Z pohádky do pohádky - fotoblog

Výstava Z pohádky do pohádky v Galerii Šumperska (Vlastivědného muzea v Šumperku) byla zahájena 21. dubna a potrvá do 16. září 2012. Představuje nám všem známé pohádkové hrdiny a hrdinky v různých podobách.

V sále jsou nainstalovány scény z devíti klasických českých pohádek.  Červená Karkulka, Perníková chaloupka, Smolíček Pacholíček, O Budulínkovi, Jak zvířátka stavěla domeček, O Šípkové Růžence, Sedm havranů, O princezně a drakovi, Čertův švagr a Ošklivé káčátko.

V  expozici jsou použity unikátní historické sbírkové předměty - preparovaná zvířata od ptáčků po medvěda, staré dřevěné perníkové formy, lidové obrázky malované na skle, loutky či historické ošacení Šípkové Růženky.

Poznatky o pohádkových hrdinech – čertech, dracích,  ježibabě,  čarodějnicích či zvířatech - si přečteme na interaktivním monitoru.

Návštěvníci, tedy zejména děti, hádají, kterou pohádku scéna znázorňuje, pak si o ní s rodiči čtou na světelném panelu a také samy mohou převyprávět tyto většinou hororové příběhy.

Zajímavé informace o jednotlivých cenných exponátech si návštěvníci přečtou na dotykovém displeji, který je rovněž součástí výstavy. Například, že vlk ze scény O Červené Karkulce byl zastřelen v roce 1965 u Starého Města pod Sněžníkem. Vzácná uniforma myslivce je z 2. poloviny 19. století včetně pušky. Půvabná Šípková Růženka sní svůj sen v překrásných klasicistních šatech z konce 18. století. Celá expozice zahrnuje též samostatné cenné exponáty historických loutek či vyřezávané dřevěné figurky pohádkových postav z betlémů a další.

Zkuste hádat, kterou pohádku následující fotky zobrazují a pak si přečtěte popisek.

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 26.7.2012 19:23 | karma článku: 10,04 | přečteno: 926x