Věrnostní program pro alkoholiky

Vinotéky či dokonce alkoholtéky navštěvuje pravidelně mnoho našinců, kteří je považují za kultivovanější, než tradiční hospodské lokály.  

Co je lepší, opíjet se pivem, nebo vínem? Není to vlastně jedno?

Nově otevřená vinotéka láká na věrnostní program: Každý 12. litr zdarma. Kdo tato místa nenavštěvuje, není in a nemá přehled, ale v hospodách věrnostní programy zatím nezavedli.

Jsme země s nejvíce lidmi závislými na alkoholu a s nejvíce ohroženými závislostí na něm. Jsme země, kde pije největší procento mladistvých, a to už od velmi nízkého věku. Co s tím? Je to běžná norma, či už něco nenormálního, co ohrožuje fungování celé společnosti?

Nejedná se jen o alkohol, ale například o lehké drogy. Tady se také můžeme pochlubit předním místem ve spotřebě, zejména mezi mladistvými.

Studenti o přestávkách odcházejí před školu, aby si mohli zapálit jednu. Sem tam učitelé nachází na chodbě prázdné pytlíčky od dávek marihuany, možná i dalších drog. Dealeři nemusejí běhat po ulicích a shánět klienty, před školou je mají jako na dlani. S kuřáky se jdou provětrat i jejich kamarádi nekuřáci. Dej si taky, nebuď srab, zkus to, ponoukají pravidelní uživatelé drogových dávek své spolužáky. Možná pak za to inkasují bonusy, kdoví.

Škola posílá zákazníky dealerům přímo do náruče.

Za třídní učitelkou se přiloudá hodný a milý kluk, je mu špatně, tluče mu srdce. Vyděšená učitelka volá záchranku, která jej okamžitě odváží na vyšetření do nemocnice. Nic nezjistí. Kolegyně tuší, že jeho nejoblíbenější spolužačka ještě ze základky cosi hulí, možná mu dala čouda, ať ví, o co přichází.

Maminka studenta přijde kluka omluvit a poradit se. Prý každý den chodí do školy, ale před vchodem se otočí a vrátí se domů. Kolegyni napadne, jestli klukovi nebylo špatně z marihuany. Maminka se dušuje, že kluk určitě nekouří, že jí doma schovává cigarety, aby nekouřila: Ten by určitě cigaretu nevzal do pusy, dušuje se máma.

Jenže jeho oblíbená kámoška, do které je navíc zamilovaný, dokáže divy. Samozřejmě, že ona byla tou pokušitelkou. Druhý den je kluk v pořádku a včas ve škole, máma přišla učitelkám vysvětlit, co se dělo: Víte, on se styděl za to, co způsobil, že jste s ním měla takové starosti. A když kolegyně uhádla pravdu, a všichni už ví, co provedl, najednou jakoby se mu ulevilo a přestal mít výčitky. Psyché je nevyzpytatelná a marihuana také. Na jeho robustní kamarádce marjánka není znát, ale na vysokém, hubeném a citlivém klukovi se projevila s takovou silou. Rodiče a učitelé, také kamarádi, přemýšlejte a zabraňte dětem, aby propadly alkoholu a drogám, může je to poznamenat na celý život. Cesta zpátky je někdy nemožná.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 9.7.2015 12:58 | karma článku: 13,98 | přečteno: 749x