Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volyňští Češi v bývalých sudetech - Nový Malín

Poválečná historie obce s novým názvem Nový Malín na Šumpersku se začíná odvíjet v roce 1867 na Slovanském sjezdu v Moskvě, kde česká delegace vedená Františkem Palackým a Františkem Riegrem dojednala s carskou vládou možnost osídlení na Volyni. V té době, po Prusko - Rakouské válce, byly Čechy nejvíce postiženou oblastí. Zejména po roce 1866, kdy se zde odehrála rozhodující bitva u Hradce Králové, ve které Prusové porazili Rakousko.

Jen několik osob přežilo masakr. Post Bellum

Volyň je oblast na severozápadě Ukrajiny s hlavním městem Luck. V roce 1986 došlo k havárii atomové elektrárny v Černobylu na Volyní protékající řece Pripjať. Volyňští Češi byli touto tragédií také zasaženi. V té době zde žilo ještě nejméně 10 tisíc Čechů a Moravanů. Po roce 1989 byli vybídnuti k přestěhování do Československa. V devadesátých letech se rozhodlo k návratu přes 2000 osob.

Obec Český Malín byla založena zemědělci z oblasti Lounska, Žatecka a Rakovnicka v roce 1871 hned vedle ukrajinské obce Malin s oblastním městem Rovno. Přistěhovalci zakoupili nevyužívanou půdu od polského statkáře Slivinského. Kromě levné koupě půdy jim slíbila carská vláda právo na zakládání výrobních podniků, právo na národní školství, na vlastní samosprávu, na náboženskou svobodu, osvobození od placení daní po dobu dvaceti let a osvobození od vojenské povinnosti (v Rakousku-Uhersku byla tehdy 3letá povinná vojenská služba).

Obyvatelé Českého Malína postupně postavili školu, kde se vyučovalo v českém jazyce. V roce 1884 byl vydán zákon, podle kterého se pravoslaví stalo státním náboženstvím. V obci byla zřízená knihovna, dobrovolný hasičský sbor, ochotnický divadelní spolek a druhá, círevní škola. Obec byla na mnohem vyšší úrovni než okolní obce ukrajinské.

Během první světové války byla obec zničená. Obyvatelé uprchli do východnějších oblastí. Po návratu museli obec znovu vybudovat. V roce 1921 připadla západní Volyň a s ní Český Malín Polsku. Před druhou světovou válkou Poláci tlačili na zrušení českého školství a zabrání půdy českým zemědělcům. V září 1939 po podpisu smlouvy Ribbentrov-Molotov okupoval západní Volyň Sovětský svaz. Následovala kolektivizace zemědělství, zakládání kolchozů, znárodňování, lidé mizeli v táborech na Sibiři. Po napadení Sovětského svazu v červnu 1941 přišli Němci, kteří si zde podle slov pamětníků dělali si co chtěli.

V nedalekém městě Rovno nechali Němci desetitisíce sovětských zajatců živořit na oploceném holém poli. Po několika zimních měsících poslední přeživší, jen kostry, postříleli. Za jediný den ve městě postříleli 18 tisíc Židů. Když lidé vycházeli z kostela, na stromech kolem cesty se houpali Židé s cedulkami na krku: "Zuby jedovaté zmije byly dnes zlomeny!"

Osud Českého Malína byl zpečetěn ráno 13. července 1943. Ukrajinci v té době vyvražďovali Poláky a polské vesnice. Poláci pro ochranu vstupovali do německých oddílů. Tehdy do Českého Malína vpochodovala jednotka vojáků v německých uniformách. Někteří prý mluvili polsky. Během několika hodin upálili, zastřelili a ubili přes 400 vesničanů, včetně žen a dětí a starých lidí. Zachránilo se jen několik osob.

Jako reakce na masakr vznikla v oblasti odbojová skupina Blaník, která připravovala Čechoslováky na vstup do armády. Po příchodu Svobodovy jednotky na toto území v březnu 1944 byly zdokumentovány zločiny z 13. července 1943 v Českém Malíně. K jednotce se tehdy hlásilo přes 10 tisíc volyňských Čechů včetně dětí a starců, velký byl i zájem žen.

Po osvobození zůstali bojující volyňští Češi v Československu. Byli dislokovaní v Žatci. Postupně přijeli do Žatce další v roce 1947, celkem přes 40 tisíc osob včetně navrátilců z Gulagů. Většina z nich osídlovala území po odsunutých sudetských Němcích. Po nástupu komunistů k moci byli Volyňáci často perzekuováni, protože pravdivě informovali o realitě života v SSSR.

Část volyňských Čechů se usadila v původně německé obci Frankštát na Šumpersku, která byla 13. července 1947, u příležitosti 4. výročí vypálení Českého Malína přejmenována na Nový Malín.

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 30.3.2014 12:28 | karma článku: 20,60 | přečteno: 1247x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi