Zachrání život starosty Charkova v Haifě?

Ve druhém největším ukrajinském městě na východě země poblíž hranice s Ruskem byl několika ranami z pušky zasažen starosta Genadij Adolfovič Kernes. Právě se věnoval polednímu joggingu.

Starosta Charkova Genadij Adolfovič Kernes.

Původně byl Genadij Kernes (54) velkým příznivcem prezidenta Janukovyče. V únoru, po ukončení demonstrací v Kyjevě, spolu s ním odjel do Ruska. Poté se však vrátil a prohlásil, že je zastáncem nedělitelnosti Ukrajiny. Bylo mu uloženo načas domácí vězení.

Genadij Kernes byl zvolen starostou Charkova v březnu 2010. Jeho protikandidátem byl tehdy Arsen Avakov, nynější ukrajinský ministr vnitra, který označil volbu starosty Charkova za zmanipulovanou.

Kernes je považován za dostatečně bohatého, aby se mohl věnovat politice a byl současně neuplatitelným. V poslední době se zasadil o to, že Charkov byl jedním z mála měst na Ukrajině, kde byly zpacifikovány proruské síly, které původně obsadily několik tamních veřejných budov. Kernes prohlásil, že "referendum o federalizaci Ukrajiny nemá oporu v zákonech".

Kernes je členem charkovské židovské komunity a v poslední době jeho vztah k židovství zesílil, přijal také židovské jméno. Avšak motiv atentátu není v žádném případě spojován s antisemitismem, který na Ukrajině poslední dobou sílí. Došlo k napadení několika členů židovských komunit po celé zemi, včetně útoků na synagogy.

Genadij Kernes byl v Charkově okamžitě operován. Z Izraele přijel tým lékařů, kteří shledali Kernese schopným transportu letadlem, které ho dnes v časných ranních hodinách dopravilo do nemocnice Elisha v Haifě.

Izraelští zdravotníci mají bohaté zkušenosti s traumatologií a zachraňují životy také zraněných Syřanů v tamní občanské válce, a Palestinců.

Kernes den před atentátem dokázal uklidnit potyčky mezi ukrajinskými a ruskými skupinami, které si vyžádaly 14 raněných.

Genadij Adolfovič Kernes bojuje nadále o život, doufejme, že tento boj vyhraje za pomoci izraelských lékařů a zdravotního personálu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 29.4.2014 15:06 | karma článku: 22,26 | přečteno: 536x