Zadržen vrah, jeden z 1027 propuštěných palestinských teroristů výměnou za uneseného Gilada Šalita před čtyřmi lety

Neděle 19. července: Dovoleno zveřejnit informaci, že byla dopadena sedmičlenná vojenská buňka Hamasu, která má na svědomí kromě vraždy Malachi Rosenfelda též další střelbu proti izraelským civilistům.

Malachi Rosenfeld zemřel poté, co na jeho auto stříleli teroristé Hamasu během jízdy na Západním břehu u osady Šhvut Rachel. Jedním ze sedmi obviněných a uvězněných je Ahmed Najar, který byl spolu s dalšími 1026ti palestinskými vrahy propuštěn výměnou za jediného uneseného izraelského vojáka v roce 2011.

Tehdy Hamas nabádal k únosu více Izraelců kvůli propuštění dalších vrahů, kteří ve vězení mohou studovat, a jejichž rodiny dostávají vysoké pravidelné renty od Palestinské samosprávy. Palestinští teroristé v izraelských věznicích v té době co nejvíce oddalovali výměnu, aby si mohli dokončit ve vězení vzdělání. Izrael tehdy jejich vzdělávání načas přerušil.

Izrael před čtyřmi lety předal propuštěné vězně Hamasu do Gazy, nedovolil, aby se vrátili na Západní břeh. Dnes to vidí jako chybu, protože tito lidé se přes Jordánsko dostali zpět do Izraele a páchají další teroristické útoky.

Ahmed Najar spolu se zavražděním Malachi Rosenfelda zranil další tři osoby. Jeho skupina také provedla ještě dva útoky střelnými zbraněmi v oblasti Ramallahu. Skupina operuje pod velením Hamasu. V Izraeli byl Najar předtím osm let vězněn za spoluúčast na vraždě šesti Izraelců.

V neděli také v Gaze vybuchlo 6 automobilů patřících prominentům tamního militantního hnutí Hamas. Útoky provedli členové ISIS, kteří chtějí získat moc nad Gazou. Hamas zatkl mnoho členů ISIS a salafisty, kteří vydali prohlášení, že v odvetu zaútočí raketami na Izrael.

Na obec Naala byla odpálená raketa, která naštěstí nevybuchla a byla zneškodněna pyrotechnikem, čímž se předešlo mnoha obětem.

U osady Har Chevron útok na automobil kameny.

Taktéž v Binjamin, ale ohrožený řidič několikrát vystřelil do vzduchu. Další auto napadeno kameny u kontrolního stanoviště Teenym.

Pondělí 20. července: Izrael vydal nový zákon, který navyšuje tresty za napadení kameny. Minulý rok bylo dopadeno jen malé množství útočníků, přesto jich bylo obviněno více než tisíc. To svědčí o velkém množství takových útoků. Navýšení trestů má zastavit stoupající trend těchto útoků, kdy vznikají nejen škody na majetku, ale jsou také zranění a dokonce mrtví. Návrh na odsouhlasení trestu smrti za takové útoky s vážnými následky v Izraeli neprošel.

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 22.7.2015 12:56 | karma článku: 26,03 | přečteno: 832x