Vegan ve čtyřhvězdičkovém hotelu - 1.den, večeře

Zuřivá veganka se nahlásila jako vegetariánka, aby nekomplikovala situaci. Přichází večer, a také hlad. Zuřivý a otylý, přestože mladý, číšník roznáší předkrmy. Na talířích svítí oranžová, hle losos. Kolem salát a cípek másla obalený zelenými bylinkami. Úžasná podívaná.

Veganka se hlásí: Já jsem vegetariánka.

Otylý číšník: To není problém, hlavní jídlo je bezmasé.

Veganka: (Zpozorní.) Můžete mi donést vegetariánský předkrm?

Otylý číšník: Proč, vždyť to je ryba.

Veganka: Jenže vegetariáni nejí maso.

Otylý číšník: Ryba přece není maso.

Veganka: Ale je přece. Zaplatila jsem stejnou cenu jako ostatní, přineste mi prosím předkrm.

Otylý číšník: Tak já vám přinesu toho lososa.

Veganka nechtějíce si kazit chuť na večeři dohadováním s neochotným číšníkem, vyhledá hlavního organizátora konference a požádá jej o vegetariánskou večeři.

Hlavní organizátor: Jako předkrm je ryba, to jíte, ne.

Veganka: Ne, ryba je maso.

Hlavní organizátor: Aha, tak já to zařídím.

Veganka: (Pomyslí si.) Hmm, hodný, ani se moc nevyptává, nepřesvědčuje, že ryba není maso, jako každý druhý masožravec. Nekazí jí chuť k jídlu sáhodlouhými diskuzemi.

Za chvíli se na stole objeví talířek s dvěma výbornými druhy sýra a dvěmi kolečky nakládané mrkve a salátu v aspiku s kyselkavo-sladkou příchutí.

Jako hlavní chod přináší číšníci a číšnice na speciálních talířích široké vroubkované italské těstoviny doplněné pikantními pravými rajčaty. To vše jemně posypané parmezánem. Jídlo se jen rozplývá na jazyku. Na recepci i jako obsluha pobíhají zde mladí lidé, kteří hovoří jen anglicky. Zřejmě je pozval nový španělský majitel na praxi. Všichni jsou velmi milí a vždy se snaží vyhovět. Také velmi pohlední a hezky upravení.

Na závěr se na stole objeví jednoduchý dezert, jak je v tomto hotelu zvykem. Cosi hodně čokoládového s čokoládovou polevou a marmeládou uvnitř. Na tmavě-hnědém dezertu září vlnovka bílé šlehačky. Jen zuřivé vegance, která by mohla testovat potraviny na vlastním těle, se v ústech rozprostře mírně chemická pachuť. No, šlehačka je jistě ze spreje a čokoláda ze ztuženého tuku, a tak dále.

Ani čtyřhvězdičkový hotel IRIS EXE v Praze u stadionu Slavie veganku nepřekvapil. S večeří byly problémy. Uvidíme, co se bude dít 2. den.

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 2.3.2015 9:13 | karma článku: 15,62 | přečteno: 1643x