Zatím jediný český reportážní fotograf členem agentury Magnum

Ke členství v agentuře vedou tři kroky: nominace na členství, statut přidruženého člena a po třech letech plnohodnotný člen agentury. Každý krok schvaluje porota ze členů Magnum. Na první dva kroky stačí 50% hlasů, na třetí 70%.

O členství v této nejprestižnější agentuře sní mnoho našich fotografů. Podařilo se to však jen jednomu, Josefu Koudelkovi, příteli stejně slavného Henri Cartier-Bressona. Ten jej navrhl na členství a pomohl s první anonymní výstavou pro Magnum Photos o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa ještě předtím, než Koudelka v roce 1970 získal azyl ve Velké Británii ve svých 32 letech. Později se usadil ve Francii.

Koudelka je od roku 1974 prvním a doposud jediným českým fotografem v agentuře Magnum, kdo bude dalším a kdy? Agentura Magnum byla založena válečnými fotografy po druhé světové válce v roce 1947.

Koudelka se narodil v roce 1938 v Boskovicích a vystudoval letecké inženýrství na ČVUT. Brzy začal fotit pro pražská divadla a proslavil se sérií o Cigánech, později o rumunských Cigánech.

Národní galerie doposud nevlastní ani jednu jeho fotografii. V roce 2002 se konala jeho první retrospektivní výstava u nás v Národní galerii v Praze. Tehdy se začalo uvažovat o koupi jeho fotografií. Koudelka nabídl v roce 2007 Uměleckoprůmyslovému muzeu možnost darování jeho nejvýznamnějších fotografií. Sám touží po tom, aby ucelená sbírka jeho významných fotografií zůstala v zemi, kde se narodil. Po letech jednání se zřejmě smlouva blíží k podepsání a také následná výstava v roce 2018 v nově zrekonstruované budově muzea.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 22.3.2016 15:31 | karma článku: 11,30 | přečteno: 484x