nebo se oženit či vdát v cizině.

V Izraeli žije přes 7 milionů obyvatel. V roce 1948, kdy stát Izrael vznikl, tam žilo kolem 700 tisíc obyvatel. Zhruba milion Židů bylo v roce 1948 vyhnáno z okolních arabských zemí s holýma rukama. Po roce 1989 se do Izraele přistěhovalo velké množství Židů a jejich rodinných příslušníků ze států Východní Evropy, zejména z bývalého Sovětského svazu.

Pro návštěvníky a náboženské obřady u Zdi nářků (Západní zeď, HaKotel) platí pravidla, která určují ultra-ortodoxní rabíni, kteří oblast Západní zdi spravují a řídí. Přístup ke Zdi mají ženy i muži, ale v oddělených sekcích. Není mezi nimi žádná neprostupná zeď, jen například přenosné pletivo. Již delší dobu se pokouší ženy z organizace Women of the Wall o rovnoprávný režim pro ženy i muže u Zdi nářků.

Poukazují na to, že muži mají přístup ke 48 metrům z celkové délky Zdi, zatímco ženy jen ke 12 metrům. Muži se nahlas modlí i tančí u Zdi nářků a přes ramena mají přehozen talit (šál) a mohou zde vykonávat náboženské obřady, hlavně číst z Tóry, což ženy podle Halachy nesmí ani v synagoze. Ty se mohou jen tiše modlit.

Jediným místem, kde mohou probíhat obřady pro ženy i muže reformních směrů, je místo, nazývané Robinson´s arch (Robinsonův oblouk). Ženy z Organizace Women of the wall již několik měsíců konají u zdi náboženské obřady a čtou z Tóry, což vyvolává nelibost a pobouření u některých ultraortodoxních Židů. V říjnu letošního roku byla šéfka organizace Anat Hoffman u Zdi zadržena policií a strávila noc za mřížemi. Tento incident vyvolal odezvu hlavně ve Spojených státech i u ostatních Židů žijících v diaspoře (mimo svatou zemi Izrael).

Ve světě existuje mnoho náboženských směrů židovství, od ultraortodoxních až po liberální, reformní a neologické, které zrovnoprávnily ženy, takže například při náboženských obřadech v synagoze nesedí odděleně od mužů a také čtou z Tóry, což u ortodoxních Židů nelze.

Zejména v Evropě, kde byla židovská komunita zdecimovaná holokaustem a následnými komunistickými režimy ve Východní Evropě, zůstalo jen málo Židů, takže většina si pro nedostatek partnerů zvolila Nežida a jejich děti jsou již podle Halachy Nežidé. Z československa například mnoho přeživších po válce emigrovalo do Izraele a dalších zemí. Další vlna Židů opustila Československo v roce 1948 a po posledním záchvěvu demokracie v roce 1968 emigrovali zejména mladí.

Předsedkyně organizace Women of the Wall Anat Hoffman se snaží dál o revizi zákonů, které upravují a řídí provoz Západní zdi. Vyjádřila se, že ultra-ortodoxní správci Zdi toto místo přeměnili v ortodoxní synagogu. Žádá rovnoprávnost pro židovské ženy na tomto posvátném místě. 

Při vstupu do prostoru Západní zdi musí návštěvníci projít bezpečnostní kontrolou. Když v roce 2009 navštívil tento prostor papež, nejprve proběhla diskuze, zda může vstoupit s krucifixem, nebo ne. Rabíni poukazovali na to, že při vstupu do mešity si musí každý bez rozdílu sundat boty. Nakonec se vše vyřešilo a papeži bylo dovoleno vstoupit se všemi insigniemi.

V sučasné době probíhá v Izraeli jednání o tomto problému na několika frontách. Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu požádal Natana Sharanského, předsedu Jewish Agency (Židovské agentury), aby prostudoval tuto záležitost a navrhl kroky, jak Západní zeď učinit vstřícnější pro všechny Židy.

http://www.huffingtonpost.com/anat-hoffman/arrested-for-praying-at-western-wall_b_1987099.html

http://www.nytimes.com/2012/12/26/world/middleeast/israeli-law-curbing-womens-prayer-up-for-review.html?hp

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 29.12.2012 19:41 | karma článku: 16,29 | přečteno: 1237x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  20:01

Silné bouřky přišly do Česka od západu. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Výběr z festivalových hostů Rozstřelu Moniky Zavřelové. Janžurová, Ramba či Mádl

6. července 2024

Rozstřel Plejáda osobností, které na filmovém festivalu ve Varech letos vyzpovídala moderátorka Monika...

Nový trend: stále víc lidí si dává zmrazit vajíčka či spermie a odkládá rodičovství

6. července 2024

Premium Lékařka Valerie, zdravotní sestra Simona, podnikatel Jan… Patří k mladým lidem, kteří by měli...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1086x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi