Víra pomáhala přežít hrůzy holokaustu

„Víra umožnila těmto obětem vytrvat i přes peklo, kterému byli vystaveni,“ říká rabín Sholom Friedmann, ředitel muzea Amud Aish Memorial v Brooklynu/New York

Výstavu, která nabízí veřejnosti pohled do role víry jako mechanismu přežití během holocaustu, je možno vidět v muzeu Auschwitz-Birkenau (Osvětim) v Polsku.

Výstavu „Prostřednictvím pohledu víry“ uspořádal a zorganizovalo Amud Aish Memorial Museum v New Yorku, které byl založeno židovskými filantropy (dárci) a podnikatelem Elly Kleinmanem. Výstava ukazuje prožitky obětí holocaustu a to,  jak jim víra pomohla vytrvat a přežít tyto hrůzy.

Světově proslulý architekt Daniel Libeskind, autor Židovského muzea v Berlíně a rekonstrukce prostoru po Twin Towers v New Yorku, pomohl navrhnout výstavu, která je nainstalována na trase, která vedoucí k Osvětimskému památníku a Muzeu. 

Předseda Mezinárodního centra fotografie Caryl Englander poskytl nové barevné portréty 21 osob, které přežily holocaust. Ty jsou umístěny ve vertikálních ocelových panelech překrytých černým sklem.

Tři metry vysoké panely jsou umístěny po obou stranách cesty. Opakující se vzor panelů připomíná pruhy z typické uniformy vězně, což evokuje pocit internace. Vnější zrcadlové plochy pak odrážejí okolní krajinu, evokují taj jak fyzickou, tak duchovní svobodu.

Lustiger Thaler, hlavní kurátor Amud Aish Memorial Museum vedl rozhovory s každým z 21 přeživších, kteří se podělil o své zkušenosti v Osvětimi, a jak on nebo ona přežili skrze víru. Texty o heroických prožitcích každého přeživšího jsou vyleptány na jejich příslušných ocelových panelech.

Rabín Sholom Friedmann, ředitel Amud Aish Memorial Museum, řekl: „Tato výstava je jedinečná, protože se zaměřuje nejen na oběti, ale představuje i roli víry v těchto strašných podmínkách, která lidem pomohla je přežít. Víra umožnila těmto obětem vytrvat navzdory peklu, kterému byli vystaveni. Mocná lekce, ze které se mohou všichni učit. “

Jeden z podporovatelů nové výstavy - židovský ruský filantrop Viktor Vekselberg, předseda správní rady Židovského muzea a Centra tolerance v Moskvě - ji považuje za obzvláště významnou, neboť 16 jeho rodinných příslušníků bylo zavražděno během holocaustu.

Výstava v Osvětimi „Prostřednictvím pohledu víry“ zůstane v bývalém koncentračním táboře až do roku 2020, kdy si svět připomene 75. výročí osvobození tábora smrti sovětskou Rudou armádou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 4.7.2019 9:30 | karma článku: 8,92 | přečteno: 123x