Vzkaz Babišovi, americký farmář používá namísto antibiotik oreganový olej

V největších kuřecích farmách jsou naše oblíbená kuřata krmena antibiotiky nejen, aby překonala infekce, ale preventivně. Používání těchto léčiv je relativně levná a dostupná ochrana a prevence při zachování vysokých zisků.

Jedna pensylvánská farma dělá věci kolem chovu kuřat trochu jinak, a přesto stále dosahuje vynikající výsledky. Její majitel Scott Sechler je jedním z průkopníků, kteří se spoléhají výhradně na směs oreganového oleje a skořice.

Tato směs je kompletně přírodní, a navíc má pro kuřata spoustu zdravotních výhod, nehledě na vyšší kvalitu a humánnost chovu.

Přestože tento způsob ochrany je poněkud nákladnější, kuřata jdou velmi dobře na odbyt i při vyšší ceně. Úspěch Sechlerovy farmy ukazuje zajímavý trend zejména ve Spojených státech. Lidé si pečlivěji vybírají potraviny, které nakupují, více dbají na způsob, jakým jsou pěstovány rostliny a chovaná zvířata. Lidé jsou ochotni zaplatit více za zdravější potraviny.

Nápad farmáře Sechlera si získává mnoho příznivců. Bob Ruth, šéf jedné z dalších farem v Pensylvánii, ověřuje účinek směsi oreganového oleje se skořicí při chovu prasat.

Proč mnoho farmářů hledá alternativu k antibiotikům, přestože jsou levnější a snadněji se s nimi pracuje? Na začátku chovu nejsou antibiotika nutností, pokud farmáři dělají dobře svou práci a udržují zvířata v čistém prostředí. Infekce se nejčastěji projeví v nedostatečně udržovaných a doslovně zaneřáděných provozech a následně na nedostatečně v čistotě udržovaných jatkách. Pokud jsou farmy a jatka desinfikovány a udržovány v čistotě, infekce se projeví jen výjimečně.

Kéž by takových farmářů bylo co nejvíc, stejně jako pěstitelů. Je jisté, že bychom na tom zdravotně byli podstatně lépe.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 12.6.2015 23:19 | karma článku: 14,36 | přečteno: 389x