Vzpomínka na autorku modliteb pro židovské ženy, rebeccin Fanny Neuda, v Lošticích

Za účasti izraelského velvyslance, ministra kultury a předsedkyně skupiny Přátelé ČR v Knessetu byla na synagoze v Lošticích odhalena pamětní deska manželce loštického rabína Fanny Nauda, která napsala modlitby pro židovské ženy.

Modlitební kniha byla vydána v mnoha jazycích po celém světě. K příležitosti odhalení pamětné desky byla znovu vydána kniha v češtině a také v hebrejštině. O připomínku na slavnou rebeccin se zasloužila Dr Eliza Lavie, izraelská poslankyně, která se zabývá životem a dílem Fanny Neudy.

Některé modlitby zhudebnila Hagit Kfir a zazpívala je v synagoze při slavnosti. V Lošticích také existuje při základní škole pěvecký soubor, který pravidelně zpívá hebrejské písně v synagoze.

O loštickou a také úsovskou synagogu se stará Sdružení respekt a tolerance, který vede pan Luděk Štipl. Sdružení tyto synagogy opravilo a stará se o židovské hřbitovy v Mohelnici, Lošticích a Úsově. Členové Sdružení organizují vzdělávací programy pro školy a různé kulturní akce a shromažďují informace o židovských komunitách a jejích členech v regionu, taktéž v Šumperku.

Fanny Neuda

Ministr kultury Daniel Herman se zdraví s členkami loštického pěveckého sboru

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 20.9.2015 10:20 | karma článku: 15,39 | přečteno: 388x