Vyhoďte mezinárodní pozorovatele, žádají Židé v Hebronu Netanjahua

Členové židovské komunity v Hebronu vyzvali předsedu vlády, aby odtamtud zmizeli mezinárodní pozorovatele poté, co záznam bezpečnostních kamer ukázal násilné chování členů Temporary International Presence v Hebronu (TIPH).

Na kamerovém záznamu člen pozorovatelské mise Temporary International Presence in Hebron (Dočasná mezinárodní přítomnost v Hebronu) prořízl pneumatiky vozu místního židovského obyvatele. Vedoucí představitelé židovské komunity v Hebronu vyzvali izraelského premiéra Benjamina Netanyahua, aby vyhodil TIPH ze země.
Zatímco tato událost se odehrála téměř před rokem a byla teprve nyní zveřejněna, další video zachycuje záběry z incidentu před několika týdny a ukazuje dalšího člena TIPH na prohlídce po Hebronu vedené organizací Breaking the Silence Prolomit ticho), jak fackuje místního 10letého židovského chlapce. V důsledku toho byl pozorovatel TIPH, švýcarský státní příslušník, vyzván Ministerstvem zahraničí Izraele, aby opustil zemi. 
Netanjahu vyzval vedoucího TIPH, aby osobně vysvětlil Ministerstvu zahraničí jak došlo k tomuto incidentu, ale představitelé Hebronu tvrdí, že schůzka nestačí.
Prohlášení této skupiny vyzývá premiéra (který zároveň zastává funkci ministra zahraničí), aby sdělil TIPH, že jejich mandát v Hebronu skončil a mají odejít ze země.
V prohlášení je ještě uvedeno, že "v Hebronu není místo pro provokativní nepřátelskou skupinu, jejíž činy narušují mír a klid obyvatel Hebronu. "Dočasný" mandát této síly musí skončit."
Na webové stránce TIPH je v podstatě uvedeno od jejího založení v roce 1997 - s pozorovateli z pěti přispívajících zemí - má podporovat Izrael a palestinskou samosprávu "v jejich úsilí o zlepšení situace v Hebronu a vytvoření pocitu bezpečnosti pro Palestince v Hebronu."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 26.7.2018 12:50 | karma článku: 34,25 | přečteno: 1390x